Heluz stavba

Foto: HELUZ

 

Už viac ako rok sa všetky novostavby musia riadiť novými požiadavkami na energetickú efektivitu. Inými slovami: musia mať takmer nulovú spotrebu energie. Je teda mimoriadne dôležité premyslieť koncepciu budúceho domu do detailov – vrátane voľby vhodného stavebného systému.

 

Pravdepodobne ste sa už stretli so štyrmi písmenami nZEB. Ide o skratku z anglického „nearly zero-energy-buildings“, teda budovy s takmer nulovou spotrebou energie. Často skloňované slovné spojenie dnes už nie je byrokratickým výmyslom, ale reálnou potrebou. Ak stavať, tak čo najpriateľskejšie k životnému prostrediu. Ak hospodáriť s energiami, tak efektívne. Premyslené riešenia a stávka na kvalitné materiály sa v dobrom vrátia nielen vášmu okoliu, ale aj peňaženke, keďže sa vďaka nim dajú ušetriť náklady na vykurovanie i elektrinu na desiatky rokov dopredu. 

 

 

Heluz family 50 Heluz family 50 2in1

Heluz Family 50 (vľavo) a Heluz family 50 2in1 - pre jednovrstvové obvodové murivo. Foto: Heluz

 

Riešenia pre celú hrubú stavbu 

To, akú technológiu stavby zvolíte, je jedným z kľúčových rozhodnutí na ceste k budove s prívlastkom nZEB. „Inteligentné riešenia a dôraz na kvalitný stavebný systém v kombinácii s premysleným architektonickým riešením môže náklady navyše znížiť, napríklad len na dvetisíc eur, čo sa vám do dvoch rokov vráti vo forme úspor energie,“ hovorí Eliška Smolová zo spoločnosti HELUZ. A čo znamená vhodný a kvalitný stavebný systém? Napríklad jeho komplexnosť, teda všetky stavebné komponenty pochádzajúce od jedného výrobcu. Takýmto spôsobom dokážete eliminovať nežiaduce tepelné mosty a prispieť k jednoduchosti samotnej výstavby. Zároveň tak môžete predísť chybám a následným poruchám konštrukcie. S kompletným stavebným systémom od spoločnosti HELUZ postavíte celú hrubú stavbu a všetko do seba perfektne zapadne. Tehly, preklady, komíny, stropy, ostatné tehlové výrobky i materiály a pomôcky pre murovanie sú vzájomne kompatibilné a vytvoria spoľahlivý a efektívny celok.

 

A čo znamená vhodný a kvalitný stavebný systém? Napríklad jeho komplexnosť, teda všetky stavebné komponenty pochádzajúce od jedného výrobcu. Takýmto spôsobom dokážete eliminovať nežiaduce tepelné mosty a prispieť k jednoduchosti samotnej výstavby.

 

Prečo je dobré poznať pojmy ako tepelná akumulácia a stabilita

Jedným zo spôsobov, ako znížiť energetickú náročnosť budovy, je aj akumulácia tepla. Znamená to, že je možné preniesť energiu v čase jej relatívneho prebytku do obdobia jej nedostatku (deň – noc, leto – zima). Akumulácia tepla sa však dá využiť aj na chladenie stavieb, v tom prípade ide o termín akumulácia chladu.

Výhodné je, ak sa na akumuláciu tepla dá využiť aj samotná stavebná konštrukcia. Týka sa to najmä stavieb s masívnou nosnou konštrukciou a zároveň dostatočnou tepelnou izoláciou. Ideálna kombinácia týchto dvoch faktorov je v stavebnom materiáli HELUZ, predovšetkým v produktovom rade HELUZ Family a HELUZ Family 2in1.

 

 

Heluz dum Myslkovice Heluz dum Myslkovice

Foto: HELUZ

 

 

Druhým veľmi dôležitým pojmom je tepelná zotrvačnosť alebo tiež stabilita. Delí sa na zimnú a letnú. O zimnej tepelnej stabilite rozhoduje to, či počas prestávky vo vykurovaní neklesne teplota pod stanovenú normu – v prípade obytných budov ide o 3 °C. Hornou hranicou pre letnú tepelnú stabilitu je 27 °C. V lete je teda veľmi dôležité disponovať kvalitným tieniacim systémom, ktorý je integrovaný do obálky domu. Stavebným prvkom, ktorý ide tomuto riešeniu naproti, je roletový a žalúziový preklad HELUZ Family 3in1 nosný. Konštrukciami s väčšou tepelnou stabilitou sú napríklad masívny strop z keramobetónových panelov HELUZ alebo skladaný masívny strop HELUZ Miako.

Tradičný materiál s inovatívnymi vylepšeniami

A prečo spomedzi viacerých stavebných systémov siahnuť práve po pálenej tehle? Tento materiál prešiel v posledných rokoch revolučným vývojom. Obvodové tehly, ako sme naznačili vyššie, dnes disponujú vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami, pre vnútorné priečky sú k dispozícii akustické tehly, z tohto materiálu sú k dispozícii aj celé komínové komplety. 

Česká rodinná spoločnosť HELUZ sa tomuto materiálu venuje už 145 rokov a pozná ho do posledného detailu. Neustále inovuje, napreduje a expanduje, pričom dnes svoj stavebný systém dodáva do všetkých krajín strednej Európy. Pálená tehla je v tejto spoločnosti synonymom kvality, inovácií a vynikajúcich vlastností. Vo svojom portfóliu majú aj tzv. „najteplejšie“ európske tehly HELUZ FAMILY 50 2in1. Ide o jednovrstvový stavebný materiál, ktorý nevyžaduje dodatočné zateplenie. Tehly HELUZ FAMILY 2in1 brúsené sú tak ideálnou voľbou pre stavbu moderných pasívnych či nízkoenergetických budov: teda správnou cestou k vašej stavbe s prívlastkom nZEB.   

www.heluz.sk

Pin It