7.2.2014

 

Dnes večer odštartovali slávnostným otváracím ceremoniálom 22. zimné olympijské hry. Popri športových výpravách a športovcoch nám predstavili aj svoj prvý architektonický výtvor ‒ hlavný olympijský štadión. V najbližších dňoch vám priblížime aj ďalšie dejiská zimných športov.

 

sochi2014 fisht 01

 

Najnákladnejšie hry v olympijskej histórii, ale aj hry s mnohými kauzami a prešľapmi ešte predtým, než sa vôbec začali ‒ takéto prívlastky však svetové médiá neadresovali Soči náhodou. Spomeňme napríklad otázniky okolo bezpečnosti, stále prebiehajúcich stavebných prác, problémov s dopravou či faux-pas s dvoma toaletami v jednej kabínke... Bohužiaľ, tienisté stránky často zatlačili do úzadia aj zaujímavosti olympiády. Podujatie v Soči je napríklad najväčším v histórii zimných olympijských hier, pretože hostí viac krajín než doteraz a ocení aj najväčší počet športovcov vôbec (prichystaných je až 98 medailových setov). Napriek tomu, že ide o zimné olympijské hry, prvýkrát je ich dejisko situované do subtropického pásma s palmami a príjemnou prímorskou klímou.

 

sochi2014 fisht 02

 

K architektonickým perličkám olympijského parku (spolu ich je 11) ležiaceho na brehu mora nesporne patrí hlavný olympijský štadión, ktorý dostal pomenovanie podľa vrchu Fisht. Určený je najmä pre otvárací a záverečný ceremoniál, či slávnostné odovzdávanie medailí. Po skončení hier bude slúžiť najmä zápasom ruského národného futbalového tímu.

 

sochi2014 fisht 03

 

 

Stavba je čerešničkou celého rozvojového plánu dejiska v Soči, čo dali tvorcovia najavo aj jej umiestnením na vyvýšenej plošine. Autorom architektonického riešenia štadióna Fisht, ako aj urbanistického konceptu celého olympijského parku je kancelária Populous s pobočkami v Brisbane a Melbourne, ktorá sa špecializuje na dizajn športovísk. Medzi inými navrhla napríklad Yankee Stadium v New Yorku, Wembley či Wimbledon Centre Court, ale aj O2 Arény v Londýne, Berlíne a Dubline.

 

sochi2014 fisht 07

 

Olympijský štadión Fisht má kapacitu až 40 000 miest. Jeho tvar, podobný oblej lastúre, bol inšpirovaný ikonickými ruskými klenotmi, takzvanými Fabergého vajíčkami, ktoré vytvorili na prelome 19. a 20. storočia v rodinnej klenotníckej dielni Carla Petra Fabergého. Hlavným cieľom tímu Populous, ktorý pri návrhu úzko spolupracoval s britskou kanceláriou Buro Happold zameranou na inžiniering, bolo prepožičať priehľadnej strešnej konštrukcii vzhľad blízkych zasnežených vrchov. Vďaka tomu stavba harmonizuje s dolinou, v ktorej leží mesto Soči, ako aj s úpätím Kaukazu.

 

sochi2014 fisht 04

 

 

Na vytvorenie strešného plášťa sa použilo spolu 36 600 m2 špeciálnej fólie Texlon® ETFE, ktorú dodávala spoločnosť Vector Foiltec (podobne ako v prípade slávnej Water Cube v olympijskom Pekingu 2008). Tá pozostáva z 258 dvojvrstvových transparentných aj nepriehľadných bielych vankúšikov a z 86 trojvrstvových vankúšikov, rovnako v priehľadnom aj matnom vyhotovení. Význam použitia rozličných druhov fólie však nie je čisto estetický. Zatiaľ čo transparentné časti majú navodiť exteriérový dojem, nepriehľadné fólie rozptyľujú priame slnečné svetlo, aby tak divákom poskytli čo najväčší komfort. V noci zasa pod dotykom LED osvetlenia vytvárajú veľkolepé premietacie plátno.

 

sochi2014 fisht 06

 

Ako uviedol Damian Lavelle, riaditeľ kancelárie Populous, strešná konštrukcia nesie viac ako 8 000 ton ocele. Tvar štadióna je navrhnutý tak, aby z južnej strany pobrežia poskytoval potrebné závetrie a aby bol orientovaný do centra olympijského parku. Scéna s medailovými stupňami je zasa situovaná na severnej strane. Výhodou architektonického riešenia je veľká flexibilita hľadiskových častí. Spodné rady totiž možno v prípade potreby rozmontovať alebo opäť zmontovať, vďaka čomu dosiahne štadión kapacitu až 45 000 divákov.

 

pripravila: Anna Salvová
foto: © 2014 XXII Winter Olympic Games/www.sochi2014.com, Archilovers.com

 

 

Pin It