Izba v meste

Pre ľudí žijúcich v meste znamená hľadanie útočiska uprostred zelene skôr zdieľanie verejných miest s ostatnými. Nie každý sa môže pochváliť vlastnou záhradou. A málokto takou, ktorá je chránená pred očami susedov a okoloidúcich, aj keď sa v podstate nachádza v historickom centre jedného z belgických miest.

 

Starobylé univerzitné mesto Leuven leží na dosah ruky od hlavného mesta Belgicka. Od Bruselu je vzdialené len 29 kilometrov. Je prezývané aj mesto piva, pretože tu sídli svetoznámy pivovar, ktorý je hviezdny nielen svojou popularitou, ale aj názvom. V historickom centre nájdeme nielen množstvo úchvatných budov, ktorým musela byť ich krása po druhej svetovej vojne prinavrátená, ale aj archetypálne radové domky pozdĺž úzkych ulíc a malých námestí. Pôsobia skôr ako malé dedinky.

Jeden z týchto objektov sa stal domovom päťčlennej rodiny, ktorej sa podarilo aj získať susediacu nehnuteľnosť. Pri rekonštrukcii nenechali nič na náhodu a na pomoc si prizvali architektov zo štúdia 51N4E aj záhradné štúdio Plant en Houtgoed. Vznikol tak domov s priestormi s veľmi odlišným charakterom, koncentrovanými okolo nového centra celého projektu. Miestnosť so vstupom do ulice slúži na prijímanie návštev a tiež na odkladanie rôzneho vybavenia. Nechýbajú ani tajné schody do susednej časti.  

 

Izba v meste 02  Izba v meste 03

 

Drsný štýl zjemňuje osvetlenie

Obývačka, jedáleň, salónik, herňa pre deti aj príležitostná telocvičňa v jednom, v ktorej nájdeme zelené steny aj vodný prvok. Jej drsný a surový štýl zjemňuje predovšetkým osvetlenie. Chránený priestor susedí len s miestnosťami domu. Jeho centrálnu časť definuje starostlivý výber kontrastných stavebných prvkov ako podlahová krytina z terazza, subtílne betónové schodisko, hlinená stena, veľké posuvné okno s plávajúcim sklom a kovové prestrešenie.

Ľahká strecha umožňuje prechod svetla a vzduchu a pripomína kované železné štruktúry starých skleníkov. Všetky tieto prvky vytvárajú priestorovú rovnováhu a ponechávajú veľkú časť toho, čo ich obklopuje, viditeľným a neporušením.

Zo záhrady sa stala miestnosť pod holým nebom

Exteriérová časť je obývateľná po celý rok, pre architektov bolo výzvou spraviť ju funkčnou aj v chladnom období a zároveň zachovať intimitu skutočnej miestnosti. Aj preto dostal projekt názov „Room in the city“. Samotnú záhradu malo na starosti štúdio Plant en Houtgoed. V jednej časti jej dominuje obrovská vistéria na kovovom pletive zakrývajúcom stenu. Ostatné rastliny sú v črepníkoch rozmiestnené po obvode, takže stred je viac-menej zbavený neporiadku a môže skutočne slúžiť ako plnohodnotná miestnosť. Očarujúcu záhradu definuje nielen jej funkcia, ale aj atmosféra a prepojenie.

Izba v meste

Pin It