zadna fasada poot architectuur schodisko

Foto: Jef Jacobs

 

Nebojte sa červenej farby – v správnom pomere dokáže zmeniť dom tak, ako to dokázali architekti v belgických Antverpách.   

 

V poslednej dobe sa čoraz viac dostáva do pozornosti zadná fasáda. Najmä v mestskom prostredí a pri radovej zástavbe otvára nové možnosti. Zatiaľ čo predné fasády zvyknú byť uniformné, vzadu sa otvára úplne nový priestor a možnosti.

 

 

zadna fasada Poot Architectuur zadna fasada poot architectuur neptune zboku

 

Foto: Jef Jacobs

 

Dokázali to aj architekti zo štúdia Poot Architectuur pri renovácii domu Neptune v Bercheme, južnej časti Antverp vo flámskom regióne Belgicka. V tomto prípade sa zo zadnej fasády stal otvorený priestor, ktorý ešte umocnil vzťah k záhrade. Arkierové okná v červenej farbe sa postarali o výrazný vizuálny dojem.

 

zadna fasada poot architectuur okna zhora

Foto: Jef Jacobs

 

Červená farba okien nadväzuje na interiér, v ktorom je tiež použitá v netradičnej forme – pokrýva celé schodisko. To sa spolu s vikierovými oknami tak stáva dominantou domu.

 

zadna fasada poot architectuur schodisko celok

Foto: Jef Jacobs

 

Hoci by pri takýchto výrazných prvkoch mnohí siahli už len po tlmených farbách, nie je to prípad architektov z Poot. Zaujímavý kontrast dosiahli modrou kuchynskou linkou. Celkový industriálny dojem dopĺňajú časti interiéru z pohľadového betónu.

 

 

zadna fasada poot architectuur kuchyna zadna fasada poot architectuur kuchyna zahrada

Foto: Jef Jacobs

 

Dom vďaka novej zadnej prístavbe pôsobí svetlejšie a je omnoho viac spätý so záhradou, ktorá v tomto mestskom prostredí pôsobí veľmi príjemne a osviežujúco.  

Pin It