10.12.2013

 

V roku 1986 rekultivovalo mexické mesto Monterrey rozširujúce sa územie chátrajúcich objektov závodu na výrobu ocele. O jedenásť rokov neskôr sa toto miesto premenilo na múzeum ocele, Museo del Acero Horno3, ktoré slúži ako nový záchytný bod regiónu.

 

acerohorno 01

 

Medzinárodný tím dizajnérov premenil vyradenú vysokú pec a ostatné schátrané objekty na moderné múzeum venované regiónu s bohatou históriou výroby ocele. Využitím lokálnych materiálov a inovatívnym krajinným dizajnom prepojeným s modernou architektúrou preniesli starú relikviu do 21. storočia. Technológie ohľaduplné k životnému prostrediu, ako sú práve zelené strechy a systém zbierajúci dažďovú vodu, predstavujú nový prístup ku krajine rešpektujúci pôvodný kontext.

 

acerohorno 02

 

Zelená strecha na tomto múzeu (extenzívna aj intenzívna), ktorá je mimochodom najväčšou strechou porastenou rastlinami v Latinskej Amerike, prispieva k zníženiu vizuálneho narušenia krajiny novými budovami. Existujúca pec sa teda dvíha z tejto novej zelenej platformy. Na vyššej streche sú vysadené rôzne druhy suchomilných rozchodníkov. Svojím usporiadaním a farebnosťou vytvárajú na streche vzor, ktorý zdobí novú architektúru pripomínajúcu vznášajúci sa oceľový kotúč. Okrúhla vyhliadková terasa umožňuje návštevníkom vychutnať si okolitú krajinu, vrátane vzdialeného pohoria Sierra Madres, ktorého tvar inšpiroval architektov pri navrhovaní ďalšej zo striech. Lúka s vysokou trávou pod ňou odkazuje na prírodné štruktúry, ktoré tu boli pred priemyselnými budovami. Okrem toho funguje ako biosanácia pre poškodenú pôdu a zlepšuje tepelné podmienky novej architektúry.

 

acerohorno 03

 

Museo del Acero Horno3
Lokalita: Monterrey, Mexico
Dizajn: Surfacedesign Inc. + Harari arquitectos

 

pripravila: Jana Zajasenská
foto: Paul Riveria, Abigail Guzman

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:
Najzelenšie múzeum na svete

 

 

Pin It