_DSC4336Podiel plynových záhradných grilov, napriek všetkým predsudkom a počiatočnej nedôvere, na trhu neustále narastá. Plynové grily sa rýchlo a jednoducho ovládajú, správnu teplotu dosiahnu v priebehu niekoľkých minút a počas grilovania sa dajú jednoducho regulovať. Možností, ktoré ponúka takýto spôsob grilovania, je však oveľa viac.

 

 

 

 

dominant_freedom_fish_eating

 

Najmä pri jedlách, ktoré vyžadujú dlhodobejšiu prípravu, ako sú väčšie kusy mäsa alebo kuracie stehienka, môžete využiť nepriame grilovanie. Zapálite len časť horákov a dokonalú tepelnú úpravu dosiahnete cirkuláciou horúceho vzduchu. Väčšina modelov plynových grilov má zabudovaný teplomer, ktorý je počas grilovania veľmi nápomocný. Nepriame grilovanie môžeme využiť aj na prípravu zeleniny, pečenie zemiakov alebo grilovanie lahodných rýb.

 

dominant_freedom_fish_eating

 

Kúpte si ten správny gril

Pri výbere grilu zohráva rozhodujúcu úlohu niekoľko dôležitých parametrov. Prvým kritériom pri rozhodovaní býva veľkosť. Do úvahy by ste však nemali brať len celkové rozmery grilu, ale predovšetkým veľkosť samotných roštov. Plynové grily ponúkajú nekonečnú škálu možností na prípravu jedla. Môžete na nich grilovať, piecť, variť, dusiť aj zohrievať. Všestranným spôsobom môžete upravovať rozličné druhy mäsa, zeleniny či zemiakov, ktoré môžete servírovať súčasne. Ďalším parametrom pri výbere môže byť počet horákov a ich celkový výkon. V ponuke sú aj grily s praktickým bočným horákom. V neposlednom rade berte do úvahy štandardnú výbavu grilu. Pri grilovaní oceníte klasické rošty, ale aj praktickú steakovú platňu. Rošty sa vyrábajú v rôznych vyhotoveniach: antikorové, liatinové alebo smaltované.

 

_DSC4336

 

Všestranný pomocník

Plynový gril môžete umiestniť priamo na terasu. Nemusíte sa báť ani nepeknej plynovej fľaše, mnoho modelov má zabudovanú skrinku na jej umiestnenie. Oceníte aj postranné odkladacie priestory. Svoje kulinárske umenie môžete naplno rozvinúť s praktickými doplnkami na grilovanie rýb, kebabov alebo kureniec. Azda najobľúbenejší je otáčavý špíz na grilovanie hydiny s motorčekom. V ponuke je aj kôš na ryby alebo rošt na ražničí. Gril sa rozhodne oplatí umiestniť čo najbližšie ku kuchyni a počas letných mesiacov ho môžete používať takmer každý deň. V zimných mesiacoch a počas daždivého počasia ho ochráni kvalitný obal.

 

Shish_Kebab_and_Six_Skewers

Rotisserie

 

 

Crossray_Inside

Revolučná technológia

Zvýšený dopyt po plynových griloch sa stal hnacím motorom pre vznik mnohých noviniek v oblasti technológií aj dizajnu. Firma Grandhall uviedla na trh revolučnú technológiu Crossray® inside, ktoré využíva bočné keramické horáky. Grilované potraviny teda nie sú umiestnené priamo nad horákmi ako pri bežných griloch. Pri grilovaní neprichádza k nežiaducemu vzplanutiu ani k nadmernému dymeniu. Technológia Crossray® inside využíva pretínajúce sa infračervené žiarenie, ktoré rovnomerne zohrieva celý priestor grilu. Ľahko ovládateľné, ale intenzívne sálajúce teplo pôsobí priamo na pripravované potraviny.

 

 

 

dominant_odeon_32_09dominant_party2

 

 

 

Text a foto: Teak & Garden