shutterstock mallay

Foto: klikkipetra / Shutterstock.com

 

Úspora nákladov v domácnostiach je v dnešnej dobe mimoriadne častá a obľúbená téma. Veľmi efektívne sa to dá dosiahnuť napríklad tepelnými čerpadlami.

 

V ich prípade ide o prvú voľbu, ak sa ľudia v našich končinách snažia dosiahnuť ekologickú výrobu tepla. Popri nej je veľkým plusom aj dosiahnutie úspory nákladov na samotné vykurovanie. Medzi veľmi efektívne cesty patrí tepelné čerpadlo vzduch voda.

Ako fungujú tepelné čerpadlá vzduch voda?

Tomuto druhu čerpadiel umožňuje vykonávať vykurovanie vonkajší vzduch. Keďže ide o zaujímavú ekologickú voľbu, majitelia domov, ktorí sa pre ne rozhodnú, môžu od štátu čerpať výhodné finančné dotácie. Aby ste si vedeli predstaviť jeho prácu konkrétnejšie, môžete ich porovnať s chladničkou. Tepelné čerpadlo prinesie do miestnosti vzduch z okolitého prostredia, chladnička odvádza teplý vzduch práve von. Energia je tak dosiahnutá svojim spôsobom v neobmedzenom množstve a prakticky zadarmo. Menšie výdavky budete evidovať len pri malom množstve elektriny na čerpadlo a pohon.

V súčasnosti sa inteligentné domácnosti snažia o čo najväčšiu energetickú úsposnosť, udržateľnosť, ako aj ekologicky férový prístup k riešeniu vykurovania v domácnosti. Práve tepelné čerpadlá sú jednou z možností, ako vykurovať efektívne a ekonomicky.

Využite množstvo výhod

Ide o veľmi bežné prevedenie čerpadiel, a to aj vďaka faktu, že ich inštalácia je možná v exteriéri aj interiéri. Medzi základné výhody patria už spomenuté finančné. Zdroj tepla je k dispozícii počas celého dňa a 365 dní v roku, navyše bezplatne. V tomto smere vás potešíme aj pri pomerne nízkych investičných nákladoch. Prvou voľbou sú nízkoteplotné čerpadlá. Najčastejšie sa využívajú pri nízkoteplotných vykurovacích systémoch. Spomeňme napríklad nízkoteplotné radiátory či podlahové kúrenia.

Vysokoteplotné sú ideálne napríklad pri výmene starých kotlov. Inštalácia sa  odporúča pri novostavbách, ale aj modernizovaní pôvodných priestorov.

Ste fanúšikom pokrokového riešenia domácnosti? Ste na správnom mieste. Okrem modernej technológie dbá aj na životné prostredie napríklad tým, že spotrebujete len minimálne množstvo elektriny. Bonusom je vysoká spoľahlivosť a tichý chod, čo zvyšuje komfort bývania.

Pin It