26.8.2015

 

 

Slovenský architekt Dušan Samuel Jurkovič (1868-1947), výrazná slovenská osobnosť z oblasti architektúry, zanechal výraznú stopu v známych českých Kúpeľoch Luhačovice. Farebná architektúra tamojších kúpeľných domov a ozdobné ľudové prvky na fasáde sú lákadlom aj pre zahraničných návštevníkov.

 

luhacovice 01

 

Mnohí netušia, že príchod a pôsobenie Dušana Jurkoviča v Luhačoviciach súvisia s tým, že začiatkom 20. storočia českí a slovanskí buditelia hľadali protipól Karlových Varov, kde sa stretávali spoločenské špičky nemeckých krajín v nemeckom salóne. Myšlienka vytvoriť protipól a tradíciu stretávania sa Slovanov v Luhačoviciach v slovanskom salóne, stála pri pozvaní tohto architekta.. O súbor Jurkovičových stavieb – Jurkovičov dom, Vila Chalúpka, Vila Jastrabie a Vodoliečebné kúpele, sa Kúpele Luhačovice sa starajú a udržiavajú tak odkaz slovenského architekta, ktorým vytvoril jedinečnú atmosféru veľkorysého uvoľneného urbanizmu v priaznivom meradle bez rušivých zásahov. Aj jeho nasledovníci citlivo dotvorili areál kúpeľov dielami secesie, rannej moderny a funkcionalizmu tak, že zachovali čaro a atmosféru výnimočných kúpeľov. Všimli si to aj medzinárodné organizácie, a tak tieto skvosty ašpirujú na zápis pamiatok UNESCO. „Jurkovičov odkaz v Luhačoviciach bol tiež jedným z dôvodov, prečo Česká republika podala návrh na zaradenie Luhačovíc na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. S tým zatiaľ neuspela, ale ponúka sa ďalšia možnosť, a to v spoločnom projekte popredných európskych kúpeľov, ktorý by mal byť pripravený v priebehu dvoch rokov. Sprevádzal som v Luhačoviciach partnerov z mnohých krajín od Austrálie cez Kazachstan až po Izrael a všetci bez rozdielu boli výnimočnosťou tunajšej architektúry nadšení. Spomínam si, že pred niekoľkými rokmi sa fotografia Jurkovičovho domu objavila na obálke prestížneho poľského turistického časopisu. Redaktor, ktorý prezentáciu pripravoval, mi popisovala reakcie jeho kolegov, ktorí tvrdili, že táto stavba musí byť vo Švajčiarsku. Boli prekvapení, že leží neďaleko poľských hraníc," prezradil Ing. Dalibor Chrastina, vedúci oddelenia marketingu Kúpeľov Luhačovice.

 

luhacovice 02

 

luhacovice 03

 

Karpatská ľudová tvorba v secesívnom poňatí
Stavby Dušana Jurkoviča, vytvorené pre Luhačovice v priebehu len troch rokov, spájajú motívy regionálnej karpatskej ľudovej tvorby s dekoratívnymi princípmi secesie. Citlivé zasadenie stavieb do parkovo upravenej údolnej krajiny podtrhuje harmóniu celku. Architektúra kúpeľov korešponduje aj s vrcholiacim emancipačným hnutím stredoeurópskych slovanských národov, usilujúcich o sebaidentifikáciu, okrem iného prostredníctvom ľudovej kultúry. Touto syntézou sa Kúpele Luhačovice líšia od radu významných európskych kúpeľov, ktorých architektonický výraz je viac či menej unifikovaný, kozmopolitný, vychádzajúci z rímskej klasickej tradície. Najvýznamnejšou Jurkovičovou realizáciou v Luhačoviciach je Jurkovičov dom. Hlavný kúpeľný objekt (pôvodne Janov dom podľa Jana Nepomuka Serényiho) bol vytvorený v klasicistickej podobe v roku 1822 a prestavaný Dušanom Jurkovičom v roku 1902, keď bol zvýšený o hrazdené poschodie a nové zastrešenie a dispozične upravený okolo dvoch nádvorí a vstupnej dvojpodlažnej haly. Funkcia objektu sa pritom nezmenila – bola vždy kombináciou vaňových kúpeľov a ubytovania kúpeľných hostí.

 

luhacovice 04

 

Dom bez klasických základov
V rokoch 2000 – 2002 prebehla generálna oprava budovy. Pôvodná funkcia kúpeľného domu zostala zachovaná a bola doplnená o reštauračnú časť a bazén. Exteriér i vnútorné priestory boli pri obnove objektu maximálne priblížené k pôvodnému stavu na základe reštaurátorských prieskumov a dobových fotografií. „Našou snahou bolo interiér aj exteriér čo najviac priblížiť pôvodnému stavu. Na základe skúmania dobových fotografií, detailného stratigrafického prieskumu a hľadaním v archívoch sme v spolupráci s pamiatkármi zisťovali pôvodné tvary a odtiene farieb. Zaujímavá je aj skutočnosť, že Jurkovičov dom leží v miestach, kde sú pramene najbližšie k povrchu, preto budova nemá klasické základy ani pivnicu a napríklad vzduchotechnika je pod strechou. Z tohto dôvodu nebolo jednoduché vybudovať bazén," povedal D. Chrastina. Najviac pôvodných funkčných prvkov mobiliára je zachovaných v balneočasti – originálne ležadlá, zrkadlá, vešiaky, sedačky, stoličky, stôl, lavice, kvetinové podstavce, toaletky so zrkadlom, stolíky s keramickou doskou, všetko navrhnuté Dušanom Jurkovičom.

 

luhacovice 05

 

Slovenská klientela rastie
Pietne obnovené boli tri miestnosti s originálnym funkčným sanitárnym vybavením – repasovanými „zlatými" mosadznými vaňami minerálnych kúpeľov. A tak, aj po viac než sto rokoch, si hostia Jurkovičovho domu môžu vyskúšať blahodarné účinky prírodných minerálnych kúpeľov v pôvodnej vani. „Jurkovičov dom je vďaka svojej atmosfére, službám a umiestneniu v samom srdci kúpeľov vyhľadávaný predovšetkým na relaxáciu. Typickým pobytom je odpočinková týždenná dovolenka s relaxačnými procedúrami a s voľným vstupom do bazéna a whirlpoolu. Hotel si v roku 2002, kedy bola ukončená rekonštrukcia, vybudoval klientelu, ktorá sa pravidelne vracia. A nielen to. Jeho kúzlo priťahuje každoročne nových hostí z tuzemska aj zahraničia. K najrýchlejšie rastúcej klientele patria Slováci. Len za prvý polrok bol v Jurkovičovom dome nárast hostí zo Slovenska o 40 percent. Pri celoročnej prevádzke, sa obsadenosť pohybuje okolo 70 percent," doplnil vedúci marketingu.

 

luhacovice 06

 

text: Sláva Štefancová v spolupráci s Kúpeľmi Luhačovice
foto: Kúpele Luhačovice

 

Článok si môžete prečítať v magazíne SaB január 2015.

 

 

Pin It