21.1.2014

 

Nový program Mladá rodina sľubuje komplexné riešenie pre mladých ľudí s cieľom sprístupniť im kvalitné bývanie pomocou špeciálne upraveného financovania, ktoré vyhovuje potrebám mladých rodín, najmä nízkou mesačnou splátkou hypotéky a nízkymi nákladmi na energie. A aj možnosťou počas materskej dovolenky výrazne znížiť splátku banke. K jeho dostupnosti má pomôcť aj možnosť klientov znížiť si splátky hypotéky na polovicu. Program sa vracia k myšlienke rastúcich domov.

 

ES revolucia 01 profilovkaS Davidom Menclom, generálnym riaditeľom spoločnosti Ekonomické stavby (ES), sa poznáme už pätnásť rokov. V súkromí je pre nás prirodzené tykanie, preto na jeho žiadosť takto vedieme i tento rozhovor.

 

V našej komunikácii som postrehol tvoju veľkú radosť z nového programu.
Áno. Som šťastný, keď prinášame skutočné hodnoty. Veď život netvoria len účtovné výkazy. Je skvelé, keď sa podarí priniesť službu, ktorá môže pozitívne ovplyvniť životy ľudí. A viem, že tento program prinesie ľuďom veľa radosti.

 

Tvoji kolegovia v ES hovoria, že najradšej máš programy, ktoré si sám vymyslel. Je to tak aj s programom Mladá rodina?
Budúcnosť tejto krajiny závisí na mladých ľuďoch. Necítim sa dobre, keď vidím koľko ich po štúdiu odchádza do zahraničia. Potrebujeme šikovných mladých ľudí tu, doma. Potrebujeme, aby tu vytvárali hodnoty a mali rodiny s množstvom detí. Potom sa možno, ty a ja, dočkáme aspoň malého dôchodku a Slovensko bude prosperovať. Nemôžem zmeniť úroveň slovenskej politiky, kde tých sľubov o podpore bývania mladých a následných sklamaní už bolo veľa. Môžem však aspoň trochu prispieť k zmene. A dúfať, že niekto ďalší prispeje ďalším kúskom. A tak ďalej, a ďalej.
Máme za sebou neuveriteľných dvadsať rokov skúseností, vytvorili sme veľa výborných programov. V mnohých sú naozaj silné myšlienky. Jednoducho sme to všetko vzali a spojili s cieľom priniesť kvalitu bývania aj mladým ľuďom. Lebo veríme, že keď budú mladí ľudia dobre bývať, zostanú tu, doma. Myslíme si, že s dobrým bývaním pribudne aj detí. A z tých budú o tridsať rokov ďalší skvelí klienti ES.

 

ES revolucia 02 katka

Dom Katka 29: 3 + 1, úžitková plocha 76,78 m2, cena 88 000,- €, splátka GÉNIUS 289,- €

 

Naozaj si myslíš, že môžete ako súkromná firma nahradiť nefungujúcu podporu štátu?
Predovšetkým si myslím, že treba prestať nadávať a čakať. Prišiel čas, aby sme každý svojou štipkou urobili niečo, čo pozitívne zmení energiu okolo nás. Ak tých štipiek bude dosť, bude to výborné. My v ES vieme stavať domy. Veríme, že bývanie mladých ľudí má zásadný spoločenský význam. A áno, verím, že naším programom môžeme pozitívne ovplyvniť dianie okolo nás.

 

Čo ty sám považuješ v programe za najdôležitejšie?
Program má veľa skvelých myšlienok. Stále sú však najdôležitejšie výsledné náklady na bývanie. Vzorec – splátka hypotéky, náklady na energie a náklady na údržbu. Dali sme si za cieľ neprekročiť 40 percent rodinného rozpočtu. Venovali sme obrovské úsilie každému detailu. Študovali sme úplne všetky dotácie a podpory, aby sme využili všetko, čo môže znížiť splátky a náklady.

 

Skúsme byť konkrétni. Za akú splátku dnes získam dom, napríklad 4 + 1?
V ponuke bude veľa domov s mierne odlišnou splátkou. Napríklad dom Katka 12 bude za 272 eur mesačne. Ak budeme spolu s domom financovať nákup pozemku v hodnote 30 tisíc eur, bude splátka hypotéky 384 eur mesačne. Teda za 380 eur získa rodina zdravé bývanie v nízkoenergetickom dome, kde deti budú môcť behať po záhrade, okolitý priestor prinesie viac harmónie a pokoja, budú lepšie fungovať vzťahy. Ale to už je iná téma...

 

Čo znamená termín: „výrazne prispôsobené financovanie"?
Prirodzene, banky chránia svoj biznis. Pre banku je skvelé, ak niekto najprv rozostavia za svojich 30 tisíc eur a ona potom ďalšie peniaze požičia na základe založenia celého domu a tých prestavaných 30 tisíc eur. Jej záujem je jasný a regulárny – na prvom mieste chrániť svoje riziká. To však v prípade mladých ľudí nikdy nebude fungovať. Mladí ľudia nemali čas našetriť si dosť peňazí. Ich financovanie musí pracovať s faktom, že mladá rodina žiadne úspory nemá a celú cenu pozemku aj domu zaplatí z úveru. Museli sme hovoriť s množstvom ľudí a priniesť dostatočnú záruku, aby sme dostali pre mladých klientov porovnateľnú možnosť akú majú klienti s vlastnými peniazmi.

 

ES revolucia 03 lucie

Dom: Lucie 25: 4 + 1, úžitková plocha 80,76 m2, cena 88 000,- €, splátka GÉNIUS 289,- €

 

Ako ste presvedčili banky, aby išli do rizika?
Nepresvedčili. Tam, kde banky už odmietajú riziko, nesieme ho sami. Veríme svojim mladým klientom a nesieme riziká počiatočnej výstavby, ktoré boli pre banky priveľké.

 

To znie takmer ako charita...
Opäť sme pri filozofii. Robiť dobre sa vypláca. Len to trvá oveľa dlhšie. Sebecký prístup má asi rýchlejšie výsledky, ale veci s dobrou energiou sú trvalé. V ES si už úspech dokazovať nemusíme. Ide nám výlučne o trvalé hodnoty. Pomáhať aj za cenu vlastného rizika má pre nás zmysel.

 

Veľmi ma nadchla myšlienka zníženia splátky počas materskej dovolenky.
Na túto časť programu som naozaj hrdý. Keď sme ho pripravovali, vypočuli sme si veľa mladých ľudí. Mnoho nápadov k nám prišlo od priateľov ES na Facebooku. Vyriešiť splátky a materskú dovolenku bola častá požiadavka. Som úprimne vďačný za naše riešenie. Teší ma, že sa mladá rodina nebude musieť rozhodovať, či splácať hypotéku alebo založiť rodinu.

 

Nikde som nenašiel, akým spôsobom znižujete splátky počas materskej dovolenky a aké veľké je toto zníženie.
To je rovnaké, ako pýtať si recept na Coca-Colu. Sme na svoje riešenie hrdí a chránime výsledky našej práce. Ide o pomerne zložitú dohodu s bankou. Zníženie je vždy minimálne o polovicu splátky. V ideálnom prípade je splátka počas materskej dovolenky len na úrovni 30 percent pôvodnej splátky.

 

Možno rovnaké zníženie využiť aj pri ďalšom dieťati, počas ďalšej materskej dovolenky?
Zatiaľ túto možnosť nemáme pripravenú v aktuálnej verzii programu, ale už na nej pracujeme. Kým prídu druhé deti, dokáže náš program poskytnúť zníženie aj pri druhom a treťom potomkovi.

 

ES revolucia 04 miluska

Dom Miluška 4: 5 + KK, úžitková plocha 78,10 m2, cena domu 83 000,-€, splátka GÉNIUS 250,- €

 

Viete poskytnúť túto službu vo všetkých bankách, či len v niektorej vybranej?
Tu sme už zase pri recepte na Coca-Colu...

 

V programe Mladá rodina ste oživili myšlienku rastúcich domov...
Veľa sme na rastúcich domoch pracovali, zjednodušili sme fázu rozširovania domu. Chceme, aby mladí ľudia vždy splácali len taký veľký dom, aký aktuálne potrebujú. Ak im na začiatku stačí 2 + 1 či 3 + 1, nebudeme im stavať väčšie domy a zaťažovať ich zbytočne vysokou splátkou hypotéky. Zároveň sú dom aj hypotéka pripravené na neskoršie rozšírenie. Keď potom prídu deti, ľahko a bez prerušenia bývania dom rozšírime.

 

To znie ako technická rozprávka. Ľahko, bez prerušenia bývania...
Presne tak to je. Ľahko a bez prerušenia bývania. To je podstatou rastúcich domov. Je to výborné riešenie, ktorým budú naši mladí klienti nadšení.

 

Na ktorú vec chceš klientov ES v programe Mladá rodina špeciálne upozorniť?
Jednoznačne na myšlienku rastúcich domov. Skúmajme ich, vážení klienti. Dajte si rastúce domy predstaviť manažérmi projektu. Je to úžasná myšlienka, ktorá vám dáva veľa slobody, aj o desať či dvadsať rokov.

 

text: Marcel Šik
foto: archív spoločnosti Ekonomické stavby

 

 

 

Pin It