Feldballe School Henning Larsen 2022 WEB Credit Rasmus Hjortshøj COAST 22

Feldballe School od štúdia Henning Larsen. Foto: Rasmus Hjortshøj

 

Budova školy bola navrhnutá s ohľadom na udržateľnosť a ekologické inovácie. Stala sa pozoruhodným príkladom uhlíkovo neutrálnej budúcnosti. Cieľom projektu, ktorého autorom je architektonická firma Henning Larsen so sídlom v Kodani, bola architektúra, ktorá absorbuje viac uhlíka, ako ho uvoľňuje. Budova školy,  torá zaberá 250 m2, je takmer celá vyrobená z dreva a slamy. 

 

„Nemôžeme čakať, kým politici uvedú do praxe zelenú agendu, musíme čeliť váhe našich rozhodnutí o dizajne, meniť naše postupy a zlepšovať sa. Aj týmto projektom sme ukázali,  že kvalita a funkčnosť nie sú ohrozené používaním menšieho množstva zdrojov. Slama je rýchlo rastúci obnoviteľný zdroj a vedľajší produkt poľnohospodárstva, je to skvelá alternatíva k výrobe nových materiálov,“ povedal Jakob Strømann, riaditeľ pre udržateľnosť a inovácie.

 

Feldballe School Henning Larsen 2022 WEB Credit Rasmus Hjortshøj COAST 32

Foto: Rasmus Hjortshøj

 

Architektonický tím spojil sily s dánskou filantropickou organizáciou Realdania a slovenskou firmou EcoCocon, aby vyvinuli priekopnícku klimaticky neutrálnu štruktúru. Objekt zastrešuje masívna sedlová strecha vyrobená výlučne z dreva, využívajúca panelový systém z lisovanej slamy. Certifikované miestne vyrobené drevo a neošetrená preglejka tvoria strechu, vnútorné steny a vstavaný nábytok. Prírodné materiály dodávajú interiéru teplú, prívetivú atmosféru. Miestnosti sú priestranné a majú vysoké stropy. Systém prirodzeného a pasívneho vetrania budovy znižuje spotrebu energie.

 

Feldballe Friskole 0874 fotocredit Elka van BragtEcoCocon Danmark

Foto: Elka van Bragt/EcoCocon Danmark

 

Solárne panely, umiestnené na streche, znižujú dopyt po externých zdrojoch. Priepustná povaha slamy a vzduchové filtre z morskej riasy umožňujú únik vlhkosti, čím sa v interiéri vytvára priaznivá klíma. Podľa princípov obehového hospodárstva je možné celú konštrukciu ľahko rozobrať, znova nainštalovať a použiť, pričom jej časti možno v budúcnosti recyklovať. „S Feldballe School ako testovacím priestorom pre integráciu nových riešení sme už v procese rozširovania tohto modelu na projekt s rozlohou 13 000 m2. Práca na tomto projekte sprevádza nielen nás, ale aj ostatných pri konfrontácii s uhlíkovými emisiami v celom priemyselnom reťazci,“ dodáva Jakob Strømann.  

 

Feldballe Friskole 0884 fotocredit Elka van BragtEcoCocon Danmark

Foto: Elka van Bragt/EcoCocon Danmark

 

Henning Larsen Architects vytvorili dizajnový rámec s ohľadom na zdravie planéty podľa piatich ambicióznych princípov, aplikáciou ktorých sa podarilo znížiť uhlíkovú stopu o 6 kg oxidu uhličitého na m2 za rok, s predpokladanou životnosťou 50 rokov: 

  • začlenenie materiálov z trvalo udržateľných zdrojov, obnoviteľných, prírodných materiálov na sekvestráciu uhlíka, čo je proces odstraňovania oxidu uhličitého z atmosféry; 
  • opätovné použitie lokálnych materiálov, čím sa šetria zdroje a energie; 
  • použitie materiálov neobsahujúcich toxické chemikálie; 
  • zabezpečenie zdravej vnútornej klímy, prirodzeného vetrania a nižšej spotreby energie
  • možnosť demontáže a opätovného použitia stavebných komponentov.

 

Feldballe School Henning Larsen 2022 WEB Credit Rasmus Hjortshøj COAST 85

Foto: Rasmus Hjortshøj

 

 

www.createrra.sk

Pin It