3.11.2013

 

Jeseň býva často daždivá a niekedy s ňou prichádza aj pochmúrna nálada. K vylepšeniu atmosféry vášho domova môžu výrazne pomôcť dekorácie a aranžmány v hrejivých jesenných farbách.

 

Jesenne aranzma 01

 

Jesenné aranžmány môžete umiestniť do interiéru, ale dokonale rozžiaria aj záhradnú terasu, prístupový chodník či vstupné dvere. Typické sú pre ne jesenné farby, ako oranžová, žltá, hnedá a bordová. Pekná je aj kombinácia sivozelenej a tmavej červenej farby. Čo sa týka materiálov a dizajnu, najdôležitejšie je zladiť všetko s prostredím, kde bude aranžmán umiestnený. Rôznym architektonickým štýlom či zariadeniu pristanú rôzne prírodné materiály. Dokonalá harmónia sa dá nájsť vždy a výsledok je potom potešením pre oko.

 

Jesenne aranzma 02 Jesenne aranzma 03

 

Moderna i klasika
V prípade modernej architektúry vyniknú najmä jednoduché dekorácie zo skromnejšieho sortimentu s minimálnym množstvom kvetov. Najvhodnejšie sú jednoduché nádoby doplnené jedným druhom rezaných alebo črepníkových kvetín. Napríklad sivozelený krásnohlávok (Calocephalus brownii) vyzerá moderne a krásne. Efektná je i veľká sklenená nádoba s farebným suchým lístím a prútím. Ďalšou možnosťou sú kytice. Ich tvar môže byť veľmi rozmanitý a väčšinou sa odvíjajú od použitého materiálu – kvetín. Rovnako je to aj s výberom vázy. Robustný vidiecky vzhľad kytíc najlepšie vynikne v masívnych alebo vintage vázach.

 

Jesenne aranzma 04 Jesenne aranzma 06 Jesenne aranzma 05

 

Dom plný kvetín
Nezabúdajte ani na vstup do domu, balkón či terasu, ktoré oživí farebná jesenná výsadba v zaujímavých nádobách. Začať môžete už pred dverami, kde sa dobre umiestňujú vysoké úzke aranžmány. Tie sa dajú krásne zladiť s vencom na dverách, vyhotoveným z podobných materiálov. Do domu v romantickom vidieckom štýle odporúčame použiť najmä terakotové a glazované nádoby. Impozantne pôsobí napríklad masívna nádoba s veľkou bordovou chryzantémou umiestnená pred tehlovou stenou. Ak vám to podmienky nedovoľujú, umiestnite malý aranžmán na komodu vo vstupnej hale. Konferenčný stolík v obývačke býva nízky, preto aj aranžmány, ktoré sem chceme umiestniť, vytvárame viac do priestoru ako do výšky. Jedáleň s jedálenským stolom je srdcom domu kde sa stretáva celá rodina. Váza s rezanými kvetmi v jesenných farbách by tu nemala chýbať. Navodí úžasnú atmosféru a priláka všetkých členov domácnosti, aby zasadli ku krásne prestretému stolu a vychutnali si úžasnú kombináciu farieb a vôní.

 

Jesenne aranzma 07

 

Jesenne aranzma 10Výber rastlín
Z rezaných kvetín sú pre aranžmány v jesennom duchu najvhodnejšie bordové, žlté a oranžové chryzantémy, rezaná mäta, šípky, kotúč, škumpa, hlavičky makov alebo maliny, ktoré môžete doplniť bordovým dráčom. Využiť sa dá aj množstvo iných celoročne dostupných rezaných kvetov v jesennej farebnosti. Z črepníkových rastlín sú vďačné krásnohlávok (Calocephalus brownii), chryzantémy (Chrysanthemum sp.), bordové heuchery, okrasné trávy, ako napríklad ostrice (Carex sp.) a strieborná kostrava (Festuca glauca) alebo malé kríčky, ako gaultérie, vresy (Calluna vulgaris) a vresovce (Erica sp.). Na sušenie sa výborne hodia niektoré druhy hortenzií (Hydrangea arborescens). Tiež je možné využiť suché lístie, konáre, sušené hlavičky maku, sušené vresy a vresovce, oranžové sušené aksamietnice (Tagetes sp.) a nepravý šafrán (Calendula officinalis) alebo sušený ľan či oranžové „lampášiky" machovky (Physalis sp.). Výrazným doplnkom sú v jesennom období tekvice rôznych rozmerov a farieb. Môžete ich povyrezávať do rôznych tvarov alebo dekorovať vpichovaním farebných gombíkov a stužiek. Tiež je možné použiť farebné spreje, napríklad zlatý a strieborný. Stredne veľké tekvice môžu plniť funkciu originálnej nádoby na aranžmán z rezaných kvetov. Malé ozdobné tekvičky poukladajte jednoducho do misky a položte na konferenčný stolík.

 

Jesenne aranzma 08 Jesenne aranzma 09

 

text: Ateliér Papaver/www.atelierpapaver.sk
foto: Ateliér Papaver, Holandská kvetinová kancelária

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB november 2013.

 

 

 

Pin It