15.1.2013

 

Carnegie Hill House 01Určite poznáte optimistickú frázu: „Všetko sa dá, stačí chcieť." A majiteľom tohto domu sa očividne veľmi chcelo. Čo? Mať záhradu a zároveň bývať v centre veľkomesta. Svoju túžbu si zhmotnili na streche, ale zato majú záhrady hneď štyri. Tie poskytujú útočisko mladej rodine, opeľujúcemu hmyzu aj vtákom vychovávajúcim svoje mladé. Analógia k hniezdu poskytuje úžasné možnosti. Pre jej posilnenie sú aj detaily, dlažba a nábytok inšpirované konštrukciou hniezda.

 

„Je prekvapujúce, že architektom z Nelson Byrd Woltz Landscape Architects sa sem podarilo umiestniť až neuveriteľné množstvo vegetácie a zároveň ponechať dostatok otvoreného priestoru."
porota ASLA Professional Awards 2011

 

Carnegie Hill House sa na prvý pohľad príliš nelíši od ostatných bytových domov na Manhattane. Keby ste sa však pozreli z výšky, pôsobí ako pásik lesa v hustej mestskej výstavbe. Jeho strechu tvorí rad intímnych vonkajších obytných terás, zjednotených použitými materiálmi, výsadbou, mierkou a detailmi. Dá sa teda chápať aj ako veľké hniezdo, v ktorom obyvatelia vychovávajú svoje deti a súčasne slúži ako odpočívadlo pre sťahovavé vtáky, ktoré majú počas svojej cesty problém nájsť v betónovej džungli New Yorku potravu a útočisko.

 

Carnegie Hill House 02

 

Carnegie Hill House 03Koncepcia
Dizajn sa odvíja od tvaru existujúcich terás a definovania priestorov využitých na rozšírenie obytný častí tohoto domu. Funkcie jednotlivých terás sú dané ich vzťahmi k domu a okolitému mestskému prostrediu. Vysadzovací plán odráža rad rôznorodých tamojších mikroklimatických podmienok. Prízemná terasa je zatienená, terasa na strednom podlaží je chránená pred ostrým slnkom a vetrom, preto na nej navrhli detské ihrisko. Dve terasy na vrchných poschodiach sú vystavené blahodarným slnečným lúčom, ale aj vetru. Vďaka každoročným životným cyklom rastlín je tu dynamické prostredie a vytvárajú sa sezónne podmienené miesta na hry a odpočinok, ktoré využívajú deti aj dospelí. Svojou polohou, len dva bloky od Central Parku, vytvára terasovitá záhrada na dome Carnegie Hill House odraz parku a stala sa uzlom v ekologickej sieti mesta New York.

 

Zelená kocka na prízemí
Terasa na prízemí je plná sviežej zelene a človek sa tu cíti ako v zelenej kocke, ktorá z hora prepúšťa svetlo. Táto terasa nádherne rozširuje primárny obytný priestor domu. Darí sa tu rastlinám pochádzajúcim z lesného podrastu a múry obrastá brečtan, čím celý priestor „obaľuje". Rad stromov Gingko vytvára clonu medzi vnútorným a vonkajším priestorom terasy, čo jej dodáva hĺbku a rámuje dvojdielnu kompozíciu pri pohľade z domu.

 

Carnegie Hill House 04 Carnegie Hill House 05


Vnútornej časti dominuje štvorcová dlažba, obrazne vynášajúca interiér smerom von vďaka materiálu, použitému aj vo vnútorných častiach domu. Dlažba vedie k mramorovej fontáne oslavujúcej zvuk, pohyb a zásobujúcej vodou vtáky a hmyz. V druhej časti je doslova rodinné hniezdo. Podvaly z agátového dreva vedú k oválnej pohovke, ktorá pôsobí ako upletené hniezdo obklopené zeleňou. Leucothoe, Perovník pštrosí a Papradka samičia, to sú druhy, ktoré architekt objavil pri prvej návštevy tohto miesta, počas výstavby ich uskladnili a potom znovu vysadili.

 

Detský svet na štvrtom poschodí
Detská terasa na strednom podlaží vytvára intímny a bezpečný priestor pre kreatívne hry, poskytuje výhľad aj útočisko. Výrazným prvkom je tu deliaca clona z teakových lamiel, ktorá má hneď niekoľko funkcií. Zabezpečuje súkromie a nesie veľkú tabuľu, na ktorú si môžu deti kresliť kriedami. Inšpirácie pri tom môžu hľadať v prírodných prvkoch terasy aj v podnetnom okolí – výhľade. Teakové nádoby oproti clone odrážajú jej textúru a uzatvárajú priestor. Výsadba ihličnanov a trvaliek vytvára dynamickú kompozíciu a slúži aj ako prvá záhradka pre deti. Železné zábradlie na okraji terasy umožňuje deťom bezpečne pozorovať aktivity na nižšej terase z vtáčej perspektívy.

 

Carnegie Hill House 06

 

Umenie i ekológia na vrchole
Na vrchných dvoch poschodiach sú ďalšie terasy. S ostatnými ich spája spoločný prvok teakových stien, ktoré zároveň riadia vzťahy medzi terasami a ich okolím. Dizajn je výsledkom úzkej spolupráce návrhára a remeselníka a vychádza z Carnegie Hill House 07
funkcie a vlastností vtáčieho hniezda. Starostlivé rozmiestnenie jednotlivých lamiel clôn evokuje pletenú štruktúru vtáčieho hniezda a vytvára hru svetla a tieňa. Kdekoľvek to bolo v projekte možné, snažil sa architekt použiť obnovené alebo existujúce materiály. Dve vrchné terasy navzájom prepája zavesené schodisko. Existujúcemu oceľovému schodisku dodalo nový život teakové zábradlie, oceľové prúty a bridlicové nášľapné plochy. Pozdĺž východnej teakovej steny na šiestom poschodí je posuvný panel, ktorý otvára a tiež rámuje výhľad na vežu susedného kostola. Počas slnečných letných rán sa posuvný panel zatvára a poskytuje žiadanejší tieň. Stena pozdĺž severnej strany tejto terasy nesie vertikálny záhon. Zelená stena vo svojej podstate nemá plniť ani tak ekologickú, ako umeleckú funkciu diela s možnosťou výskumu. Dizajnér a konštruktér sa pri vysádzaní riadil heslom pokus - omyl až kým sa mu nepodarilo vhodne nakombinovať rastliny, ktoré teraz vyzerajú ako zarámovaný obraz. Athyrium, Gualtheria a Iberis vytvorili kompozičnú jednotu. Vedľa tohto vertikálneho záhonu je na zemi umiestnené pieskovisko, ďalšie „hniezdo", v ktorom sa deti môžu hrať. Vzhľadom k tomu sa obzvlášť dbalo na výber netoxických až jedlých rastlín ako je bazalka, rozmarín, šalvia, tymian a jahody.

 

Carnegie Hill House 08 Carnegie Hill House 09


Teakové steny pokračujú pozdĺž strešnej terasy, prepájajú celý priestor a otvárajú výhľady do vizuálne atraktívneho okolia. Horná terasa je orientovaná smerom ku kostolu a jeho veža vytvára dominantu pri výhľade na mesto za ňou. Tento okolitý svet vtiahol architekt na terasu pomocou bridlicovej dlažby, ktorá má svojou mierkou a orientáciou napodobňovať vzor bridlicovej strechy na kostole. Teakové steny zo spodnejších podlaži sa tu premietajú vo viacúrovňových osadzovacích nádobách. Brezy v nich vysadené, poskytujú popoludňajší tieň najmä na západnom okraji terasy. Svetlomilné okrasné trávy a trvalky spoločne vizuálne filtrujú mestské prostredie a posilňujú pocit priestoru. Celková výsadba poskytuje záhradnícku odozvu na neďaleký Central Park.

 

text: Jana Zajasenská
schémy: Nelson Byrd Woltz Landscape Architects
foto: Eric Piasecki