pexels stavba domu interier3

Ilustračná snímka: Pexels

 

V prvej časti nášho miniseriálu o stavbe rodinného domu sme sa pozreli bližšie na základy, energetickú triedu a steny. V druhej sme sa venovali dverám, oknám, schodom a výberu farieb, v tretej vykurovaniu, chladeniu a streche. Teraz si prečítajte o zimnej záhrade, "sadaní" hrubej stavby a zabezpečení domova.

 

Pridaná hodnota 

Zimná záhrada zažíva v tomto období svoj „comeback“. Vďaka celoročnému a multifunkčnému využitiu si našu pozornosť zaslúži už pri samotnom návrhu rodinného domu. „Užite si posedenie vo vašej záhrade za každého počasia. Chladnejšie obdobie či letné nepriaznivé počasie vám už nezabráni v pokoji relaxovať na terase, ak si zaobstaráte štýlovú zimnú záhradu. Vďaka dômyselnému systému zasklenia získate celoročný prístup do záhrady, pretože praktické zasklenie jednoducho udrží teplo vo vnútri. A čo keď sa opäť vyčasí? Stačí odsunúť posuvné zasklenie a svieži vzduch môže voľne prúdiť dovnútra,“ informuje Lukáš Mičo, konateľ spoločnosti UN SYSTEM SR, s. r. o., ktorá je výhradným zástupcom nemeckých hliníkových zimných záhrad GARDENDREAMS pre Českú a Slovenskú republiku a Rakúsko. 

Zimné záhrady Gardendreams Gardenroom s bezrámovým posuvným zasklením, s otváracími dverami, s posuvnými dverami sú cenovo dostupné zimné záhrady, vďaka typizovaným rozmerom (šírka x hĺbka), ktoré nemožno meniť. Konštrukcia zimných záhrad je tvorená extrudovanými hliníkovými profilmi  najvyššej kvality, ktoré sú ošetrené kvalitnou práškovou farbou Tiger Drylac v 4 odtieňoch. „Zimné záhrady Gardendreams Gardenroom sú cenovo dostupné zimné záhrady vďaka typizovaným rozmerom (šírka x hĺbka - rozmery nájdete nižšie), ktoré nemožno meniť. Ak však zimnú záhradu chcete presne podľa vlastných predstáv, možno ju za vyššiu cenu vytvoriť na mieru,“ dodáva Lukáš Mičo, konateľ SUN SYSTEM SR, s. r. o.

 

pexels stavba domu interier2

Ilustračná snímka: Pexels

 

A teraz to sadne

Aj keď statika v projekte zvyčajne neráta s ponechávaním hrubej stavby na jej ,,sadanie," musíme si uvedomiť, že sme zasiahli do spiacej prírody, zasiahli sme do zeminy, podložia a v krátkom čase sme na malom mieste sústredili desiatky/stovky ton materiálov. „Aj keď striktne dodržíme všetky predpisy a statický projekt, treba rátať s tým, že príroda nám vie kedykoľvek ukázať svoju silu. Možno nie všetci kolegovia so mnou budú súhlasiť, ale ja z vlastnej praxe tvrdím, že ANO, nech robíme akokoľvek precízne, tá hmotnosť stavby sa niekde skôr či neskôr odrazí. Keď to vezmem ako celok, stavba sa môže posunúť až do 5 cm. Aj to závisí od kvality prevedenia-realizácie, odbornosti zhotoviteľa a striktného dodržiavania predpisov-statiky. Čím kvalitnejšie prevedenie, tým menšie sadanie a jeho následky.  Zastávam názor, že nie je vždy ,,zdravé" postaviť dom za dva-tri mesiace aj s nasťahovaním. Nechajme stavbu nech si nájde aj ona svoje miesto, nech sa pohodlne usadí . Vyhneme sa praskaniu omietok, stropov, obkladov a  teda aj neskorším reklamáciám,“ vraví Branislav Neslušan, konateľ spoločnosti NASULSEN SK, s. r. o.

Bezpečnosť nadovšetko

Nie je nad pocit, keď odchádzate preč a viete, že je váš domov v bezpečí a keď si užívate bezstarostné chvíle v ňom. Na zabezpečenie domu sú ideálne kombinácie pasívnych a aktívnych bezpečnostných systémov. Pasívne sú napríklad bezpečnostné dvere, okná, kvalitné oplotenie, aktívne tvorí najmä elektronický zabezpečovací systém, kamerový systém, video vrátnik,  prípadne systém domácej automatizácie. Treba si však uvedomiť, že váš domov je aj vaše súkromie, takže tieto systémy by mali spĺňať vaše požiadavky a potreby.

„Naša spoločnosť poskytuje nielen inštaláciu a servis kvalitných elektronických zabezpečovacích systémov, ale aj monitoring a príjem signálov z monitorovaných objektov. V prípade alarmových signálov (narušenie interiéru exteriéru obydlia, požiaru, prípadne nutnosť zabezpečenia lekárskej zdravotnej služby) sa preveria a v prípade potreby sa vysiela zásahová jednotka, ktorá tento objekt zabezpečí. Naše monitorovacie stredisko je vybavené najmodernejšími technológiami a neustále sa zlepšujú, aby na trh priniesli najinovatívnejšie systémy. Monitorovacie stredisko dokáže prijímať alarmové signály pri narušení objektu, pri prerušení spojenia, výpadku elektrického prúdu, ako aj požiaru a úniku plynu,“ vysvetľuje  čaro a nevyhnutnosť kvalitného zabezpečenia rodinného domu Peter Sedliak, riaditeľ spoločnosti Slovenská ochranná spoločnosť. Do rodinného domu, ale aj akéhokoľvek objektu možno inštalovať elektronické zabezpečovacie systémy. Okrem klasického alarmu sa do domov inštalujú kamerové systémy, video vrátnik, ale aj systémy domácej automatizácie. Tieto systémy sa dajú medzi sebou prepájať a tým vytvárať jeden väčší SMART systém, ktorý nebude plniť len funkciu zabezpečenia, ale aj ovládanie rôznych častí domu,  kúrenie, osvetlenie, ovládanie žalúzii a podobne. Sú ľahko ovládateľné vaším smartphonom. Tým dosiahneme väčší stupeň ochrany a aj úsporu napríklad energii. Tieto systémy je ideálne zakomponovať už do hrubej stavby. 

 

pexels stavba domu interier

Ilustračná snímka: Pexels

 

 „V súčasnosti sú na trhu systémy, ktoré označujeme ako SMART. Aj naša spoločnosť vo veľkej miere vyžíva tieto SMART riešenia, ktoré pomáhajú pri strážení, ale aj monitorovaní bezpečnostných systémov. Medzi naše systémy patrí najmä SMART monitoring, ktorý slúži k vzdialenému monitoringu a pomáha k verifikácii alarmových signálov. Ďalšie riešenia sú SMART vrátnica alebo SMART recepcia. Tieto systémy využívajú technológie ako VoIP, biometria, GSM a GPS siete. Klientovi šetria predovšetkým náklady a zefektívňujú monitoring a stráženie objektov. Ďalšie SMART technológie sa využívajú pri kamerových systémoch, kde už samotné kamery vedia spracúvať rôzne video analýzy a pomocou tejto technológie strážiť objekt. Obraz vyhodnocuje  kamera a tá dokáže identifikovať narušenie stráženej oblasti, prípadne prekročenie danej línie, ako je plot alebo hranica pozemku. Táto technológia využíva umelú inteligenciu a dokáže klasifikovať objekty – ľudskú postavu, automobil, zviera a podobne. Kamera dokáže pomocou internetu odoslať alarmovú informáciu majiteľovi alebo strážnej službe. Takými technológiami možno odfiltrovať falošné poplachy, ako sú padajúce listy, tiene alebo zvieratá,“ dodáva Peter Sedliak, riaditeľ spoločnosti Slovenská ochranná spoločnosť.  

Bodka na záver 

Záhrada má viacero funkcií: estetickú, ochrannú a hygienickú. Zeleň v záhrade pomáha vytvárať príjemnú mikroklímu v okolí vášho domu. Každá záhrada je jedinečná a neopakovateľná. Pri jej plánovaní treba skĺbiť racionálne a emotívne hľadisko, aby vznikol harmonický celok architektúry domu, interiéru aj riešeného územia. Vonkajšia forma by nemala prevládať nad obsahom – dôležitá je myšlienka. Preto sa odporúča zveriť návrh záhrady odborníkom. „Na otázku, prečo je pre nás záhrada taká dôležitá, si musí úprimne odpovedať každý sám. Našou úlohou ako krajinných architektov je na základe polohy, priestorových možností, vzťahu rodinného domu s pozemkom a spôsobu života alebo osobnosti  klienta "ušiť" záhradu na mieru. Na základe skúseností vieme, že pod slovom záhrada je pre každého z nás ukrytých množstvo predstáv, pocitov a zážitkov (napr. z detstva v záhrade u starých rodičov). Musíme ich spoločne objavovať a vytvárať si najlepšie možné prostredie pre svoj život a zdravie,“ doplnil autorizovaný krajinný architekt Michal Marcinov z Laboratória architektúry krajiny.

Pin It