danaj okna dvere drevene

Foto: Danaj

 

Drevené okná majú v stavebníctve dlhú históriu. V posledných rokoch sa však čoraz viac dostávajú do popredia vďaka svojmu prírodnému materiálu a pokrokovým technológiám, vďaka ktorým sú trvácne a odolné. „Drevo má vynikajúce tepelnoizolačné a konštrukčné vlastnosti,“ hovorí Igor Danaj, majiteľ slovenskej firmy Danaj z Gôtovian pri Liptovskom Mikuláši.

 

Prečo pri výbere okien siahnuť po dreve? Aký je ich najväčší benefit?

Drevo má vynikajúce tepelnoizolačné a konštrukčné vlastnosti. Navyše je to prírodný materiál a obnoviteľný zdroj, takže nezanecháva na planéte škodlivú stopu.

V súvislosti s drevenými oknami sa však často objavuje otázka, či sú dostatočne trvácne...

Netreba sa ničoho báť, stoja nám na Slovensku aj 300- či 400-ročné drevenice z toho istého materiálu. Na okná je najvhodnejší biely smrek, lebo má dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Je to odskúšané generáciami a časom. Najviac by oknám škodilo, ak by na ne niekde neustále kvapkala voda, ale to sa rovnako týka aj iných materiálov.

Čo sa týka povrchovej úpravy, to je trochu iná kapitola. Je pravdou, že o drevené okná sa treba starať. Stačí ale rám z vonkajšej strany znovu oživiť pár kvapkami vhodného prostriedku. Údržbu je ale potrebné urobiť napríklad aj pri plastových oknách. Kto vyžaduje bezúdržbové okná, odporúčam drevohliníkové. Z vonkajšej strany je hliník, z vnútornej drevo.  

 

danaj okna drevohlinik

   Drevohliníkové okná sa skvele hodia aj k prírodným interiérom. Foto: Danaj

 

Ak sa zákazník rozhodne pre drevené alebo drevohliníkové okná, na aké parametre si dať pozor, aby siahol po skutočnej kvalite?

Je dôležité, aby boli robené kvalitnou technológiou. Ak zavriete okenné krídlo a v ráme je málinko menšie alebo väčšie, tesnenie nemusí dobre sedieť a môže dochádzať k prefukovaniu. My máme technológiu CNC, kde sú okná strojovo zameriavané a na desatinu milimetra presne.

Okná by ďalej mali mať svoju hrúbku. My ponúkame až 92-milimetrové. Drevo má svoj tepelný odpor a zamedzuje prístupu chladu do interiéru. Čím je teda okno hrubšie, tým lepšie izoluje. Dnes sú aj na Slovensku stále bežne v ponuke  okná s hrúbkou 78 a 88 milimetrov, naše sú však ešte hrubšie majú až 92mm a navyše majú tri tesnenia oproti v praxi často využívaným dvom. Vďaka trojitému tesneniu je eliminácia prefukovania ešte väčšia.

Sklo musí mať naozaj dobré parametre – hrúbku, pri izolačných trojsklách, o ktorých hovorím, musia byť jednotlivé sklá od seba o čosi ďalej. Okná Danaj majú priestor medzi sklami široký dvakrát 18 milimetrov. Vojde tam teda podstatne viac plynu, ktorý sa stará o izoláciu. Je tam vzácny plyn argón a ak je priestor užší, sklá majú podstatne horšie parametre.

 

danaj okna interier

Foto: Danaj

 

Vaša firma má vlastnú výrobu pri Liptovskom Mikuláši. Prečo je pre zákazníka výhodné siahnuť po oknách slovenskej výroby?

Často nás oslovujú majitelia okien zahraničnej výroby s prosbou o servis. Je to často takmer nemožné, alebo veľmi komplikované, a to sa odráža na čase aj na cene. Ale keď ide o naše okná a zákazník nás osloví po 10 alebo 15 rokoch, presne vieme, čo je potrebné urobiť a máme všetky diely. Samozrejmosťou je 5-ročná záruka. Naše okná sú vyrábané zo slovenského dreva, pri oknách z dovozu sú niekedy používané aj iné dreviny, nie smrekové, napríklad borovica. Máme aj množstvo prípadov, keď sa zákazník ozve po piatich, desiatich rokoch a má záujem o rovnaké okno, keďže niečo na dome pristavil. U nás má istotu, že to okno bude naozaj rovnaké.

Veľkou témou je aj v stavebníctve ekológia a udržateľnosť. Vy ste už načrtli, že drevené okná sú ekologické vzhľadom na obnoviteľnosť materiálu. Sú vhodné aj pre pasívne domy?

Áno. Záleží, samozrejme, od parametrov. My disponujeme vlastným certifikátom, ktorý nie je vytvorený len niekde spoza stola, ale máme reálne skúšky okien. Okno však musí byť aj správne osadené, minimálne okolie okien detailne zateplené. V tomto smere je ešte potrebná osveta, stále sa často stretávame s tým, že zákazník si praje len vymeniť okná bez zateplenia, ale to nie je dobré riešenie.

Dôležitým aspektom je cena. Drevené okná sú štandardne vnímané ako drahšie v porovnaní s inými materiálmi. V posledných mesiacoch sme ale svedkami materiálovej krízy. Je možné, že dôjde k takým zmenám, že sa drevené okná stanú cenovo porovnateľné s inými materiálmi?

Situácia sa naozaj vyvíja nečakaným spôsobom. Momentálne nám idú hore energie, a to nielen o 50 alebo 100 percent, ale dokonca aj o 200. Výroba hliníkových profilov je pritom veľmi energeticky náročná. Nevieme, kde sa toto všetko zastaví. Čo sa týka plastu, tu aktuálne nastáva problém s ropou, ktorá je jednou zo základných surovín pri jeho výrobe. Bude to tiež zrejme mať nejaké cenové následky. Poskočila aj cena dreva, ale je možné, že tá sa čiastočne vráti späť. Myslím si, že drevené okná si stále na trhu udržia svoje miesto.

Čo ešte zákazníkov najčastejšie zaujíma v súvislosti drevenými alebo drevohliníkovými oknami?  

Často sa pýtajú, aké drevo je pre ne najvhodnejšie: smrek biely, borovica, červený smrek alebo nejaké cudzokrajné dreviny. My odporúčame ako najvhodnejší náš klasický biely smrek a z neho aj vo firme Danaj vyrábame naše okná v najvyššej kvalite. Súčasťou výroby sú tiež presklené posuvné portály a vchodové dvere.

 

www.danaj.sk

 

Pin It