Pin It

 

28.9.2013

 

Známy holandský architektonický ateliér Maxwan Architekti a venuje nielen návrhom veľkých a významných stavieb či urbanistických celkov, ale aj realizáciám predstáv súkromných investorov. Dôkazom je i návrh komplexnej rekonštrukcie a dostavby krásneho domu G v holandskom meste Geldermalsen.

 

Ghouse 01

 

Architekti k tomu hovoria: „Náš klient sa rozhodol kúpiť starú stodolu na nádhernom mieste. Ide o dvojhektárový pozemok, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti rieky Linge. Investor sa nás obrátil so žiadosťou, aby sme mu pomohli zrealizovať dávny sen o veľkoryso riešenom priestore, kde by sa v jedinej veľkej miestnosti, spájala kuchyňa s obývacou miestnosťou, v ktorom by mohli relaxovať a stretávať sa s priateľmi, ale aj organizovať ochutnávky vín pre svojich zákazníkov." Jedným z dôležitých východísk bol pre architektov aj fakt, že predchádzajúci majitelia už v minulosti celý priestor predĺžili jednoduchým vysunutím vysokej stodoly a vertikálnym otvorením oboch podlaží, čím získali rozľahlý, 10 metrov dlhý vnútorný priestor, otvorený cez obe poschodia.

 

Ghouse 02

 

Ghouse 03 Ghouse 04

 

Už pri svojej prvej návšteve architekti zistili, že dom v pôvodnom stave nie je veľmi príjemný na bývanie. K najvýraznejším negatívam patrilo aj to, že neexistoval prakticky žiaden vzťah domu k jeho krásnemu okoliu. Všetky fasádne otvory boli totiž alebo príliš malé, alebo situované na nevhodných miestach, alebo oboje. Navrhli preto úplné obrátenie dispozičného usporiadania domu, kancelárie a úložné priestory presunuli do pôvodne súkromných miestností, ktoré sa nachádzali v starej stodole.

 

Ghouse 05

 

 

Veľkoryso riešená dispozične otvorená súkromná časť domu sa presunula do pôvodne obchodnej časti objektu. Rovnomerné a kvalitné osvetlenie celého interiéru umožnilo vytvorenie veľkých presvetľovacích štrbín vyrezaných do strechy stodoly. Vďaka nim sa celý interiér doslova kúpe vo svetle. Záverečnou etapou rekonštrukcie bol návrh a realizácia interiéru. Architekti stavili na niekoľko výrazných masívnych prvkov, ktoré dodávajú celému priestoru veľmi príjemnú atmosféru.

 

Ghouse 06 Ghouse 07

 

Ghouse 08

 

Stavba v skratke:
Návrh: Larraine Henning, Rene Sangers, Harm te Velde, Franziska Wien
Stavební inžinieri: ABT Delft
Zodpovedný partner: Hiroki Matsuura, Rients Dijkstra
Výrobky z dreva a nábytok: Binnenruimte - Rotterdam
Ukončenie realizácie: marec 2011

 

text: Barbara Turčíková
foto: Filip Dujardin

 

 

 

 

 

Pin It