allimpex rebriky uvod

Foto: Allimpex

 

Chystáte novú stavbu a hľadáte vhodné lešenie či rebríky? Rebríky a lešenia sú dnes súčasťou každej stavby – či už ide o rodinný dom, alebo developerský projekt, bez nich nepostavíte nič. Kolaudáciou sa to však nekončí - každá stavba potrebuje  špeciálne rebríky, ktoré sa stávajú jej súčasťou. Poradíme vám ako si správne vybrať lešenie a rebríky a na čo je dôležité sa zamerať pri rozhodovaní o nákupe, či prenájme.

 

Na trhu je veľa spoločností, ktoré predávajú a prenajímajú rebríky, lešenia či vozíky. Allimpex je roky symbolom kvality a bezpečnosti. Na čo sa špecializujete?

Allimpex sa už 30 rokov špecializuje na rebríky a lešenia pre profesionálne použitie. Naše rebríky a lešenia nájdete v priemysle, stavebníctve, v skladoch, ale aj v bežných domácnostiach. Naše rebríky a lešenia sú profesionálnym riešením pre každého, kto hľadá spoľahlivé a bezpečné riešenie pre stavby. V našej ponuke nájdete spoľahlivé, certifikované rebríky a lešenia vyrábané z kvalitných odolných materiálov. Kvalitu si môže u nás dovoliť každý – rebríky a lešenia nielen predávame, ale aj prenajímame.

 

allimpex rebrik 509

Foto: Allimpex

 

Rebríky pozná asi každý z nás, ale ako si vybrať rebrík na profesionálne použitie? 

V prvom rade ide o bezpečnosť pri práci. Rebríky a lešenia sa používajú na prácu vo výškach, o to dôležitejšie je vyberať si odolnejšie materiály a certifikované produkty. Naše produkty sú všetky certifikované. Samozrejme, o rebrík a lešenie je potrebné sa starať – kontrolovať a udržiavať ich v dobrom stave aspoň raz ročne. Mnohí živnostníci pracujúci na stavbách ani netušia, že rebrík a lešenie je potrebné raz ročne skontrolovať a zaznamenať to aj do protokolu. Aj takéto služby máme v našom portfóliu – poradíme, pomôžeme každému nášmu klientovi, aby mal všetky doklady pripravené pre prípad kontroly bezpečnosti práce.

Allimpex má v ponuke veľké množstvo rebríkov. Aké typy rebríkov ponúkate?

Typov rebríkov je veľa, v zásade rozlišujeme prenosné rebríky, tie klasické drevené pozná každý. Dnes ich existuje veľa variánt – dvojdielne, trojdielne, výsuvné, plošinkové a podobne. Veľmi dôležitou skupinou sú rôzne typy hasičských rebríkov, ktoré podliehajú prísnym normám a sú určené pre záchranu osôb. Tieto rebríky sa vyznačujú omnoho väčšou pevnosťou.

Ďalšou kategóriou sú rebríky určené na pevné zabudovanie ako sú požiarne, alebo výstupové rebríky, rebríky strešné alebo určené pre pohodlný výstup a zostup na šikmé strechy. Samostatnou kategóriou sú špeciálne rebríky, ktoré vyrábame na mieru – či už pojazdné, otočné rebríky, alebo veľkorozmerné rebríky.

Allimpex dokáže dodať aj špeciálne konštrukcie ako pojazdné schody a pracovné plošiny vyrábané na mieru podľa požiadaviek zákazníka. Toto sú riešenia určené pre výrobné haly, veľkoplošné sklady, či opravárenské dielne.

 

allimpex rebriky

Foto: Allimpex

 

Čo všetko treba zvážiť pri výbere rebríka?

Najdôležitejší je účel na aký sa bude rebrík používať. Druhým faktorom je presná výška, ktorú je potrebné na stavbe prekonať. Často sa stretávame so zlým odhadom výšky, čo môže byť vážny problém. Rebrík, ktorého dĺžka je po vysunutí 15 metrov je približne rovnako vysoký ako 5-podlažná budova.

Ďalším faktorom je kvalita spracovania rebríka. Hrúbka materiálu, kovanie rebríka, použité plasty na koncoch rebríka, šírka a tvar profilu stojín rebríka a pod. Často počúvame od klientov „veď ja ho budem používať len 2 x do roka“. Žiaľ, z rebríka stačí padnúť len raz. Práca  na rebríku je prácou vo výškach a je skutočne jedno, či  vešiate záclony, alebo staviate dom.

Ako treba pristupovať k údržbe a revízii rebríka?

Potenciálne nebezpečenstvo pri práci na rebríkoch a lešení sa veľmi často podceňuje. Aj jednoduché nástroje a ich použitie má svoje úskalia ak sa s nimi manipuluje nešetrne a nesprávne. Najčastejšie sú príčinou nehôd a úrazov na rebríkoch a lešeniach:

  • Použitie nevhodného produktu
  • Zlý stav rebríka a lešenia – chýbajúce diely
  • Ich umiestnenie na nezabezpečenom mieste – klzký povrch, mäkký povrch ( hlina)
  • Nesprávny sklon - zlý uhol
  • Vyklonenie sa príliš ďaleko
  • Práca do strany
  • Zaťaženie rebríka vo vodorovnej polohe
  • Nesprávny výlez na lešenie
  • Nesprávne použitie z dôvodu nedostatočného prečítania návodu na obsluhu

Odporúčame preto pred každým použitím rebríka vizuálne skontrolovať jeho stav, a to platí aj pri domácom používaní rebríkov. 

Pri profesionálnom používaní rebríkov je nutné nezabudnúť na pravidelnú revíziu rebríkov, ktorú predpisuje Vyhláška MPSVaRSR č.147/2013 Z.z . Prevádzkovateľ teda pred každým použitím rebríka vykoná vizuálnu kontrolu všetkých jeho funkčných častí a v pravidelných intervaloch – 1 x ročne zabezpečí vykonanie kontroly rebríka minimálne v rozsahu vizuálnej kontroly a skúšky stability v súlade s návodom na použitie. O vykonanej kontrole sa vyhotoví písomný doklad.

 

allimpex gerust

Foto: Allimpex

 

Na aké aktivity je vhodné pojazdné lešenie a kedy je vhodné siahnuť po inom?

Ak plánujete prácu na fasáde, pojazdné lešenie Vám nebude vyhovovať. Vhodnejšie je pre vás fasádne lešenie, ktoré umožňuje pracovať na fasáde v celej jej dĺžke a výške. Pojazdné lešenia sú skôr vhodné pri rýchlych servisných a montážnych prácach vo výškach ako je napríklad montáž či servis, alebo údržba svietidiel, klimatizácií. Často ho pri svojej práci využívajú napríklad aj reklamné agentúry, no využitie nájde i v galériách, či pri prácach  v záhrade.  Napríklad pre školskú telocvičňu je takéto lešenie výborným riešením.

Aká je výhoda sklápacieho pojazdného lešenia?

Jeho výhodou je veľmi rýchle použitie  -  skladá sa z malého počtu dielov. V zásade máte jeden rám, jednu podlahu a kolieska. Po rozložení rámu a zavesení podlahy je pojazdné lešenie pripravené k práci. Nezaberá veľa miesta, je ľahké a stavba tohto lešenia nevyžaduje dlhý čas ani žiadne špeciálne náradie a postupy.

V ponuke máte aj množstvo praktického príslušenstva k rebríkom. Podeľte sa o zaujímavé tipy, čo nám odporúčate pre príjemnejšiu prácu vo výškach.

Ak stojíte na priečke rebríka dlhší čas, oceníte nášlapnú plošinku, ktorú zavesíte na priečku a plocha na ktorej stojíte sa stane pohodlnou. Samozrejmosťou sú náhradné pätky na rebríky a náhradné  a doplnkové diely ako priečne stabilizátory, či kovanie. Háky pre zavesenie rebríka, držiaky pre upevnenie rebríka na streche auta,  háky na zavesenie rebríka strechu, multibox pre náradie,  predlžovacie nohy k rebríkom pre profesionálne použitie rebríka pri práci na schodoch, ale aj rôzne konzoly pre šachtové rebríky. Možností je veľa a záleží len na tom, na aký účel používate rebrík. Ak sa neviete rozhodnúť, príďte sa pozrieť do našej predajne a poradíme aj vám.

Perličkou je, že ste realizovali aj špeciálne lešenie určené pre sondu na Mars. Povedzte viac o tomto netradičnom projekte.

Áno, naše lešenia boli súčasťou projektu vesmírnej sondy Mars. Vyvinuli sme špeciálne hliníkové lešenie, ktoré slúžilo pri simulácii vysúvania a rozmiestnenia solárnych panelov vesmírnej sondy ESA „Mars Express“  v beztiažovom stave.  Pri celkovej dĺžke lešenia 9m bolo povolená tolerancia len + - 0,01 mm. Technici rakúskej spoločnosti RUAG Space GmbH – dodávateľa pre vesmírny program pri skúškach, vysúvania solárnych panelov vesmírnej sondy ESA „Mars Express“ vo vákuu používali lešenia JUST LEITERN A.G., ktoré máme v portfóliu.

Vaše rebríky sú zvárané pulzným oblúkom. Aké výhody má táto technológia?

Pulzné zváranie je vhodné pre hliník a jeho zliatiny a tiež pre vysokolegované ocele. Proces zvárania jednotlivých dielov prebieha metódami WIG / MIG a MAG. Je to zvárací postup, ktorý využíva teplo uvoľňované zo zapáleného elektrického oblúka. Označuje aj ako zváranie kovov v ochrannej atmosfére.  v súčasnosti je to najčastejšie používaný zvárací postup a umožňuje zvlášť vysoké rýchlosti zvárania. Výhodou je, že pri takto ovládanom zváraní nevznikajú žiadne kvapkové prechody  teda žiadny rozstrek. Výsledkom sú veľmi kvalitné zvary.

Pin It