Pin It

 

13.2.2013

 

V Opave vyrástla rodinná vila. Nie však hocaká. Vyzerá, akoby vo svojej záhrade stála už roky a zároveň vystavuje na obdiv svoj ultramoderný architektonický vzhľad. Za výsledný dojem, v ktorom sa nové ocitlo v dokonalej jednote so starým, vďačí rozsiahlej rekonštrukcii. Tá bezmála storočný objekt zmenila na nepoznanie.

 

RD Opava 01

 

Rekonštrukcia namiesto novostavby
„Konštrukčné prepojenie so susedným domom, história domu a miesta spolu s požiadavkami zákazníka na zachovanie určitých prvkov rozhodli jednoznačne o rekonštrukcii," hovorí Dan Kozel zo spoločnosti DK1, ktorá dom realizovala. V dome bolo treba renovovať všetko od základu. Podstatnú úlohu zohralo aj unikátne pôvodné schodisko, ktoré tvorí dominantu objektu a nachádza sa v priečelí vstupu. Majitelia uvažovali o jeho rekonštrukcii, neskôr však museli dať priestor vernej replike, keďže nová výstavba schodiska vykazovala nižšie náklady než jeho rekonštrukcia. Všetko ostatné sa zmenilo: dispozícia, tvar i pôdorys domu. Náročný projekt navýšil rozpočet o približne 20 percent. Svoju úlohu zohrala aj skutočnosť, že majitelia domu majú bližší vzťah k tradičnej zástavbe.

 

RD Opava 02

 

Okná prepravoval žeriav
Architektonický zámer do značnej miery vychádzal zo snahy štúdia Donlić Interier otvoriť dom do priestoru. Tento dojem umocňujú veľkoformátové drevené okná s hliníkovým plášťom. Sú vybavené lakom, ktorý nepriznáva štruktúru dreva. Xella Opava pohlad juzny Výplň je riešená ako dvojsklo a potiahnutá bezpečnostnou fóliou proti rozbitiu alebo priestrelu. Osadenie piatich okien s rozmermi asi 4,7 m x 2,5 m a hmotnosťou približne 700 kg však predstavovalo najťažšiu časť rekonštrukcie. Okná totiž musel prepravovať žeriav s výškou 40 m. „Transportovalo sa pomocou špeciálneho diaľkovo riadeného „robota" cez strechu stavby," uvádza Dan Kozel. Pôvodná dokumentácia a búracie práce odhalili, že dom podstúpil veľké množstvo rekonštrukcií, ktoré pôvodnej, takmer storočnej stavbe výrazne uškodili. Nový návrh výrazne zasiahol do statiky objektu. „Staticky sme riešili niekoľko otvorov až s rozmermi 4,5 x 2,5 metra, prenášanie zaťaženia cez tri podlažia do murovaných stĺpikov s pôdorysom 300 x 300 mm alebo zvýšenie svetlej výšky v garáži pre auto typu SUV," približuje Dan Kozel.

 

RD Opava 03

 

Prepojenie s pôvodnou zástavbou
Nosné konštrukcie sa zaisťovali provizórne: keď sa napríklad vynášala stropná konštrukcia v podzemnom podlaží a búrali nosné steny. Ďalší oriešok predstavovalo oddrenážovanie stavby, zrušenie plynovodnej prípojky či nová elektroprípojka vo verejnej komunikácii v jednosmernej ulici. Robotníci vykonávali kompletnú hydroizoláciu konštrukcií pod úrovňou terénu prostredníctvom drenáže a nopovej fólie na základy domu. Došlo tiež k výstavbe nového poschodia. Sedlový krov v klasickej drevenej konštrukcii nadviazal na susedný dom, čím došlo k prepojeniu modernej architektúry s pôvodnou zástavbou. Nosnú konštrukciu rovnej strechy nadstavby tvoria lepené drevené nosníky I-OSB, ktoré umožňujú bez problémov preklenúť rozpätie šiestich metrov. Väčšina zvislých i horizontálnych konštrukcií patrí pôvodného domu, ale prakticky celé tretie poschodie sa vystavalo z pórobetónu. Zvyšok vznikol s použitím sadrokartónu. Tento materiál tiež poslúžil na zamurovanie pôvodných otvorov na okná a dvere. Na stavbe našli využitie tvárnice hrúbky 300 mm, tvarovky na vence a preklady. Pôjdové priestory boli celé vytvorené z pórobetónu s hrúbkou 300 mm, horné poschodie získalo dodatočné zateplenie polystyrénom s hrúbkou 150 mm, pretože zámerom bolo garantovať vlastnosti pre nízkoenergetický dom. V pôjdovej dostavbe sa použili aj preklady. „Je to systémové riešenie z hľadiska skladby prvkov, rýchlosti realizácie a overenej nosnosti," odôvodňuje Dan Kozel.

 

RD Opava 04

 

Prioritou bolo ekologické kúrenie
V žiadnej časti interiéru návštevník nenarazí na radiátory. Vykurovanie objektu, vrátane novovybudovanej pôjdovej dostavby, totiž rieši podlahové kúrenie. „S elektrickým podlahovým kúrením máme 17-ročné skúsenosti a iba pozitívne. Celá stavba však na to musí byť dobre pripravená. Nemožno len tak kúriť elektrinou pri bežne zateplených domoch," hovorí Dan Kozel. Skúsenosti s priamym elektrickým podlahovým kúrením, ktoré sa nachádza pod doskami z dreveného masívu, sú podľa majiteľa domu po prvej vykurovacej sezóne kladné. „Chceli sme bezúdržbové a celkom ekologické kúrenie, takže nepripadal do úvahy kotol na tuhé palivá, tiež sme odpojili prípojku plynu. Rovnako sme nechceli tepelné čerpadlo, pretože sme neboli presvedčení o dostatočnom tepelnom komforte v zimnom období," vysvetľuje dôvody rozhodnutia pre elektrinu majiteľ. Dom zodpovedá nízkoenergetickému štandardu a veľmi dobre izoluje. K tomu prispieva aj použitie dvojsklených izolačných okien situovaných na juh.

 

Retrospektíva

 

RD Opava retrospektiva 01 RD Opava retrospektiva 02

Pohľad na uličnú fasádu domu pred rekonštrukciou a po nej.

 

RD Opava retrospektiva 03 RD Opava retrospektiva 04

V objekte prebehli náročné stavebné úpravy (vľavo), dnes sa však majitelia tešia vysnívanému modernému a najmä nízkoenergetickému bývaniu v príjemnej historickej zástavbe (vpravo).

 

RD Opava retrospektiva 05 RD Opava retrospektiva 06

Pôvodné masívne schodisko (vľavo) vystriedala jeho replika (vpravo).

 

RD Opava retrospektiva 07 RD Opava retrospektiva 08

Práce počas rekonštrukcie domu. Sklené tabule museli pre ich hmotnosť transportovať žeriavom (vpravo).

 

Nový vietor
Lokalita, dispozícia i vybavenie domu zodpovedajú pôvodným predstavám a prianiam užívateľov domu. Unikátnu modernú architektúru však okolie prijíma rôzne. Najskôr stálo veľa energie presvedčiť mestského architekta, že i do štvrte, kde stoja domy pôvodnej zástavby, treba vniesť nový vietor. Dnes však môžu majitelia spokojne povedať, že starousadlíci vo svojej ulici prijali novú rodinu, ale aj novú architektúru.

 

Základné informácie o stavbe
Architekt: Ing. arch. Ivana Dombková, Donlić Interier
Projektant: Ing. Daniel Kozel – DK1
Stavebná firma: DK1
Čas rekonštrukcie: november 2010 – december 2011
Vykurovanie: elektrické priame podlahové kúrenie
Murivo: pôvodné a Ytong (obvodové, priečky, vencovky)



pripravila: Anna Salvová v spolupráci s firmou Xella
foto: Xella

 

 

Pin It