2.7.2014

 

Villa Blåbär, ktorá stojí uprostred lesa blízko Štokholmu, je výsledkom mnohých sedení architektov s klientmi a niekoľkých spoločných návštev pozemku. Skvelý tvar aj premyslené umiestnenie domu na pozemku sa zrodilo na základe viacerých makiet domu v rôznych variantoch. Očarujúce výhľady do sviežo zeleného lesa, zvažujúci sa terén a neobvyklý dizajn stavby boli kľúčovými prvkami pri projektovaní.

 

blabar 01

 

blabar 02Pôsobivý kontrast bielej a čiernej
Výzvami pre architekta boli najmä dve požiadavky klientov: umiestniť všetky miestnosti na rovnakú úroveň a začleniť zložitú geometriu domu do terénu. Aj o umiestnení domu na pozemku mali investori jasnú predstavu. Požadovali dostatočné súkromie nielen v interiéri domu, ale i na slnečnej terase, maximum denného svetla a slnečného svitu a pochopiteľne si chceli užívať nádherné výhľady do okolitej prírody z každého kúta domu. Tomu všetkému zodpovedá orientácia objektu. Nachádza sa v hornej juho-západnej časti pozemku. Dom je otvorený smerom do svahu, takže samotná masa stavby blokuje nežiaduce pohľady zo susedných domov i z ulice. Predĺžený pôdorys domu, ktorý je zalomený do mnohých uhlov, chráni súkromie domácich, takže sa môžu nerušene pohybovať aj v osvetlenom interiéri za veľkoplošnými oknami bez závesov alebo si užívať stretnutia s rodinou a priateľmi na terase, kde svieti slnko od obeda až do neskorého odpoludnia.

 

Odvážny vzhľad
Stavba sa vznáša na betónových blokoch, ktoré sú ukotvené priamo do skalnatého terénu. Investori sa tak vyhli nepotrebnému a zároveň drahému odpaľovaniu podložia. Tradičnú drevenú nosnú konštrukciu postavili priamo na mieste, čo bolo cenovo najpriaznivejšie riešenie. Na povrchovú úpravu fasády zvolili krytinovú lepenku, ktorá pokrýva aj strechu domu. Týmto nielen ušetrili finančné prostriedky, ale dosiahli i mimoriadne odvážny vzhľad domu. Čierny exteriér domu je v ostrom kontraste ku krehkému bielemu interiéru. Šatníky, osvetlenie a všetky výklenky sú začlenené v stenách a stropoch, čo dodáva povrchom celistvý a čistý vzhľad. Dom je ako celok veľmi pôsobivý. Je unikátnou kombináciou tradičných škandinávskych prvkov a netradičných geometrických riešení.

 

blabar 03

 

blabar 04

Pôdorys (vľavo), priečny a pozdĺžny rez (vpravo)

 

Premyslená dispozícia

Odlišné funkcie jednotlivých častí domu na seba nadväzujú hierarchicky od spoločenských až po súkromné. Pri vstupe na pozemok sa nachádza garáž, ktorá nie je súčasťou domu. V predsieni sa nachádza WC, menšia kúpeľňa, šatník a schody vedúce na zvýšené medziposchodie. Nasleduje spoločenská časť domu ktorú tvorí kuchyňa prepojená s obývačkou. Jedálenská časť tohto priestoru je spojená s terasou zasúvacou zasklenou stenou. Z kuchyne sem vedú zasklené dvere. Spálne detí i rodičov vrátane kúpeľne sú na opačnom konci domu ako vstupné priestory.

 

blabar 05

 

blabar 06

 

 

Medziposchodie je určené na prenocovanie hostí, ktorí majú k dispozícii toaletu a kúpeľňu na prízemí, hneď vedľa schodiska. V čase, keď v dome nie sú hostia, domáci tento priestor využívajú ako pracovňu. Majú z nej výhľad na kuchyňu a obývačku pretože funkciu priečky v tejto časti plní sklenený panel. V kuchyni obrátenej na juhozápad si môže každý spríjemniť prípravu jedla pohľadom do lesa. Splnenú požiadavku majiteľov domu mať výhľad do okolitej prírody ocenila už nejedna návšteva, pretože na juhu a na západe sa rozprestiera nedotknutý lesný porast zahŕňajúci obrovské vresové polia, brusnicový porast a štíhle borovice. Chôdza v interiéri za veľkými oknami pozdĺž južnej fasády stále pripomína majiteľom prieskumné prechádzky na pozemku ešte pred výstavbou. „Naša spálňa je na mieste, odkiaľ máme najparádnejší výhľad v každom ročnom období," hovoria.

 

blabar 07 blabar 08

 

Tepelná pohoda z prírodných zdrojov
S úmyslom získať a zároveň zachovať maximum tepelných ziskov je väčšina veľkých okien situovaná na južnej fasáde, pričom severná strana obrátená do ulice má minimálny počet otvorov. Celková plocha zasklenia pritom vychádza z výpočtu energetickej rovnováhy. Majitelia domu dôsledne dbali na získavanie tepla z prírodných zdrojov a snažili sa v tomto ohľade splniť prísnu švédsku energetickú normu. Za účelom zabezpečiť energetickú účinnosť zvolili vykurovací systém, ktorý využíva geotermálnu energiu a výtlačné tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Vďaka tomu je energetická efektívnosť ich domu viac než uspokojivá.

 

O stavbe v skratke:
Architektonické štúdio: pS Arkitektur
Hlavný architekt: Peter Sahlin
Projektant: Leif Johannsen
Spolupracujúci architekti: Therese Svalling, Beata Denton

 

text: Ivona Partmanová
foto: Jason Strong Photography

 

Reportáž bola uverejnená v magazíne Top trendy v bývaní 2014.

 

 

Pin It