23.10.2013

 

Slnečnice sú súčasťou a pilotným projektom Južného mesta, ktoré sa rozlohou a urbanistickými ambíciami zaraďuje medzi najväčšie mestské rozvojové projekty v Bratislave. Napriek predsudkom voči Petržalke poskytujú Slnečnice ideálne bývanie v príjemnom prostredí, ktoré je vymedzené umelým kopcom, dunajskou hrádzou a lužným lesom. V aktuálnom ročníku súťaže Stavba roka sa projekt uchádza o váš hlas.

 

slnecnice 01

 

Základnou koncepciou bolo priniesť do Petržalky chýbajúce formy bývania a verejného priestoru. Formálne sa voči Petržalke vymedziť, ale zároveň na ňu nadviazať cez kontrast a potreby jej obyvateľov. V Petržalke dnes býva až 98,5 percent z takmer 120 000 obyvateľov v panelových domoch. Zo starej Petržalky prežilo len približne 250 rodinných domov. Slnečnice sú programovo navrhnuté tak, aby doplnili do Petržalky chýbajúce formy bývania. Miestni obyvatelia sú lokálpatrioti, a preto často hľadajú nový domov na juh od Dunaja. Majú však právo na iné formy bývania. Slnečnice sú koncipované programovo tak, aby ponúkli typologicky pestré bývanie, ako aj súkromné, poloverejné a verejné priestory.

 

slnecnice 04

 

Rodinné domy späť do Petržalky
Územie Slnečníc sa skladá z dvoch častí – z bytovej a radovej zástavby s rodinnými domami. 200 bytov v troch bytových domoch a 71 rodinných domov je prepojených centrálnym parkom s detským a športovým ihriskom. Pri urbanizme rodinných domov vychádzali autori projektu z medzivojnovej tradície mestských rodinných domov, ako napríklad Ľudová štvrť pri dnešnom Poluse alebo Masarykova kolónia v Trnávke. Ide o menšie a dostupné radové domy na pozemkoch s plochou 250 až 400 m2, kde sa kladie dôraz na ucelený a kvalitný verejný priestor, ako aj na architektonický súlad domov a ulíc.

 

slnecnice 02 slnecnice 03

 

Kondomíniá a radové domy
Základnou urbanistickou ideou bolo vytvoriť na pozemkoch rodinných domov prostredie, ktoré by bolo dostatočne intímne a chránené od rušivých faktorov. 71 rodinných domov je postavených do blokov po dvoch, štyroch a šiestich domoch. Zoskupenia domov sú komponované tak, aby vytvárali uzavreté súbory so spoločným vnútorným nástupným priestorom. Riešené územie teda tvoria tri ucelené kondomíniá (skupiny domov) a dve izolujúce línie, vytvorené radovými rodinnými domami. Vnútrobloky každého kondomínia sú navzájom prepojené svojimi zadnými záhradami. Radové rodinné domy zasa spája peší chodník, ktorý sa plynulo napája na sieť peších chodníkov, prislúchajúcich k bytovým domom. Centrálny park s hlavnou pešou komunikáciou prirodzene predeľuje bytovú zástavbu v západnej časti Slnečníc so zónou rodinných domov. Je vnútorným oddychovým areálom s detským a športovým ihriskom. Prostredie oživuje aj jazierko s dažďovou vodou. Park bude zároveň na severe prepájať budúcu zástavbu s existujúcim lesíkom a na juhu s lužným lesom. Rodinné domy s výmerami od 160 do 220 m2 ležia na pozemkoch s plochou od 240 až do 600 m2. Samotné radové rodinné domy sú riešené v štyroch základných variantoch ‒ podľa svojej polohy a sekundárnej funkcie, ktorú na seba v rámci súboru preberajú.

 

Galéria projektu
slnecnice_galeria_01.jpg slnecnice_galeria_02.jpg slnecnice_galeria_03.jpg slnecnice_galeria_04.jpg slnecnice_galeria_05.jpg slnecnice_galeria_06.jpg slnecnice_galeria_07.jpg slnecnice_galeria_08.jpg slnecnice_galeria_09.jpg slnecnice_galeria_10.jpg slnecnice_galeria_11.jpg slnecnice_galeria_12.jpg

 

Verejný priestor
Základným verejným prírodným priestorom je pás lužného lesa, ktorý tvorí južnú hranicu Slnečníc. Celý projekt je orientovaný týmto smerom. V lese je vybudovaná cestička vedúca k rekreačnej hrádzi, vďaka ktorej majú majitelia záhradiek priamy vstup do lesa. Na hranici medzi bytovými a rodinnými domami je verejný park trojuholníkového tvaru s detským a športovým ihriskom. Je to centrálny priestor pre stretnutia obyvateľov a rodín. Medzi dvojicami mestských víl je západo-východný parčík so zadným chodníkom a upravenou zeleňou. Tento priestor zvyšuje atraktivitu severnej dvojice víl, ktorá nemá priame spojenie s lesom. Pás zároveň prepája Západný doskový dom s centrálnym parkom.

 

Projekt v skratke:
SLNEČNICE, JUŽNÉ MESTO (ZÓNA C1 – 1. etapa), Žltá ulica, Petržalka – Juh, Bratislava V
Architektonické riešenie, územné, stavebné povolenie a autorský dozor: COMPASS, s.r.o.
Stavebník a investor: CRESCO GROUP, a. s.
Generálny dodávateľ: CHEMKOSTAV MICHALOVCE, a.s.
Začiatok výstavby: júl 2011
Ukončenie výstavby: máj 2013
Celkový počet bytov: 200
Doskový dom: 85 bytov
Severné vily: 66 bytov
Južné vily: 49 bytov

 

zdroj: Slnečnice

foto: Pavel Meluš

 

 

 

 

Pin It