23.8.2013

 

Aj vy mávate pocit, že leto trvá kratšie ako by ste chceli? Aj posledné lúče slnka si môžete vychutnať naplno. Prežite nezabudnuteľné okamihy plné radosti v kruhu rodiny a priateľov na letnej terase vo vašej záhrade.

 

terasa 01

 

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že plne funkčná záhrada by mala mať tri základné časti: okrasnú, úžitkovú a obytno-rekreačnú. Aj keď v minulosti zaberala najväčšiu plochu úžitková časť, dnes nie je žiadnou výnimkou, keď ľudia žiadnu zeleninu ani ovocie nepestujú a celý pozemok využívajú na obytno-rekreačné účely. Obytno-rekreačná časť záhrady má byť umiestnená tak, aby sme vytvorili pocit dostatočnej intimity. Môže nadväzovať na budovu, vtedy slúži ako rozšírený obytný priestor. Súčasťou tejto časti býva trávnik na opaľovanie a rôzne hry, terasa s posedením a prípadne aj bazén.

 

terasa 02 terasa 03

 

Terasa a dom
Bez ohľadu na množstvo funkcií a úžitku, ktoré vám záhrada prináša, je skoro isté, že v nej chcete mať miesto, kde si budete môcť príjemne posedieť. Terén a orientácia záhrady ovplyvnia, kam toto miesto situujete. Väčšina ľudí dáva prednosť závetriu na slnku. Počas veľmi horúcich dní však zrejme oceníte aj tieň. Najobvyklejšie miesto pre terasu je hneď pri dverách domu alebo pri francúzskom okne, ktoré ju prepojí s obývačkou alebo kuchyňou v interiéri. Ak sú tieto miesta celý deň zatienené, zrejme bude lepšie vydláždiť túto plochu len obmedzene a terasu vybudovať na slnečnejšom mieste. Dôležité je, aby bolo sedenie umiestnené na dobre chránenom mieste v príjemnom prostredí s príťažlivým výhľadom.

 

terasa 04

 

Terasa postavená oproti domu môže byť dosť holá a izolovaná od zvyšnej časti záhrady, ak ju neobklopujú rastliny. V ideálnom prípade by ste mali mať rastliny na troch stranách terasy, čo znamená nechať popínavé druhy rásť popri stenách a plotoch a vysadiť nejaké rastliny pri zemi. Takéto riešenie umožní každému, kto sa na terasu posadí, pocítiť, že je v záhrade a nie na jej okraji. Terasa by mala mať taký tvar, aby sa na ňu zmestil dostatok ležadiel, kresiel a iného záhradného nábytku usporiadaného skôr do kruhu. To však znamená vybudovať na jednom mieste väčšiu vydláždenú plochu namiesto pozdĺžneho pásu popri dome. Súkromie z ktorejkoľvek strany môžete docieliť zástenou s popínavími rastlinami. Aj terasa, ktorá je hlbšie v strede záhrady, bude potrebovať zástenu, a to hneď z niekoľkých strán, nielen kvôli súkromiu, ale aj preto, lebo miesto, ktoré je chránené a čiastočne uzatvorené, vytvára väčší pocit súkromia. Terasa pri dome môže slúžiť aj na stolovanie, v prípade že je umiestnená mimo domu, bude slúžiť skôr na oddych pri káve, rozhovor alebo čítanie.

 

terasa 05

 

Terasa a slnko
Posedenie môže byť zatienené počas časti alebo po celý deň, prípadne môže byť na slnku bez akéhokoľvek zatienenia. Ak celý deň pracujete, zrejme budete chcieť relaxovať v lúčoch večerného zapadajúceho slnka, ale ak ste celý deň doma, možno si budete chcieť posedieť na slnku častejšie, a to v rôznych častiach dňa. Prechádzka po záhrade vám rýchlo odhalí najvhodnejšie miesta na umiestnennie posedenia, ktoré uspokojí vaše potreby dokonca aj v záhrade, ktorá má veľmi málo slnka, hoci v takejto záhradke bude váš výber asi veľmi obmedzený. Rozličné plochy sa môžu líšiť veľkosťou a zložitosťou usporiadania. Od veľkých terás až po chránené kúty so skromným miestom na sedenie, medzi ktorými bude množstvo alternatívnych úprav priestoru v závislosti od počtu ľudí, ktorí ich budú využívať.

 

terasa 06 terasa 07

 

Dôležitý výhľad
Pri situovaní plochy s miestami na sedenie dbajte na to, aby z nej bol príjemný výhľad na záhradu. Dom, prístrešok či garáž bez kúska zelene budú isto tvoriť nezáživnú scenériu, a preto majte na pamäti rozličné uhly pohľadu. Najlepšie urobíte, ak najskôr dokonale preskúmate usporiadanie celej záhrady, aby ste sa vyhli takémuto nezáživnému situovaniu altánku či terasy.

 

terasa 08

 

Alternatívy a doplnky
Veľmi užitočné je aj miesto, ktoré je menšie ako terasa, ale umiestníte naň viac ako jedno miesto na sedenie. Je väčšia pravdepodobnosť, že ho budú využívať dve či tri osoby pri menšom občerstvené počas dňa. Môžete ho situovať tak, aby naň svietilo raňajšie či popoludňajšie slnko, alebo aj v tieni, lebo nie každý znáša slnečnú páľavu. Vždy môžete zmeniť malú časť záhrady vyčlenenú na sedenie a oddych na oveľa zaujímavejšie miesto, keď do nej umiestnite prvky, ktoré sa zvyčajne spájajú s terasou. Malé jazierko s fontánou vyzerá veľmi pôvabne a vyvoláva pocit chladného osvieženia aj vďaka príjemnému zvuku tečúcej vody. Vyvýšený záhon za lavičkou zasa pomáha vytvárať dojem ústrania. Skupiny debničiek a črepníkov zostavte na voľnej ploche spolu s jedným či dvoma ozdobnými predmetmi ako akési ohniskové body. Na plochy vystavené horúcemu slnku môžete pridať pergolu, ktorá vytvorí v najhorúcejšej dennej dobe malý tieň a zároveň poskytne miesto pre gril i záhradné osvetlenie. Vďaka tomu si budete môcť užiť aj drobné večerné rozptýlenie a posedieť si v záhrade počas teplých letných večerov.

 

terasa 09

 

text: Jana Zajasenská
foto: JV Pohoda, Elmina

 

 

 

Pin It