30.11.2013

 

Súčasná výstavba budov by mala smerovať k splneniu základných nárokov užívateľov na použitie kvalitných materiálov a výrobkov s dlhou životnosťou. Zdrojom aktuálnych poznatkov o strechách a strešných konštrukciách, ktoré prispievajú k zvýšeniu ich kvality, bol aj 20. ročník medzinárodného bratislavského sympózia Strechy 2013. Spoločnosť Icopal na ňom predstavila nový komplexný systém zelených striech.

 

icopal strechy 01

 

„Na sympóziu sme prezentovali prednosti a inovačný charakter systému Zelená strecha Icopal a predstavili sme aj niekoľko zaujímavých realizácií vegetačných striech v Poľsku. V tejto krajine máme s daným systémom už bohaté skúsenosti, na ktoré by sme radi nadviazali aj na Slovensku," podotkol Rastislav Šmehyl, obchodný riaditeľ Icopal a.s.

 

icopal strechy 02

 

Kompletná zelená strecha od jediného dodávateľa
Inovačný charakter systému Zelená strecha Icopal spočíva v dodávke a montáži všetkých prvkov, vrátane rastlinnej vrstvy. Hmotnosť celého systému je len 55 kg/m2, vďaka čomu nedochádza k nadmernému zaťaženiu strešnej konštrukcie. Montáž je veľmi rýchla a jednoduchá, pričom strecha je schopná plniť svoju funkciu ihneď po ukončení inštalácie. „Dodávame kompletné extenzívne ploché, ale aj šikmé zelené strechy s rastlinami so značnou regeneračnou schopnosťou. Extenzívne zelené strechy systému Icopal sa dajú realizovať za veľmi prijateľnú cenu a vyžadujú si len minimálnu údržbu. Táto zeleň sa totiž dokáže udržať a rozvíjať sama a má schopnosť prispôsobiť sa daným podmienkam," vymenúva prednosti R. Šmehyl. Vegetačné strechy prispievajú k zdravej klíme, podporujú kvalitu ovzdušia produkciou kyslíka, regulujú teplotu a vlhkosť vzduchu a podieľajú sa na zvyšovaní úspor energie, pretože môžu znížiť prestup tepla z vnútorného prostredia. Vegetácia tiež eliminuje nepriaznivý vplyv dopadajúceho UV žiarenia na izoláciu strechy, čím možno strešnej konštrukcii predĺžiť jej životnosť.

 

icopal strechy 03

 

Z čoho systém pozostáva
Základným prvkom kompletnej vegetačnej strechy, ktorá sa môže realizovať ako strecha s parozábranou alebo obráteným poradím vrstiev, je hydroizolácia s funkciou ochrany proti prerastaniu koreňov. Tá sa v systéme extenzívnej zelenej strechy Icopal zhotovuje zakaždým ako dvojvrstvový systém. Prvú vrstvu tvorí podkladový asfaltovaný pás modifikovaný SBS, ako vrchná vrstva sa používajú nataviteľné modifikované pásy s úpravou spodného povrchu hrebeňovým profilom Speed Profile. Ďalšou vrstvou, ktorá je nevyhnutná v skladbe plochých zelených striech, je drenáž ICODREN 10 Speed Drainage®SBS. Jej úlohou je zabezpečiť odtok prebytočnej vody. Kompletnú vegetačnú strechu dopĺňa retenčno-mikrodrenážna vrstva Icomat 140. Pri plochých vegetačných strechách treba použiť sedem vrstiev tejto geotextílie, pri šikmých strechách až desať vrstiev. Jedinečná konštrukcia vrstvy zabezpečí až trojnásobne dlhší čas vysychania, vďaka čomu budú mať rastliny dostatok vlahy počas dlhšieho obdobia. Systém extenzívnej zelenej strechy Icopal uzatvára vegetačná rohož, odolná proti šíreniu buriny.

 

zdroj: Icopal

 

 

 

Pin It