hugo road zivot za sklom

Foto: M. Clayton

Život za sklom môže byť aj príjemný. Dokazuje to prístavba londýnskeho domu, ktorá sa stala centrom rodinného života. S dvojpodlažnou prístavbou zmenila pôvodné vnútorné členenie priestoru a upriamila pozornosť na príjemnú malú záhradu v zadnom dvore. 

 

Rodina bývajúca v pamiatkovo chránenej časti Tufnell Park v Londýne sa rozrástla o tretie dieťa. Táto zmena v živote ich zároveň prinútila zamyslieť sa nad tým, ako by sa dalo v dome lepšie fungovať a ako by mohli získať viac priestoru a usporiadať ho tak, aby vyhovoval všetkým členom. Architektonické štúdio Rhodes Architecture + Interiors im pomohlo dať odpovede na tieto otázky. Dvojposchodový dom prešiel rekonštrukciou, ktorá zahŕňala bočnú prístavbu a rozšírenie v časti smerujúcej do zadného dvora. Štíhla dvojpodlažná prístavba využíva existujúci bočný priechod a spája spodnú úroveň priamo s ulicou, čím umožnila lepšie využiť horné poschodie. Architekti ju umiestnili na úzku časť pozemku z jednej strany budovy. Vstupné priestory rovnako ako technické miestnosti sa tak ocitli mimo domu. Pozornosť sa upriamila na úroveň záhrady a poschodie nad týmto podlažím mohlo poskytnúť dostatok súkromných priestorov na spálne a detské izby. 

 

 hugo road zivot za sklom

 

Foto: M. Clayton

 Prístup cez skryté dvere

Na prvom poschodí nájdeme hlavnú spálňu so šatníkom a sprchou, prístupnú cez skryté dvere, ktoré v stene pôsobia ako neviditeľné. Zo starej prednej izby sa stala pracovňa s komorou na odkladanie vecí, takisto prístupnou cez skryté dvere. Vďaka renovácii sa prízemie premenilo na otvorený priestor spájajúci kuchyňu, obývačku a jedáleň. Stalo sa akýmsi veľkým a presvetleným rodinným centrom domu. Od nového koridora ho oddeľuje priečka s úložnými priestormi. „Tento dom mal príliš veľa obývacích izieb. V prípade radových domov je to bežný problém.

 

hugo road zivot za sklom

Foto: M. Clayton

 

Vchod z prednej časti domu sa nachádzal na úrovni vyvýšeného prízemia, takže sme tu mali celé dve poschodia zle využitých izieb. Aj v troj- alebo dokonca štvorposchodovom dome by to bolo príliš veľa. Tak sme si povedali, prečo neurobiť ďalší vchod do domu? Taký, ktorý vás privedie priamo do stredu prízemia – do kuchyne a obývačky,“ vysvetľujú architekti netradičné riešenie. 

 

 

hugo road zivot za sklom pracovna hugo road zivot za sklom

Foto: M. Clayton

 

Z chodby priamo do záhrady

Staré od nového vizuálne oddeľuje aj sedemmetrový sklenený pás v hornej časti. Do chodby zároveň privádza svetlo. Fasáda novej hmoty je však prispôsobená pôvodnému tehlovému domu. Chodbu prístavby lemujú skrine ukrývajúce kabáty, topánky, ale aj skútre, skejtbordy, tenisové rakety a iné pomôcky, ktoré sú súčasťou rodiny života. Za dverami je tu dokonca ukrytá toaleta s umývadlom dostatočne veľkým na vykúpanie psa či umytie malého dieťaťa. „Nová chodba tiež umožňuje prístup priamo do záhrady z ulice v prípade, že chcete ísť spredu do zadnej časti bez toho, aby ste vošli do domu. Majitelia to ocenia napríklad v prípade, že budú mať so sebou zablateného, mokrého psa. Alebo bicykel. Alebo dieťa. Alebo všetko naraz,“ dopĺňajú architekti, ktorí svojím vkladom zmenili život majiteľom domu presne tak, ako dúfali. 

 

hugo road zivot za sklom

Foto: M. Clayton

 

hugo road zivot za sklom

Foto: M. Clayton

 

Pin It