23.8.2013

 

V opustenom raketovom sile z čias studenej vojny vznikla kontroverzná podzemná stavba, ktorá vo svojich útrobách ukrýva luxusné byty.

 

Bohatí ľudia sa totiž čoraz viac boja o svoj život, majú strach z teroristov, z konca sveta, desia ich rôzne apokalypsy, slnečné erupcie, jadrové zbrane a hroziace pandémie. Práve pre nich vytvoril developer Larry Hall projekt s krásnymi bytmi, v ktorých by mali v pohodlí prežiť aj súdny deň. Otázkou je, čo budú potom na zničenej plénete robiť. Tú však už developer nerieši...

 

Hall 01

 

Luxus v hĺbke 53 metrov
Na tento účel kúpil raketové silo z čias studenej vojny, ktoré stálo celé roky opustené v kansaských prériách. Stavba z betónu a ocele je zapustená do 53 metrovej hĺbky pod zemou a jej múry sú až tri metre hrubé. Mala by teda prežiť aj výbuch atómovej bomby. Developer umiestnil do sila niekoľko bytov nad sebou. Všetky majú kruhový pôdorys, plochu 167 metrov štvorcových a majú byť luxusne zariadené. Súčasťou obytného domu je aj bazén, knižnica, kino, zdravotnícke zariadenie a škola.

 

Hall 04

 

Elektronický „výhľad"
Byty majú mať všetky vymoženosti súčasnosti, vrátane kompletne vybavenej kuchyne a kozuba v obývačke. Okná nahrádzajú elektronické panely, na ktorých si obyvatelia budú môcť nastaviť panorámu Paríža a New Yorku, alebo les, pláž či hocičo iné, podľ chuti obyvateľov jednotlivých bytov. Sedem zo 14 podzemných poschodí je určených na bývanie. Záujemca si môže kúpiť buď celé poschodie za dva milióny dolárov alebo polovicu za milión. Larry Hall vyčlenil jeden priestor aj pre seba a svoju rodinu. Súčasťou plánu na prežitie je i zásoba potravín. Na to slúži hala, v ktorej sa majú chovať ryby a pestovať zelenina v takom množstve, aby potraviny pokryli potreby 70 ľudí. Ostatné zásoby by mali vystačiť na päť rokov. Kompletnú prevádzku obytného sila budú zabezpečovať generátory, solárne panely a ventilátory. Obrie podzemné nádrže budú filtrovať vodu cez uhlie a piesok.

 

Hall 02

 

Dokonalé zabezpečenie
Samozrejmosťou luxusného bývania pod zemou je aj kvalitný bezpečnostný systém. Výťah do bytu sa spustí len odtlačkom prsta konkrétneho majiteľa. Kamery majú neustále kontrolovať dianie za ostnatým plotom a upozorňovať na všetko podozrivé. „Pokiaľ nepriateľ vyliezie na plot, zasiahne ho prúd. Ak by vnikol do budovy, zneškodníme ho," varuje developer, ktorý verí, že chaos sa dá prežiť v pohodlí, ak budú všetci obyvatelia spolupracovať.

 

Hall 03

 

Skúšajú to aj ďalší
Larry Hall nie je prvý, kto kúpil opustené raketové silo a rozhodol sa v ňom vybudovať bezpečné bývanie. Rovnaký nápad mal aj Američan, ktorý si v chránenej krajinnej oblasti Adirondack State Park v štáte New York dvadsať rokov prestavoval základňu na obytný priestor.

 

Nuclear-Silo-Home 1


text: -bat-

vizualizácie: urvivalcondo.com

 

 

 

Pin It