Loxone

Foto: Loxone

 

21. storočie tento rok vstúpilo už do svojej druhej dekády, v ktorej bude pravdepodobne pokračovať nastolený trend posledných rokov: Predtým luxusné technológie sa masovo šíria do novostavieb i rekonštrukcií. Predokenné žalúzie, moderné typy osvetlenia, podlahové vykurovanie, rekuperácia, zabezpečenie, multimédiá alebo domáca sauna.Obstojí v takej situácii elektroinštalácia v poňatí, ktorú poznali už naše babičky?

 

Rozdiel medzi inteligentnou a klasickou elektroinštaláciou

Aspoň niektorú z týchto technológií má pravdepodobne každý z nás doma už dnes. Kedy však môžeme začať hovoriť o tzv. inteligentnej automatizácii? Je to jednoduché. V klasickej elektroinštalácii je nutné každú technológiu ovládať zvlášť, nie je možné ich vzájomne prepojiť a automatizovať. Počet ovládačov/spínačov sa tak v domácnostiach množí.

 

Loxone

 

Zdroj: Loxone

 

Inteligentná elektroinštalácia rieši presne tento problém. Technológie sú napojené na jeden centrálny riadiaci prvok, ktorý ich vďaka tomu dokáže automatizovať, vzájomne prepojiť a poskytneme možnosť ich ovládať napríklad z telefónu, a to kdekoľvek na svete.

 

Loxone

 

Zdroj: Loxone

 

Rutinné úkony v nielen v domácnosti, ale napríklad aj v komerčných priestoroch tak môžu byť automatizované, čo ušetrí mnoho cenného času a starostí.

Cenové porovnanie inteligentnej a klasickej elektroinštalácie

Výška investície samozrejme záleží primárne na počte technológií a funkciách, ktoré chcete v domácnosti alebo v budove akéhokoľvek typu mať. Tu je pre predstavuje cenová kalkulácia tradičného ovládania a inteligentného ovládania pre rodinný dom (120 m2):

 

 

Tradičné ovládanie

Inteligentné ovládanie Loxone

Elektroinštalácia

2 400 €

2 400 €

Kúrenie

800 €

0 €

Alarm

1 000 €

0 €

Rekuperácia

480 €

0 €

Systém Loxone

0 €

3 000 €

Celkom

4 680 €

(5 616 € s 20% DPH)

5 400 €

(6 400 s 20% DPH)

Rozdiel je v tomto prípade len 700 €. To, čo sa na jednej strane vynaloží pri klasickej elektroinštalácií a montáži externých systémov (regulácia kúrenia, alarm, rekuperácia,...), sa zase ušetrí v prípade inteligentnej elektroinštalácie. To znamená, že sa celkové náklady v princípe vyrovnajú a cenový rozdiel je skutočne minimálny. A naviac z inteligentnej elektroinštalácie je možné toho vyťažiť oveľa viac a získať mnoho funkcií nehovoriac o ich jednoduchom a pohodlnom ovládaní.

Aké riešenie si vybrať?

Pri klasickej elektroinštalácii je väčšinou pre každú funkciu v budove potrebné použiť špecializovaný riadiaci systém. Dôsledkom je veľké množstvo káblov, riadiacich jednotiek, vysoký počet ovládací prvkov a ich zložité ovládanie. Naviac akákoľvek neskoršia zmena systému sa často neobíde bez zásahu do elektroinštalácia.

Inteligentná elektroinštalácia ponúka naopak vyšší komfort pri ovládaní technológií a zariadení. Je jednoduchšia na ovládanie, prehľadnejšia, umožňuje jednoduché projektovanie a programovanie, a dodatočnú možnosť rozšírenia systému o ďalšie technológie. Naviac dosahuje optimálnu spotrebu energie. Vďaka svojej modularite a komplexnosti ponúkne riešenie aj pre omnoho nabitejšie projekty, kde sa počíta napríklad s multiroom audio ozvučením, farebným osvetlením, bazénom, elektronickými zámkami, video zvončekom a pod. V princípe teda platí, že čím viac technológií chcete riadiť, tým viac sa oplatí investícia do inteligentnej automatizácie.

Pin It