drevo rezivo ceny

Ilustračná snímka: Pixabay

 

Ceny stavebného dreva, podobne ako iných stavebných materiálov – v uplynulých mesiacoch závratne stúpli. „Verím, že sa tento bláznivý kolotoč do konca roka stabilizuje,“ hovorí pre SaB generálny sekretár Zväzu spracovateľov dreva SR Peter Zemaník.

 

Koncom júna cena stavebného dreva na americkej burze výrazne klesla. Môže to znamenať optimistické vyhliadky pre stavebné firmy aj budúcich staviteľov?

V podstate áno, aj keď burza je dosť kolísavá. Podľa posledných správ sa na prelome júna a júla cena opäť pohla smerom hore. Predpokladáme, že je to kvôli živelným katastrofám, ktoré momentálne postihujú Kaliforniu a niektoré iné suchom vyprahnuté štáty USA a Kanady, kde zhorelo niekoľko stovák obydlí. Takže dopyt po stavebnom dreve bude opäť vyšší.

Zemanik Peter ZSDAké ďalšie parametre môžu ovplyvniť vývoj ceny v nasledujúcich mesiacoch?

Sú to stále tie isté príčiny. 1. Obrovský dopyt po dreve v USA, Kanade a Číne. 2. V podstate spracovanie kalamity z predchádzajúcich rokov v okolitých krajinách. 3. Znižovanie ťažby vo všetkých krajinách v okolí Slovenska.

Aký je váš odhad vývoja ceny stavebného dreva v druhom polroku?

Už teraz sa za niektoré sortimenty platí 3 a pol až štvornásobne viac ako v porovnateľnom období s predchádzajúcim rokom. Kam sa to až dostane, nedokážeme predpovedať. Verím však, že sa tento bláznivý kolotoč – aj s cenami iných stavebných materiálov, nielen dreva – do konca roka stabilizuje.

Nedávno ste uviedli, že ceny v okolitých krajinách sa stabilizovali na úrovni cca 100 eur za meter kubický. Na Slovensku však veľkí spracovatelia ponúkajú ešte viac. Čím si to vysvetľujete?

Vyplýva to z ich dominantného postavenia na trhu a malosti slovenského trhu s drevom. Kým tzv. malí a strední spracovatelia sú ledva na hrane, tzv. veľkí si to ekonomicky môžu dovoliť, pretože tak si chcú zaistiť podiel na trhu s drevom do budúcnosti.

Ako momentálne na Slovensku vyzerá situácia s množstvom dreva na spracovanie? Je ho dostatok?

Nie, dreva začína byť nedostatok a to napriek tomu, že ročný prírastok drevnej hmoty na Slovensku (cca 12 mil. m3) stále prevyšuje jej ťažbu (cca 9 mil. m3). Môže za to aj meniaca sa drevinová skladba a výška rubného veku.

Ktorých typov stavebného reziva sa zvyšovanie cien dotklo najviac?

Všetkých. No najviac sa to prejavilo u lepeného dreva a aglomerovaných materiálov, teda tých, ktoré si vyžadujú vyššiu technologickú výbavu výroby a zhodnotenie suroviny.

Pin It