18.12.2013

 

zahrada vianoce 01Bezpečie, teplo, pohoda... to všetko predstavuje domov. Miesto, kam sa každý večer vraciame z práce, kde spolu s najbližšími odpočívame a venujeme sa svojim záľubám. Pri jeho zútulňovaní a výzdobe by sme nemali zabúdať ani na vstupné priestory, dvere či chodník, po ktorom každodenne prichádzame do svojej oázy pokoja.

 

Osvetlenie
Exteriérové osvetlenie vnesie do záhrady nielen neopakovateľnú atmosféru, ale je v prvom rade praktické a zvyšuje bezpečnosť pohybu po pozemku. Dôležitou vlastnosťou záhradných svietidiel je ich odolnosť proti dažďu, snehu, mrazu a ďalším nepriaznivým vplyvom počasia. Trendom na trhu sú solárne lampy. K ich výhodám nepochybne patrí šetrnosť k životnému prostrediu a fakt, že na ich sprevádzkovanie netreba odborníka, lebo nemajú káble ani drôty. Vstupné dvere nádherne dotvoria lampáše. Dva rovnako veľké môžete umiestniť po stranách dverí. V prípade, že máte viaceré lampášiky rôznych tvarov alebo veľkostí, vytvorte z nich skupinku.

 

zahrada vianoce 02

 

zahrada vianoce 03 zahrada vianoce 04

Lampáše Bellarose.sk

 

Zimné vence
V dávnej minulosti boli predovšetkým symbolom, dnes ich však jednoznačne berieme ako dekoráciu, ktorou sa ľudia pripravujú na príchod Vianoc. V zimných vencoch sa dá využiť naozaj nepreberné množstvo druhov materiálov. Klasicky sa ponúkajú vetvičky najrôznejších rastlín, čečina, šišky, bobule či perie. Farebné ladenie býva rôzne. Najčastejšie zodpovedá aktuálnym trendom alebo je v tradičnej kombinácii zelenej, červenej a zlatej farby.

 

zahrada vianoce 05 zimne vence

Zľava: 1. Alamara Shop, 2. Marks & Spencer 3. Marks & Spencer 4. Next, 5. Marks & Spencer, 6. Next

 

zahrada vianoce 06 zimne vence papaver zahrada vianoce 07 zimne vence papaver

Ateliér Papaver

 

Jedlá alternatíva
Zaujímavou alternatívou ozdobných materiálov sú plody zo záhrady, ktoré vo svojej podstate nie sú dekoratívne, ale úžitkové. Netradičné privítanie zabezpečíte svojim hosťom, ak si na dvere zavesíte napríkllad veniec z koreňov petržlenu, ružových zemiakov či jabĺčok. Na splnenie účelu ich predsa len doplňte aspoň jemným dekoratívnym materiálom, napríklad plodmi Mesačnice ročnej, kvetmi Gypsomilky metlinatej, listami stálozeleného brečtanu alebo šípkami. Samozrejme, treba vedieť citlivo odhadnúť, kam sa tieto „jedlé vence" hodia. Mohli by sme diskutovať o tom, či ide o tradíciu alebo módny výstrelok, jedno je však isté – najkrajšie sa budú vynímať na dverách domov s vidieckou architekrúrou.

 

zahrada vianoce 08 jedle vence papaver zahrada vianoce 09 jedle vence papaver zahrada vianoce 10 jedle vence papaver

Ateliér Papaver

 

pripravila: Jana Zajasenská
foto: archív značiek

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB január 2014.

 

 

Pin It