hobbytec.zimna zahrada leto5

Foto: Hobbytec Slovensko

 

Počas nadchádzajúcich teplých letných dní je dobré myslieť aj na to, aby sa zo zimnej záhrady nestal neobývateľný horúci skleník. Tu sú rady, ako sa toho vyvarovať.

 

Zimná záhrada je napriek svojmu názvu celoročnou záležitosťou. O tom, že v zime aj počas chladnejšej jari či jesene poskytne príjemný priestor na trávenie času v kontakte s exteriérom, niet pochýb. Čo však v teplých letných dňoch, kedy teplota stúpa v presklených častiach domu ešte viac? Zimná záhrada stále môže ostať nerušenou oázou na oddych alebo a miestom na pestovanie rastlín, stačí dodržať niekoľko tipov.

Zavrieť strechu alebo nie?

Odborníci na pergoly, prístrešky a zimné záhrady zo spoločnosti Hobbytec odporúčajú myslieť na letné dni už počas projektovania zimnej záhrady. Ideálny variant je kombináciou správne zvolenej konštrukcie, materiálu a kvalitného odvetrávania.

 

hobbytec.zimna zahrada leto1

Foto: Hobbytec Slovensko

 

Základnou otázkou je, či strecha zimnej záhrady ostane otvárateľná alebo úplne uzavretá. „Na výber máme niekoľko možností, zákazník si môže zvoliť bioklimatickú pergolu s otočnými lamelami, dažďovým a veterným senzorom. Pergolu s polykarbonátom, ktorá prepustí menej tepla, alebo pergoly so sklom, ktoré sú ideálne, ak je požiadavka mať v zimnej záhrade teplo po celý rok,“ hovorí PhDr. Matúš Manik, konateľ firmy Hobbytec Slovensko.

 

hobbytec.zimna zahrada leto2

Foto: Hobbytec Slovensko

 

Optimálne je, ak aspoň 15 percent celkovej plochy zimnej záhrady ostane otvárateľné. V tom prípade funguje prirodzené vetranie, ktorému napomáhajú posuvné okná, otváracie nadsvetlíky alebo závesné ventilátory. „Najčastejšia chyba je, že zákazníci nechajú počas celého dňa zimnú záhradu 100% uzatvorenú a dochádza k jej prehratiu,“ konštatuje ďalej PhDr. Matúš Manik z firmy Hobbytec Slovensko.

 

hobbytec.zimna zahrada leto3

Foto: Hobbytec Slovensko

 

Dôležité tienenie

Na všetky predchádzajúce faktory je teda dobré myslieť už počas projektovej prípravy zimnej záhrady. Pre ideálnu klímu v jej vnútri počas letných mesiacov vstupuje do hry ešte jedna možnosť, a síce správny typ tienenia. „Predokenné vonkajšie žalúzie vytvárajú optimálne prostredie z pohľadu svetelných a tepelných podmienok,“ odporúčajú odborníci z rodinnej firmy Hobbytec Slovensko. Tieto vonkajšie žalúzie vynikajú nielen skvelými izolačnými vlastnosťami, ale aj odolnosťou voči nepríjemnému počasiu. „V ponuke máme aj schreenové rolety, alebo rôzne druhy tieniacich fólií,“ dodávajú.

 

hobbytec.zimna zahrada leto6

Foto: Hobbytec Slovensko

 

Opýtajte sa expertov

Pri správnej voľbe materiálov a technológií bude teda zimná záhrada skvelým miestom na relax aj počas horúcich letných dní a zároveň miestom, kde sa bude dariť aj rastlinám. Je však nevyhnutné dbať aj na kvalitu prevedenia. Firma Hobbytec Slovensko disponuje vlastnou výrobou, množstvom (aj atypických) realizácií a aktuálne aj novým showroomom v Bratislave či mobilným showroomom, ktorý príde až priamo k zákazníkovi. Špecialisti na hliníkové zimné záhrady, ale aj pergoly či prístrešky pre autá sú k dispozícii aj s odborným poradenstvom.

www.hobbytec.sk

Pin It