28.1.2015

 

bs investments profilovaMartin KokavecO zaujímavých projektoch v atraktívnych bratislavských lokalitách, či o prognózach trhu s realitami sme sa rozprávali s Martinom Kokavcom, predsedom predstavenstva akciovej spoločnosti BS Investments.

 

Pán Kokavec, BS Investments, a. s. je investično-developerská spoločnosť. Povedzte nám o nej niečo viac, kedy vznikla?
WWProstredníctvom našich projektových firiem pôsobíme na trhu od roku 2005. Od tej doby sme v spolupráci s našou financujúcou bankou realizovali viac ako 50 radových a rodinných domov v Stupave, Rovinke a Dunajskej Lužnej. V minulosti sme sa podieľali aj na výstavbe niektorých obchodných prevádzok obchodných reťazcov.

 

Aké je hlavné obchodné motto firmy?
Pravdu povediac, som sa nad tým poriadne nezamýšľal. Snažíme sa však skĺbiť požiadavky našich zákazníkov na kvalitu, cenu a dizajn domov, respektíve bytov a zároveň rešpektovať realitu v oblasti reálnych nákladov našich dodávateľov. Našim cieľom nie je zanechávať za sebou cintoríny stavebných firiem a subdodávateľov.

 

bs investments 01

 

Aké výhody plynú klientom z toho, že jedna firma zastrešuje investičnú, stavebnú aj realitnú činnosť?
Väčšina kupujúcich neberie byt ako spotrebný tovar, ale snažia sa v rámci možností realizovať svoje predstavy o bývaní. Tým, že sme s našimi potenciálnymi kupujúcimi v priamom kontakte od prvej návštevy, vieme na ich požiadavky v rámci technických obmedzení pružne reagovať a vyjsť ich predstavám v ústrety v maximálne možnej miere.

 

bs investments 02

 

Poďme sa bližšie porozprávať o vašich projektoch. Akými realizáciami sa môžete pochváliť? Kde všade na území Slovenska pôsobíte?
Naše predchádzajúce projekty boli zamerané na radové, ako aj samostatné rodinné domy v okolí Bratislavy. Mladí ľudia v tom období nemali takmer žiadnu možnosť získať v bratislavských bytových projektoch cenovo prijateľné a zároveň priestorovo neobmedzujúce rodinné bývanie. Mali sme aj trochu šťastie, že sme sa dostali k zaujímavým lokalitám, ktoré ponúkli našim klientom atraktívne bývanie v peknom prostredí. Po tom, ako opadol dopyt zo strany bratislavských kupujúcich, sme sa začali zamýšľať, ako ďalej a nič iné ako vrátenie sa do Bratislavy, nám nedávalo zmysel. Preto aj náš ostatný projekt vznikol práve tu, v Bratislave.

 

bs investments 04

 

Ide o o Villu Cosmopolitan v Karlovej Vsi. Čím je tento projekt výnimočný?
WWDoteraz si pamätám na diskusie u nás vo firme, keď sme sa bavili o koncepte budovy dnešnej „Villy". Mohli sme sa rozhodnúť a staviť na istotu s malými 1- a 2- izbovými bytmi v základnom štandarde s cenou niekde pod trhovým priemerom. Rozhodli sme sa však pre niečo netradičné. Architekti dostali zadanie spraviť niečo výnimočné, čo v danom období na trhu nebolo. Keď som videl prvý návrh s neobvyklým riešením vonkajšieho dizajnu, s mezonetovými bytmi s obrovským zasklením, bol som milo prekvapený. Zapáčilo sa mi to a prakticky prvá verzia projektu je totožná s dnešným stavom. Práve architekti Cakov&Partners vdýchli dušu našej myšlienke. Z pohľadu realizácie by som snáď len vyzdvihol našu snahu o vyváženú realizáciu projektu tak, aby netrpela kvalita prác a zároveň boli použité výnimočné materiály, ako aj tomu zodpovedajúce technické vybavenie budovy. Výsledok môžete zhodnotiť sami...

 

bs investments 06 bs investments 07

 

Interiéry vily boli navrhnuté špeciálne na mieru renomovanými architektmi, ako túto individuálnu nadstavbu ocenili kupujúci?
Rozhodnutie zariadiť byty tiež nebolo jednoduché. Väčšina záujemcov sa snažila znížiť cenu – ak by sme to spravili, máme bytovku prakticky predanú a nemáme čo zariaďovať. Projekt by bol aj tak pomerne úspešne predaný a my ako developeri by sme mohli ísť niekam inam. Keď sme však o tom interne diskutovali, povedali sme si, že to na polceste nevzdáme a niektoré byty sme zariadili aj napriek riziku, že si zvyšujeme náklady a kupujúci to neocenia. Reakcie však boli v drvivej väčšine pozitívne, čo sa podpísalo na predaji. Do predajných cien sme tak premietli aj dodatočné náklady na zariadenie.

 

bs investments 05

 

Podľa čoho ste si do projektu vyberali spolupracovníkov? Ktoré známe mená a firmy s vami pracovali?
Žiaľ, aj my sme v tomto projekte pri výbere dodávateľa prešli tŕnistou cestou, ale konečná
voľba spoločnosti Metrostav sa ukázala ako tá správna. Treba povedať, že pri realizácii sme
od začiatku v stavebno-technickej rovine boli partnermi, čo sa v konečnom dôsledku prejavilo na nadštandardnej kvalite realizácie. Z ostatných firiem by som ešte rád spomenul náš stavebný dozor TDI Kompleting, s. r. o., ktorý sa tiež zásadnou mierou podieľal na výsledku realizácie.

 

V akom stave sa momentálne projekt Villa Cosmopolitan nachádza, majú všetky byty svojich majiteľov?
Sme po kolaudácii, bytovka je takmer predaná, byty sa odovzdávajú majiteľom v závislosti od schvaľovania ich hypoték. Predpokladám, že v najbližších týždňoch na liste vlastníctva bytov nebude medzi majiteľmi naša spoločnosť.

 

bs investments 08

 

Na akých ďalších zaujímavých projektoch momentálne pracujete?

Pracujeme na projekte v Petržalke, kde plánujeme v spolupráci s mestskou časťou realizovať bytový dom so 75 bytmi. Z nich časť bude na predaj a časť prejde bezodplatne ako nájomné byty pre mestskú časť. Aktuálne finalizujeme územné povolenie. Verím, že v prvej polovici roka 2015 o nás budete počuť, rozbehneme výstavbu, ako aj marketing.

 

Poďme trošku nazrieť do vášho súkromia, ak dovolíte. Ako dlho sa venujete stavebnému a realitnému biznisu? Aká je tá vaša „osobná cesta"?
Pôsobíme na trhu od roku 2005 a v oblasti developmentu v tej dobe skúšalo šťastie veľa podnikateľov. Trhy aj ceny rástli, bolo to také pozitívne obdobie. Situácia na trhu s realitami v Bratislave a okolí sa však od roku 2009 skomplikovala, predaje klesali a ceny začali stagnovať, respektíve klesať. Aj my sme sa vtedy dosť „zapotili", ale ustáli sme to. Od tej doby sa snažíme pozerať na projekty v horizonte 2 – 3 rokov dopredu a nerobiť projekty masovo na priemerného kupujúceho. Chceme, aby naše projekty mali svoj osobitý charakter, samozrejme, pri vyváženom pomere ceny a úžitkovej hodnoty. Snáď sa vám náš nový projekt bude tiež páčiť.

 

bs investments 09

 

Aké sú teda vaše prognózy vývoja tohto trhu?
Ťažko povedať. Je to skôr otázka na vládu, ktorá môže rozbehnúť pozastavené projekty z prostriedkov eurofondov, ako aj vlastné projekty infraštruktúry. Nám, developerom, pomáhajú nízke sadzby na hypotékach. Ak by to vydržalo najbližšie dva – tri roky, stavebníctvu v Bratislave by to určite pomohlo. Stavebným firmám však prajem, nech sa situácia v odvetví čo najrýchlejšie stabilizuje a oživí.

 

text: Sláva Štefancová
foto: Anna Salvová, archív BS Investments

 

 

Pin It