zelena strecha thammasat university tvar H

Foto: Landprocess

Thammasat University v Thajsku sa stala svetoznámou. Vyrástla tu totiž najväčšia strešná záhrada Ázie, ktorá pokrýva viac ako 20 kilometrov štvorcových.

 

Klimatické zmeny a znečisťovanie životného prostredia sú pálčivým celosvetovým problémom – Áziu typickú prudkým rozvojom a priemyselnou veľkovýrobou nevynímajúc. Ľudská činnosť sa tu už zreteľne a negatívne odzrkadľuje napríklad aj mnohými výkyvmi počasia, ktoré sa stáva čoraz nevyspytateľnejším.

Jedlo priamo zo strechy

Naproti tomu však stojí jeden unikátny a pozitívny príklad. Thammasat University dokázala vytvoriť obrovskú, 22-tisíc metrov štvorcových rozľahlú zelenú strechu, ktorá kombinuje princípy architektúry, krajinnej architektúry a overených poľnohospodárskych postupov. Výsledkom je jedinečný priestor zahŕňajúci verejné zelené priestranstvá, je zároveň zdrojom organických potravín pre mesto, predstavuje systém efektívneho hospodárenia s vodou a energiou a navyše slúži aj ako vonkajšia učebňa univerzity.

 

zelena strecha thammasat university

Foto: Landprocess

 

Dažďová voda na ďalšie využitie

Obrovská strešná farma vychádza z tvaru písmena H a pripomína tradičné ázijské ryžové polia. Vznikla ako odpoveď na problémy s krízami spojenými s podnebím, znečisťovaním prostredia a jedlom. Kaskádové úrovne strechy dokážu absorbujú a ukladajú dažďovú vodu a tá sa potom využíva na pestovanie potravín. Celý (eko)systém zelenej strechy by, samozrejme, nefungoval bez opeľovačov z radov hmyzu či vtákov. Tie na strechu priťahuje mikroklíma, o ktorú sa starajú pôvodné druhy rastlín. Kyslík a vlhkosť, ktoré produkujú, zároveň vytvárajú príjemné prostredie pre viaceré druhy živočíchov.

 

zelena strecha thammasat university kaskady

Foto: Landprocess

 

Strešná záhrada ako zdroj energie

Vďaka terasovitej skladbe a schopnosti zadržiavať vodu zelená strecha Thammasat University zabraňuje povodniam a voda zároveň môže byť použitá pre prípad núdze. Celý systém funguje bez akýchkoľvek chemických pesticídov či hnojív a ukazuje tak možnosť pre celú krajinu, ako môže fungovať ekologické poľnohospodárstvo.

 

zelena strecha thammasat university zelen

Foto: Landprocess

 

Ďalším z veľkých plusov tohto projektu je produkcia solárnej energie. Zatiaľ čo väčšina betónových striech Bangkoku nasáva slnečnú energiu a odráža ju do okolia, zelená strešná farma využíva slnečnú energiu nielen pre miestnu komunitu, ale napríklad aj na čerpanie vody na zavlažovanie samotnej farmy. Starajú sa o to solárne panely s rozlohou 3,5 kilometrov štvorcových.

Veľkým benefitom je aj ochladzovanie vzduchu v celej budove aj jej okolí.

Riešenie mnohých problém

Ďalšou z radu vychytávok je vytvorenie „potravinového reťazca“: suroviny vypestované na strešnej záhrade sa spracúvajú priamo na mieste (odpadá znečistenie tvoriace sa pri balení či transporte jedál) a putujú do miestnej jedálne. Zvyšky jedál putujú do kompostu, kŕmia sa nimi zvieratá, a tak vzniká organické hnojivo pre podporu ďalšej úrody.

Pin It