vila fifty fifty strom terasa

Súhru interiéru a exteriéru stelesňuje aj strom zapracovaný do stavby. Foto: Frans Parthesius

 

Stojíte v interiéri alebo exteriéri? Dom v holandskom Eindhovene stiera medzi týmito priestormi rozdiel.

 

Dom je určený pre rodinu, ktorej život sa odohráva rovnako von ako vnútri: a tieto zóny nie sú presne určené, ale vzájomne sa prepletajú. Všetko je rozdelené fifty-fifty, podľa čoho dostala stavba aj svoje pomenovanie.

 

vila fifty fifty exterier veza obytna cast

 

vila fifty fifty exterier svetla

Vertkálna veža prechádza cez obe horizontálne časti. Foto: Frans Parthesius

 

 

Dom a záhrada sa prelínajú

Takáto dispozícia zároveň hrá v prospech interakcie rodiny, ktorá tu býva. Ich požiadavka pre Studioninedots znela navrhnúť dom v minimalistickom duchu a pre život s prírodou. Projekt vychádzal z idey, že vnútorný aj vonkajší priestor je rovnako dôležitý. Napoly dom a napoly záhrada, a to v jednom celku, tak by sa dal výnimočný objekt charakterizovať. Jednotlivé časti domu sú usporiadané akoby náhodne ako spojené formy medzi dvomi horizontálnymi rovinami. Výsledkom je pavilónový dom, ktorý sa vlastne rozprestiera v záhrade a zvýrazňuje vzťah medzi budovou a jej okolím.  

 

vila fifty fifty jedalen zahrada

Foto: Frans Parthesius

 

Rovnako vzájomne spolupracujú aj horizontálna a vertikálna rovina. Zatiaľ čo na prízemí sa nachádzajú spoločné rodinné priestory a spálňa rodičov, izby pre dievčatá sú umiestnené v malom domčeku vo „veži“, ktorý môže byť úplne samostatný. Táto veža vertikálne prechádza cez prízemie aj poschodie. 

Návrat k industriálnemu dedičstvu

interiéri dominujú industriálne materiály s rôznymi textúrami, ktoré farebne spája šedá farba. Dôležitú úlohu tu hrá sklo – umožňuje spomínané stieranie rozdielov medzi vnútrom a vonkajškom a pohľady medzi jednotlivými časťami domu. 

 

vila fifty fifty spalna

Aj zo spálne sa vďaka množstvu skla otvára veľkorysý výhľad do záhrady. Foto: Frans Parthesius

 

Prekvapí zároveň netradičné použitie materiálov. Glazované kúpeľnové dlaždice pokrývajú steny v spálni a v pracovni. Prístrešok je okrúhly a vyrobený z polopriehľadného vlnitého polykarbonátu. Veža s dievčenskými izbami je obalená lešteným hliníkom. Ten jemne odráža exteriér domu. Industriálne prvky nie sú v Dome Fifty-fifty použité náhodou, nachádza sa totiž v bývalej priemyselnej štvrti Strijp-R ležiacej na rozmedzí zelene a mestskej zástavby.

 

vila fifty fifty jedalen

 

vila fifty fifty exterier gril

Foto: Frans Parthesius

Pin It