10.7.2013

 

Vzdialené od staromódnej zábavky, záhradníčenie sa opäť stáva dôležitou súčasťou moderného života. Práca v záhrade nielen, že prináša skutočné ovocie, ale zároveň je pre človeka úžasným relaxom a psychohygienou. Pozrime sa preto na prichádzajúce záhradné trendy.

 

Trendy zahrada 011. Záhradníčte aj v meste
Nie každý má to šťastie a žije v rodinnom dome so záhradou, prečo by si však nemohli dopestovať chutnú a zdravú zeleninu, prípadne ovocie všetci? Áno, aj tí, čo bývajú v bytoch. Riešením sú vysadzovacie nádoby – veľké kvetináče, okenné hrantíky... Okrem toho sa mnoho záhradníkov a architektov stretáva s problémom nedostatku priestoru v záhrade. Ak v nej chcete mať priestranný trávnik, terasu či bazén, k slovu sa dostávajú užitočné nádoby a závesné systémy. Vďaka nim sa dajú rastliny pestovať aj na balkóne, či na streche. Práve strešné záhrady sa stávajú vášňou najmä pre obyvateľov miest. S ich využívaním na pestovanie úžitkových plodín sa stretávame vo veľkomestách vyspelejších krajín Európy. Mnoho odrôd zeleniny, zakrpatené a kríkovité ovocné dreviny... na streche si s trochou trpezlivosti dopestujete takmer všetko.

 

2. Uplatnite domáce rastliny
Záhradníci sa snažia predchádzať plytvaniu vodou a obmedzujú používanie pesticídov, vďaka čomu sa stáva nepraktickým pestovanie náročnejších a chúlostivejších importovaných odrôd. Namiesto toho sa do záhrad vracajú pôvodné, lokálne rastliny. Tie prinášajú možnosť znížiť množstvo používaných pesticídov, pretože sú obvykle rezistentné voči ich prirodzeným škodcom. Okrem toho sú zvyknuté na danú klímu, takže ich netreba toľko zalievať.

 

Trendy zahrada 023. Uspokojte sa s prírodou
Ekologické záhradníctvo nie je ani tak horúcim, ako skôr dlhodobým a dôležitým trendom, ktorý by záhradníci a rovnako aj obchodníci a spotrebitelia mali nasledovať. Vo svete sa stále zvyšuje počet pestovateľov, ktorí uprednostňujú geneticky nemodifikované či pesticídmi nedotknuté organické osivo. Výhodou je, že na rozdiel od geneticky modifikovaných rastlín, ktoré ďalej nedokážu prenášať svoje úžasné vlastnosti, sa tieto dajú pestovať rok čo rok, a aj medzi nimi nájdeme mnoho jedinečných druhov ovocia a zeleniny.

 

Trendy zahrada 034. Zavlažujte po kvapkách
Záhradníkom, ktorí sa rozhodli urobiť hrubú čiaru za plytvaním vodou a začať šetriť touto životodarnou tekutinou, odporúčame nainštalovať si kvapkovú závlahu. Je účinnejšia ako závlaha rozstrekovačmi, pretože pri zavlažovaní sa rozvádza voda hadicou priamo ku koreňom rastlín a množstvo vody je starostlivo riadené a výrazne redukované.

 

5. Vysádzajte multifunkčné rastliny
Tento záhradný trend prezentuje výber rastlín, ktoré sú krásne a zároveň užitočné. Záhradníci uprednostňujú napríklad kvitnúce bylinky namiesto bežných okrasných kvetín bez ďalšieho využitia alebo farebnú zeleninu, ktorá je zároveň okrasná.

 

6. Buďte sebestační
Okrem pestovania sa ľudia čoraz viac vracajú aj k domácej produkcii mlieka, mäsa, vajec, či napríklad medu. Pokiaľ nechcete byť odkázaní na lacné potraviny s pochybným zložením a pôvodom, ale ani míňať za stravu enormné množstvo peňazí, práve toto je riešením. Tento trend síce prináša viac starostí a práce, jeho nasledovníci sú však pripravení na všetko.

 

Trendy zahrada 047. DIY
S touto skratkou sa stretávame čoraz častejšie. Najmä na webe nájdete pod označením „Do It Yourself" alebo „Urob si sám" návody, ako si vyrobiť takmer všetko. V snahe uplatniť svoje kreatívne vlohy, ale aj ušetriť peniaze, sa veľa majiteľov domov stará o svoje záhrady sami. Nie je to nič, za čo by sa mali hanbiť, práve naopak. Nie je ľahké, dopracovať sa svojpomocne ku krásnej a funkčnej záhrade. Keď sa vám to však podarí, budete na ňu o to viac hrdí. Aby sme vám pomohli, prinášame na nasledujúcich stranách niekoľko tipov a rád, ako postupovať pri pestovaní jarnej zeleniny či štýlového vybavenia vašej terasy.

 

text: Jana Zajasenská
foto: Dana Gallagher, Gardena, spoga+gafa, Vondom

 

 

 

Pin It