27.2.2014

 

Zimné záhrady, najmä tie vykurované, nám v zimnom období poskytujú neopakovateľnú možnosť denne si vychutnať aspoň pár chvíľ v objatí slnečných lúčov. Zároveň sú ideálnym miestom na pestovanie izbových rastlín. My sme sa pozreli bližšie na pôvod exotických krások a ich dobrodružné cesty z pralesov až k nám. Príbeh je to zaujímavý...

 

exoticke krasky 01 exoticke krasky 02

 

Najväčším prínosom pre introdukciu kvetín, pestovaných postupne vo viacerých svetových zbierkach, boli námorné cesty, ktoré neskôr položili základy botanických záhrad. Pozornosť cestovateľov, ktorí sa plavili okolo pobrežia afrického kontinentu, prilákalo najmä množstvo rastlín objavených na Myse dobrej nádeje. Východoindická spoločnosť už od roku 1602 posielala obchodné lode za korením na ostrovy Ďalekého východu. Lode si pri Myse dobrej nádeje dopĺňali zásoby pitnej vody a neskôr priamo pri Stolovej hore vybudovali prístav, takže posádky tu mali akúsi pravidelnú zastávku, čo im dalo príležitosť preskúmať aj okolie. Jedným z prvých návštevníkov bol v roku 1680 Paul Herman, holandský botanik, ktorý na svahoch Stolovej hory zozbieral veľa druhov neznámych rastlín. Tie sa neskôr dostali do kráľovskej záhrady v Kew, v Anglicku. Medzi týmito rastlinami bolo až deväť druhov muškátov (Pelargonium). Záujem o okrasné rastliny pochádzajúce z tropickej vegetácie bol čoraz väčší, no objavili sa problémy s ich transportom na dlhé vzdialenosti, lebo rastliny museli počas plavby prekonávať obdobie až niekoľkých mesiacov.

 

exoticke krasky 03 exoticke krasky 04

 

Riešenie menom „Wardian Case"

Riešenie priniesol na začiatku 19. storočia takzvaný „Wardian Case", ktorý vynašiel doktor Nathanial Bagshaw Ward. Sklenená skriňa, tzv. box, zabezpečovala vhodné podmienky na prepravu rastlín na dlhé vzdialenosti. Slávny zberateľ John Fortune bol jedným z prvých, ktorý v roku 1843 využil Wardian Case pri preprave živých rastlín z Číny. Medzi takto introdukovanými rastlinami boli orchidey (Phalenopsis ambilis), veternica (Anemone elegans) a jazmín (Jasminum nudiflorum). Konkurencia v získavaní nových rastlín sa výrazne prejavila zbierkami orchideí. Orchidey boli nepresne označované ako interiérové rastliny, napriek tomu mali veľký vplyv aj na introdukciu ostatných čeľadí. Epifytické orchidey nájdené na konároch stromov v tropických dažďových lesoch dávali signál o výskyte podobných stanovísk s množstvom bromélií a tropických lianovitých áronovitých rastlín. Tieto spoločenstvá rastlín sú jedny z najpopulárnejších a najpozoruhodnejších interiérových rastlín, ich pravý pôvod je však takmer neznámy, lebo zberatelia orchideí neboli ochotní miesto odhaliť.

 

exoticke krasky 05 exoticke krasky 06

 

Inšpirujte sa
Zaujali vás príbehy z dávnych čias a chceli by ste, aby vaša zimná záhrada pripomínala zámockú oranžériu? Pestovanie citrusov sa ľahko stane vašou pasiou a zároveň relaxom. Na začiatok zvoľte menej náročné, ale zato bohato plodiace druhy, ako citrón (Citrus limon) či kalamondín (Citrus mitis), ktorý je pre svoj zakrpatený vzrast vhodný aj na pestovanie v byte, alebo kumkvát (Fortunella), ktorého plod pripomína miniatúrne pomaranče. Vo svojej zimnej záhrade sa môžete dokonca cítiť ako v pralese. V tom prípade odporúčame pestovať rôzne druhy paliem, kvitnúce antúrie (Anthurium), plodiace ananásovníky (Ananas), banánovníky (Musa) a atraktívne papraďorasty. Svoje miesto tu určite nájdu aj dracény (Dracena), všetky druhy figovníkov (Ficus), difenbachií (Difenbachia) a filodendronov (Philodendron). Pýchou v takejto záhrade sa môžu stať atraktívne kvitnúce orchidey alebo bromélie.

 

exoticke krasky 07 exoticke krasky 08

 

Zopár praktických rád
V tropickej zimnej záhrade sa teplota pohybuje v rozmedzí 15 – 25 °C a mala by tu byť vyššia vlhkosť vzduchu. Nevyhnutnou súčasťou týchto záhrad je zároveň tienenie a vetranie. Čím je teplota v zimnej záhrade vyššia, tým viac svetla pestované rastliny vyžadujú. Prospieva im najmä svetlo dopadajúce zhora, no rozmiestniť ich možno podľa individuálnych potrieb. Dôležité je, aby sa listy tropických rastlín nedotýkali skla a nenachádzali sa v blízkosti vykurovacích telies.

 

text: Jana Zajasenská
foto: Holandská kvetinová kancelária, Ateliér Papaver

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB január 2014.

 

 

Pin It