článok fasády 1

Energetická náročnosť budov v EÚ predstavuje až 40% celkovej spotreby energie. Zníženie spotreby energie a použitie obnoviteľných zdrojov energie u budov sú preto dôležitými krokmi, ako znížiť závislosť na energiách a znížiť emisie skleníkových plynov. Rozumná modernizácia spotreby energií v budovách môže významne znížiť spotrebu energie a zvýšiť tepelný komfort, a zároveň je skvelou príležitosťou k obnove budovy a vylepšenie jej estetického vzhľadu. Tentoraz sa bližšie pozrieme na to, ako na energiách ušetriť pri modernizácii fasád, ktorou celý proces návratnosti energií po výmene strechy a okien zvyčajne začína.

 

Zloženie termoizolačného systému

Fasáda nie je len vrchný náter budovy. Je to komplexný systém rôznych materiálov, ktorý zaisťuje dlhodobú ochranu pred vonkajšími vplyvmi, štrukturálnu ochranu, znižuje spotrebu energie pri vykurovaní a klimatizáciu a zlepšuje tepelný komfort. Existujú rôzne typy fasád - najčastejšiou a najdostupnejšiou je tenkovrstvá kontaktná fasáda alebo termoizolačný systém (TIS). Tento systém sa skladá z fasádneho lepidla, termoizolácie, kotviacich prvkov, armovaciej siete, podkladového náteru a vrchnej omietky. 

Pri kvalitnom prevedení bude celý systém fungovať ako zohratý celok a zaistí dlhú životnosť fasády.

 

článok fasády 2

 

Výber termoizolačného systému

V spoločnosti Helios môžete vyberať z celej škály termoizolačných systémov, ktoré sa líšia najmä typom termoizolácie (EPS alebo polystyrén, EPS GRAFIT a MW alebo minerálna / kamenná vata) a vrchných omietok (akrylátová, silikónová, silikátová a silikónovo-kremičitá). 

Najčastejšou voľbou je cenovo výhodný systém SPEKTRA EPS Classic alebo SPEKTRA MW Premium, ktoré ponúkajú lepšiu paropriepustnosť a dodatočné požiarne zabezpečenie vďaka kamennej vate a silikónovej vrchnej omietke.

 

článok fasády 3

 

Voľba vrchnej vrstvy

Vrchné omietky sa často líšia podľa typu pojiva (akrylátové, silikónové, atď...) a hlavnými vlastnosťami, ktoré nájdete v porovnávacej tabuľke nižšie. V zásade u paropriepustnej izolácie (kamenná vata) dáva zmysel zvoliť omietky s vyšším stupňom paropriepustnosti; u izolácie EPS je možné toto kritérium ignorovať, pretože nehrá významnú úlohu. 

Vrchné omietky môžu byť hladké (Z), štruktúrované (R) alebo strojovo nanášané, čo vytvára robustnejší efekt. Je možné aj rozdielne granulovanie (1.0-2.5 mm), čo omietke dodáva rozdielnu štruktúru.

 

článok fasády 4

 

článok fasády 5

 

Výber fasádnej farvy

V poslednej dobe architekti a užívatelia zaznamenali narastajúcu popularitu tmavších, najmä šedých odtieňov. Všeobecne pre fasády odporúčame svetlé a neutrálne odtiene, pretože tmavšie odtiene predstavujú vzhľadom na zvýšené zahrievanie ďalšie zaťaženie fasádneho systému a životného prostredia (mestské tepelné odstrovčeky).

V novom vzorkovníku farieb HGMIX Exterior Colour Collection značky Helios SPEKTRA sú všetky odtiene pripravené z anorganických pigmentov, veľmi odolných voči vplyvom počasia i UV stabilných.

 

článok fasády 6

 

Technická podpora

Renovácia obloženia fasády predstavuje dlhodobú investíciu a významný finančný náklad. Odporúčame zvoliť spoľahlivého a kvalitného dodávateľa, ktorý bude dodržiavať technické pokyny, inštrukcie výrobcu fasádneho systému a inštalovať materiály vo vhodných meteorologických podmienkach. Chyby sa často neprejavia ihneď po skompletizovaní, a následná oprava zle vykonaného systému ohrievania môže byť nákladná. Prečítajte si, prosím, príručku s dodatočnými technickými informáciami o inštalácii termoizolačných systémov. Naši technickí poradcovia vám radi pomôžu s vaším výberom či technickými otázkami. Môžete im napísať na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

  V spolupráci s:  www.masterplast.sk 

Pin It