Koleso bolo vynájdené približne 3500 rokov pred našim letopočtom a potom to trvalo až do roku 200 nášho letopočtu, keď si vojaci čínskeho generála Chuko Lianga, ktorí mali problémy s presunom zásob po úzkych násypoch, uvedomili, čo dokážu spolu vedro a koleso, keď sa skombinujú. Od tej doby fúrik v mnohých podobách napomohol výstavbe všetkých typov budov a vytvoreniu mnohých záhrad, dvorov a terénnych úprav.

Primárnou funkciou fúrika je rovnomerne rozdeliť hmotnosť nákladu a vyvážiť ho na jednom kolese. Umožňuje rýchlo prepraviť ťažký náklad z jedného miesta na druhé, pričom šetrí energiu a výdrž človeka. Je to stará forma páky druhej triedy. Typický fúrik dokáže zvládnuť viac ako 100 litrov materiálu, čo je veľké množstvo. Dnes je bežne používaný stavebnými robotníkmi a tiež na záhradnícke účely. Postupom času sa vyvíja a redizajnuje. V súčasnosti môžeme nájsť aj dvojkolesové fúriky, ktoré sú spoľahlivejšie a ponúkajú lepšiu mieru stability. Poskytujú tiež lepšie možnosti ovládania a manipulácie. Pokračujte v čítaní, pretože podrobnejšie rozoberieme na čo všetko môžete doma fúrik použiť.

nalozeny furik

 

zdroj: Ljupco Smokovski/shutterstock.com


Stavebné činnosti
Stavebné činnosti vyžadujú presun materiálov z jedného miesta na druhé a miešanie cementu. Aj keď to väčšinou vyžaduje nákladné vozidlo, v prípade stavebných činností malého rozsahu je vašim priateľom v núdzi fúrik. Vezmite si rezidenčné práce, kde sú potrebné menšie opravy. Jednoducho použite fúrik na prípravu dávky betónu, ktorá zabezpečí opravu. Nasypte zmes cement a štrku na fúrik, pridajte vodu a pomocou lopaty premiešajte. Tadá! Máte pripravenú dávku betónu.
TIP: Súčasný trh ponúka širokú paletu fúrikov rôznych typov aj veľkostí. Napríklad tu zaručene nájdete model, ktorý vyhovuje vami zamýšľaným účelom.

 

Záhradníčenie
V určitom okamihu väčšina záhradkárov zistí, že na dokončenie určitých záhradných taskov potrebuje fúrik. Mulčovanie alebo kompostovanie záhrady, presúvanie stromov alebo veľkých kríkov z jedného miesta na druhé, transport tehál, likvidácia odpadu alebo miešanie hnojív - to sú všetko úlohy, ktoré fúrik výrazne zjednoduší.

Nie všetky fúriky sú však rovnaké, takže to aký typ zvoliť, záleží na úlohách, ktoré potrebujete realizovať:

kovové fúriky dokážu uniesť väčšiu váhu, ale môžu zhrdzavieť a je ťažké ich zvládnuť. Používajú na ťažké práce, ako je presun kameňov, tehál alebo veľkých rastlín.
plastové fúriky sú ľahšie a zvyčajne lacnejšie ako kovové, ale môžu prasknúť pod príliš veľkou hmotnosťou, od extrémnych výkyvov teplôt alebo nesprávnej manipulácie. Plastové fúriky sa používajú na presúvanie kompostu, mulču, záhradného odpadu a menších rastlín. Plast je tiež lepší na miešanie vecí, ako sú betón alebo hnojivá a preprava kravského hnoja, pretože tieto veci môžu poškodiť kov.

Fúriky s jedným kolesom sa ľahšie vysypávajú a manévrujú, ale tiež sa môžu veľmi ľahko prevrátiť počas otáčania, vykladania alebo z nevyváženého nákladu. Fúriky s dvoma kolesami sú menej nestabilné, ale ťažšie sa dajú otočiť a vyklopiť.

stastny par seniorov s furikomzdroj: wavebreakmedia/shutterstock.com

Fúrik v záhrade ponúka aj nasledujúce možnosti využitia:


preprava hnojív - hnojenie záhrady máte pomocou fúrika veľmi rýchlo vybavené, nebudete sa musieť vracať. Môžete efektívne pohnojiť celý pozemok pomocou plne naloženého fúrika. Ušetrí to veľa času.
nosič náradia - ak máte veľkú záhradu, fúrik môže fungovať ako nosič náradia. Vložíte doň všetko a nemusíte prenášať hmotnosť každého osobitne. Šetríte si výdrž a nevyčerpáte sa.
polievanie - ak máte nejaké problémy so zavlažovacím systémom a okamžite je potrebné zalievať vaše plodiny a rastliny. V tomto konkrétnom prípade vám môže pomôcť fúrik .Nebudete musieť vláčiť desiatky litrov vody v konve, naplníte fúrik vodou a efektívne zalievate vašu zeleň.
zber plodov - ak sú vaše plodiny zrelé, môžete ich zbierať priamo do fúrika a jednoducho prepraviť na požadované miesto

 

Likvidácia odpadu
Z ekologického hľadiska je fúrik skvelým prostriedkom odstraňovania odpadu a jeho prenášania na konkrétne miesto, kde sa ho môže zbaviť.

Zábavné aktivity
Pusťte sa do pretekov na fúriku so svojimi priateľmi a rodinou. Avšak buďte opatrní, na túto zábavu použite drevený alebo železný fúrik a vyhnite sa plastovým.

furik ako kvetinaczdroj: RazaRa/shutterstock.com

Spravte z fúrika kvetináč

Zhrdzavené, prasknuté a inak poškodené fúriky už nie sú použiteľné na prepravu záhradného materiálu, to však neznamená, že by ste ich mali zlikvidovať. Fúrik funguje skvele ako záhradný kvetináč pre jednoročné aj viacročné kvety a dokonca aj niektoré ovocné a zeleninové plodiny. Predtým, ako budete vysádzať, musíte mať fúrik vybavený otvormi, ktoré umožnia odtečenie nadbytočnej vody z pôdy. Tento projekt je vhodný pre vonkajšie priestory s obmedzeným slnečným žiarením - ak je fúrik funkčný. Namiesto orezania stromov kvôli slnečnému žiareniu môžete fúrik presunúť na najslnečnejšie miesta po celý deň.

1. Otočte fúrik, aby kolesá smerovali nahor a vyvŕtajte dvojsentimetrové drenážne otvory v dolnej časti - jednotlivé otvory rozmiestnite 8 - 15 cm od seba v tvare mriežky. Tieto otvory sú nevyhnutné, aj keď spodná časť fúrika vykazuje znaky hrdze.

2. Odrežte kúsok drôteného pletiva a vložte ho do fúrika. Drôtené pletivo, musí mať otvory dostatočne malé, aby ním nemohla prepadnúť zemina.

3. Umiestnite fúrik na požadované miesto v záhrade. Fúrikový kvetináč môžete použiť ako ohnisko v strede kvetinového záhonu, ako očarujúci akcent na terasu alebo na ozdobenie konca príjazdovej cesty.

4. Naplňte fúrik asi do výšky 3 cm zhora dobre priepustnou zeminou, použite vrecovú, alebo vlastnú zmes, napríklad rovnaký pomer rašeliny, kompostu a piesku alebo podobnú zmes organických zložiek. Záhradnícke zmesi neobsahujúce pôdu vážia podstatne menej ako záhradná pôda, čo uľahčuje prepravu plného fúrika po záhrade.

5. Zasaďte výber kvetov alebo plodín, dodržiavajte pokyny pre rozmiestnenie rôznych druhov rastlín a každú rastlinu vysádzajte tak hlboko, ako boli vysadené v sadeniciach . Rozsah rastlín, ktoré môžete použiť, je takmer neobmedzený.

6. Okolo rastlín pridajte vrstvu mulču, aby ste potlačili rast buriny a pomohli udržať vlhkosť v pôde. Môžete použiť organický mulč, ako je kôra alebo štiepky alebo anorganický mulč, napríklad hrachový štrk alebo lávová hornina. Organické mulče sa v priebehu času rozkladajú, aby prospeli pôdnej štruktúre.

Na tento projekt môžete použiť kovové, plastové alebo drevené fúriky. Ak sa vám nepáči vzhľad, zafarbite vonkajšiu stranu fúrika tak, aby zodpovedala ostatným záhradným prvkom. Ak má váš fúrik vzadu otvorenú stranu, ktorá je bežná v prípade drevených modelov, priklincujte tam dosku, aby ste udržali pôdu na mieste. Prípadne môžete vysadiť prízemné alebo kaskádové rastliny, ktoré tiež pomôžu udržať pôdu.

Fúrik je ideálnym nástrojom na odbremenenie záťaže! Bez neho by aktivity týkajúce sa záhradníctva, úpravy terénu a výstavby boli značne zložitejšie a namáhavejšie. S pokrokom technológií máme dokonca k dispozícii už aj elektrické fúriky, ktoré uviedla na trh spoločnosť Honda. Ak žijete v dome, alebo máte záhradu fúrik, nech je akýkoľvek, je investícia, ktorá za to rozhodne stojí! Nájdite si čas na výber najlepšieho modelu konkrétne pre vaše potreby.

 

Zdroj informácií: https://chooserly.com/uses-of-wheelbarrow-in-the-farm/ 

Pin It