vykurovanie unsplash radiator

Ilustračná snímka: Unsplash

 

Jedna z najpodstatnejších otázok, ktorú musí skôr či neskôr riešiť každý stavebník, znie: Aký typ vykurovania zvoliť? Rozhodovať sa oplatí s chladnou hlavou: tento kľúčový parameter totiž ovplyvní nielen samotnú tepelnú pohodu, ale aj rodinné financie. 

 

Tuhé palivo, plyn, elektrina, tepelné čerpadlo, alternatívne zdroje energie? Na jednoduchú otázku aký typ vykurovania je najvhodnejší na konkrétny rodinný dom, neexistuje jednoduchá odpoveď. Pri výbere technológie, ktorá zabezpečí povestné „teplo rodinného krbu“ je dôležité zvážiť viacero dôležitých faktorov. „V súčasnosti, keď sa počet rodinných domov blíži takmer k jednému miliónu je zrejmé, že tento segment odberu tepla je v centre pozornosti všetkých obyvateľov Slovenska,“ hovorí expert na oblasť vykurovania, profesor a vedúci katedry Technického zariadenia budov STU v Bratislave Dušan Petráš.

 

vykurovanie unsplash krb

Ilustračná snímka: Unsplash

 

Zvážte investičné aj prevádzkové náklady

Z ekonomickej stránky je podstatné brať do úvahy nielen výšku investičných nákladov, ale aj samotné prevádzkové náklady počas využívania daného zariadenia. Medzi základné parametre patrí výhrevnosť paliva, účinnosť, potrebné množstvo paliva a, samozrejme, jeho cena. Do investičných nákladov započítajte projekt, zdroj, inštalačný materiál, uvedenie do prevádzky, v prípade potreby aj cenu za realizáciu prípojky, komína alebo podlahového vykurovania. Prevádzkové náklady zahŕňajú predovšetkým ročné náklady na palivo, jeho servis či dovoz. Ide o detailné, no dôležité údaje.  

Obnoviteľné zdroje energie ako pozitívny trend

Aké sú najpoužívanejšie typy vykurovania rodinných domov na Slovensku? „V súčasnosti dominujú zdroje tepla na plyn využívajúce kondenzačnú techniku, pričom odovzdávanie tepla v interiéri sa realizuje popri tradičných vykurovacích telesách stále vo väčšej miere prostredníctvom veľkoplošného podlahového teplovodného vykurovania,“ vysvetľuje Dušan Petráš. Podľa neho je veľmi pozitívne, že najmä pri novostavbách sa začínajú uplatňovať aj obnoviteľné zdroje energie, a to buď solárne termické alebo fotovoltické panely, respektíve tepelné čerpadlá využívajúce energie prostredia. Tieto témy sa dostali do popredia predovšetkým po 1. januári 2021, odkedy sa vyžaduje zabezpečenie energetickej triedy A0, čiže budov s takmer nulovou potrebou energie.

 

vykurovanie unsplash podlahove kurenie

Ilustračná snímka: Unsplash

 

Ako vybrať vhodný typ kúrenia

Pri samotnom výbere konkrétneho typu vykurovania dobre zvážte všetky faktory. „Sú to predovšetkým klimatické danosti predmetnej lokality, tepelnotechnický návrh stavebných konštrukcií, palivovo-energetická základňa, tradičné verzus obnoviteľné zdroje energie a spôsob odovzdávania tepla v interiéri, teda buď konvekčné vykurovacie telesá a konvektory alebo sálavé vykurovacie plochy v podlahe alebo strope,“ radí profesor Dušan Petráš. Ako ďalej pokračuje, vzhľadom na požiadavku výstavby budov s takmer nulovou potrebou energie sú tieto budovy zateplené a utesnené, preto sa v čoraz väčšej miere začínajú objavovať systémy teplovzdušného vykurovania, respektíve vetrania s rekuperáciou.

 

"Pri výbere typu vykurovania zvážte predovšetkým klimatické danosti predmetnej lokality, tepelnotechnický návrh stavebných konštrukcií, palivovo-energetickú základňu, tradičné verzus obnoviteľné zdroje energie a spôsob odovzdávania tepla v interiéri."

Prof. Ing. Dušan Petráš, PhD., Stavebná fakulta STU v Bratislave

 

Keďže od 1. januára tohto roka začali platiť spomínané zmeny v legislatíve súvisiace s potrebou energetickej triedy A0, je tu ideálna možnosť ako dostať stavbu do tejto kategórie. „Ide o kombinácia vysokého stupňa tepelnej ochrany budovy – teda výborných tepelnotechnických vlastností obalových stavebných konštrukcií vrátane okien, súčasne s použitím technických systémov na vykurovanie, chladenie či prípravu teplej vody, ktoré prioritne budú využívať obnoviteľné zdroje energie, teda solárne systémy, geotermálne systémy, tepelné čerpadlá,“ informuje ďalej Dušan Petráš.

 

vykurovanie unsplash

Ilustračná snímka: Unsplash

 

„Bestsellery“ a novinky pri elektrickom vykurovaní 

Pokiaľ ide o elektrické vykurovanie, podľa Pavla Jackuliaka, managing directora spoločnosti Fenix Slovensko, medzi najbežnejšie spôsoby patria podlahové a sálavé systémyZ pohľadu komfortu je podľa neho ideálnou voľbou podlahové vykurovanie. „Ďalším dôležitým parametrom je výber podlahovej krytiny, ktorá určí vhodnosť použitia podlahového vykurovania,“ upozorňuje odborník.  Pri elektrickom vykurovaní si môžete zvoliť sálavé vykurovacie panely, vykurovacie okruhy a rohože, fólie alebo napríklad aj priamo výhrevné konvektory.  

Jednou z noviniek v tomto segmente sú aj rôzne dizajny sálavých panelov, ktoré kopírujú trendy vizuálov použitých materiálov v interiéroch. Zákazníkom sa tak popri funkčnosti a ekonomickej stránke otvárajú zaujímavé možnosti aj z estetického hľadiska. 

„Ak porovnávame ekonomiku, musíme brať do úvahy všetky aspekty, t. j. investíciu systému, zotrvačnosť a reakciu systému, ďalšie udržiavacie náklady (revízie kotla, komína) a, samozrejme, životnosť zariadenia. Dnes do elektrického vykurovania vstupujú aj obnoviteľné zdroje ako je fotovoltika, veterná energia a tieto zdroje perspektívne prevádzku ešte zefektívnia,“ uvádza ďalej Pavol Jackuliak. 

Jediný konkurent OZE? Plyn s kondenzačnou technikou

Často zdôrazňovaný ekologický aspekt je veľmi dôležitý. „Je prirodzené, že pri
využívaní tradičných fosílnych palív budeme mať pri ich spaľovaní vždy emisie ako sú  CO₂, NOX a iné, taktiež sa vyskytujú aj tuhé znečisťujúce látky. Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že len zemný plyn v spojitosti s vysoko účinnou kondenzačnou technikou môže byť  konkurencieschopný obnoviteľným zdrojom energie, teda energii slnečného žiarenia, geotermálnych vôd a prostredia,“ uvádza Dušan Petráš. 

Hrejivý pocit prírodného tepla

Pre fanúšikov príjemného sálavého tepla sú na trhu stále k dispozícii aj kachle, krbové kachle či krbové vložky. „Medzi výhody vykurovania kachľami patria nízke investičné náklady, jednoduchá inštalácia a obsluha, nízke náklady na prevádzku, rýchle dosiahnutie potrebného tepla a hrejivý pocit prírodného tepla,“ hovorí Pavol Dudáš, odborník zo spoločnosti Thorma. Kachle je podľa neho ideálne kombinovať s elektrickým podlahovým kúrením. „Krbové kachle vhodné do moderných domov majú prívod spaľovacieho vzduchu z externého prostredia, na rozdiel od tradičných kachlí, do ktorých je privádzaný spaľovací vzduch z interiérov, v ktorých sú kachle umiestnené. Moderné kachle využívajú rôzne spôsoby dodatočnej akumulácie tepla a rôzne elektronické spôsoby regulácie prívodu spaľovacieho vzduchu s cieľom úspory energie,“ dodáva.

 

„Medzi výhody vykurovania kachľami patria nízke investičné náklady, jednoduchá inštalácia a obsluha, nízke náklady na prevádzku, rýchle dosiahnutie potrebného tepla a hrejivý pocit prírodného tepla.“ 

Pavol Dudáš, odborník zo spoločnosti Thorma

 

Aké kľúčové faktory treba pred kúpou a rozhodnutím  pre kachle či krb zvážiť? „Najprv treba určiť, na aký účel budú krbové kachle slúžiť. Či ako hlavný zdroj tepla, doplnkový zdroj alebo na príležitostné kúrenie. Od toho sa potom odvíja ďalší výber z hľadiska výkonu a iných technických parametrov. Pri krbe je to aj umiestnenie v rámci domu a interiéru. Rohové krbové vložky nájdu svoje uplatnenie na krajoch miestností alebo predeloch, rovné zase uprostred, aby na ne bolo dobre vidieť. Pohľad na oheň je totiž dôležitý,“ informuje Pavel Dratnal, špecialista zo spoločnosti Romotop. 

Segment krbov a kachlí si dokáže dobre rozumieť aj s požiadavkami nízkoenergetických domov. „Naša firma má v ponuke krbové kachle priamo na nízkoenergetické domy. Majú nižší výkon, kompaktnejšie rozmery, prídavnú akumuláciu alebo kombináciu spomenutého. Ku krbovým vložkám sa zasa vyrábajú špeciálne akumulačné prvky, do ktorých sa tepelná energia počas kúrenia z veľkej časti uloží a potom sa postupne uvoľňuje. Je to princíp rozloženie tepelnej energie v čase. V krbovej vložke už napríklad vyhaslo, ale príjemné sálanie tepla cítime ešte niekoľko ďalších hodín,“ dodáva Pavel Dratnal.

A čo kachle, krby a toľko skloňovaná ekológia? „Kúrenie krbom, respektíve kachľami, je ekologické – platí to pri kachliach, ktoré spĺňajú predpisy rakúskej a nemeckej normy. Tieto normy vyžadujú vyššiu tepelnú účinnosť a nižšie množstvo emisií v spalinách ako európske normy, resp. predpisy Ecodesignu (predpis EÚ),“ tvrdí Pavol Dudáš zo spoločnosti Thorma Výroba.

Na záver pridávame univerzálnu radu: pri výbere vykurovacieho systému a samotnej vykurovacej sústavy vrátane automatizačnej techniky, teda merania, regulácie a riadenia dodávky tepla, rozhodne nešetrite. „Takže jednoduchá rada – nakupujte u odborníkov, autorizovaných projektantov vykurovania, súčasne vyberajte zariadenia a komponenty vykurovacieho systému v najvyššej kvalite a montáž zverte špecializovaným firmám,“ uzatvára uznávaný pedagóg a odborník Dušan Petráš zo Slovenskej technickej univerzity.

Pin It