23.6.2014

 

Barokový kaštieľ, ktorý bol postavený v polovici 18. storočia, je situovaný uprostred krásneho historického parku. Nachádza sa v strede obce Gbeľany na ceste zo Žiliny do Vrátnej doliny. V januári sa jeho noví majitelia pustili do rekonštrukcie s cieľom premeniť ho na štvorhviezdičkový wellness hotel Kaštieľ Gbeľany.

 

gbelany 01

 

Architektonických návrhov je momentálne niekoľko. Nie je vôbec jednoduché vytvoriť celok, ktorého súčasťou budú historický barokový kaštieľ, spojovacie priestory a novovybudovaná prístavba, a dodržať pri tom prísne podmienky pamiatkarov. Aký bude výsledok dlhých rokovaní majiteľov s projektantmi, architektmi a Krajským pamiatkovým úradom v Žiline, sa ukáže o 17 mesiacov, kedy bude dokončený projekt Rekonštrukcie kultúrno-historickej pamiatky Kaštieľa Gbeľany s cieľom vytvorenia objektu cestovného ruchu s celoročným poskytovaním kvalitných a komplexných služieb.

 

gbelany_kastiel_01.JPG gbelany_kastiel_02.JPG gbelany_kastiel_03.JPG gbelany_kastiel_04.JPG gbelany_kastiel_05.jpg gbelany_kastiel_06.jpg gbelany_kastiel_07.JPG gbelany_kastiel_08.JPG gbelany_kastiel_09.JPG

 

Hotel sa otvorí koncom roka 2015
Z pôvodného zámeru premeniť kaštieľ na penzión pre dôchodcov museli majitelia upustiť. Zásah do historického objektu s takýmto zámerom by vyžadoval zásadné konštrukčné úpravy. Na rekonštrukciu objektu kaštieľa s cieľom vybudovať hotel s wellness zázemím a modernými konferenčnými priestormi sa im podarilo získať aj dotáciu z eurofondov v rámci Operačného programu konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Prioritná os 3 – Cestovný ruch, Opatrenie 3.1 – Podpora podnikateľských aktivít v cestovnom ruchu. Okrem toho tu budú dve bowlingové dráhy a špičkovo vybavené fitnes centrum. Momentálne značne zdevastovaný suterén sa zmení na príjemnú vínnu pivnicu. V reštaurácii, ktorá bude v jednom zo spojovacích krčkov medzi historickou a novovybudovanou časťou, si prídu na svoje milovníci dobrého jedla. Hotel Kaštieľ Gbeľany ponúkne výborné podmienky pre firemné akcie, konferencie, obchodné rokovania, ako i pre svadby a rodinné oslavy. O potenciáli na uskutočnenie svadobných obradov svedčí už teraz záujem mladomanželov o fotenie v historickom parku.

 

gbelany 02

 

gbelany 03

 

Kaštieľ Gbeľany ponúkne:

  • atraktívne ubytovanie v historických priestoroch,
  • saunový svet, bazén, vírivku, fitnes,
  • dve bowlingové dráhy,
  • novú reštauráciu určenú pre zážitkovú gastronómiu,
  • salóniky pre uzatvorenú spoločnosť v historickej časti,
  • historický park vhodný na svadobné obrady a hostiny,
  • moderné konferenčné priestory.

Viac informácií nájdete na stránke www.kastielgbelany.sk.

 

text a foto: Ivona Partmanová
vizualizácie: Ing. arch. Viktor Šabík, barak architekti, s. r. o.

 

 

Pin It