dom ceny stavba

Ilustračná snímka: Pixabay

 

Materiálová kríza tlačí nahor ceny vo výrobnej sfére. Uviedla to Jana Glasová, analytička 365.bank, v komentári k júnovým cenám priemyselných výrobcov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 

"V rámci priemyselnej výroby výrazným medziročným tempom rastú hlavne ceny rafinovaných ropných produktov (asi o 50 %) a chemických výrobkov (o asi 30 %). Dvojciferný medziročný rast ale zaznamenali aj drevené a papierové výrobky (o 13 %) a kovy a kovové výrobky (o 11 %)," priblížila.
Výrazne drahšie ako vlani sú podľa nej aj stavebné materiály, a to o 9 %. "Práve drahšie stavebné materiály spôsobujú, že opravy a rekonštrukcie bytov či domov nás vychádzajú o dosť drahšie. A samozrejme sa takto zvyšujú aj náklady na výstavbu novostavieb, čo bude postupne tlačiť nahor aj ceny nehnuteľností na realitnom trhu," upozornila.            
      

Rastúce ceny priemyselných výrobcov podľa nej tlačia nahor aj konečné ceny pre spotrebiteľov, čo spôsobuje aj citeľné zvyšovanie spotrebiteľskej inflácie. "Očakávame, že rast cien priemyselných výrobcov bude citeľný aj v nasledujúcich mesiacoch, pod čo sa bude podpisovať hlavne nedostatok viacerých surovín a materiálov na globálnom trhu. Zvyšovať sa bude aj spotrebiteľská inflácia. Za celý tento rok ju očakávame na úrovni okolo 2 %, prípadne môže byť aj mierne vyššia," dodala analytička.
ŠÚ SR informoval, že ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko v júni 2021 oproti máju 2021 vzrástli o 0,2 %. V júni 2021 v porovnaní s júnom 2020 ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh vzrástli o 3,6 %.

Pin It