27.12.2013

 

Ak tento vežiak skutočne postavia, pôjde o najinovatívnejšiu a najvyššiu drevostavbu na svete. Projekt prihlásený do súťaže na futuristický ekologický bytový dom v Štokholme predstavili v júli tohto roka.

 

cfmoeller wood 01

 

Má mať 34 poschodí a navrhli ho dánske architektonické ateliéry C. F. Moller Architects a Berg. Ide o víziu budúcnosti bytovej výstavby, ktorá má byť lacnejšia, jednoduchšia a priateľskejšia k životnému prostrediu ako dnešné stavby z betónu a ocele.

 

cfmoeller wood 02

 

Podľa autorov projektu hlavným dôvodom, prečo sa doteraz nestavali vysoké objekty z dreva je, že betón a oceľ ovládajú trh. No dnes už stavebná výroba začína prijímať zodpovednosť za životné prostredie. Stavebníctvo sa totiž až 30 – 40 percentami podieľa na globálnej produkcii oxidu uhoľnatého. A množstvo CO2 uvoľnené pri výstavbe z dreva je oveľa nižšie ako v prípade ocele či betónu.

 

cfmoeller wood 03

 

Navyše, lacnejšia je i preprava dreva, lebo je ľahšie ako oceľ či betón. A má i lepšie protipožiarne vlastnosti ako napríklad oceľ. Švédsko má dlhú tradíciu výstavby z dreva a stavitelia už poznajú konštrukčné výhody dreva lepeného i spájaného pomocou klincov. Drevené stĺpy, nosníky, steny a stropy bude vidno cez zasklenú fasádu (veľkoplošné okná v drevených rámoch).

 

cfmoeller wood 04

 

Projekt predpokladá vytvorenie betónového jadra veže, ale podľa architektov pokojne môže byť aj drevené. Drevený mrakodrap má byť dokončený v roku 2023 – k storočnici stavebnej firmy HSB Stockholm, ktorá súťaž zoorganizovala.

 

pripravila: Barbara Turčíková
zdroj: Berg/C. F. Møller Architects

 

 

 

Pin It