27.8.2014

 

Ku každému rodinnému domu neodmysliteľne patrí aj kúsok zelene. Tým kúskom nemusí byť len pestovaný trávnik či záhon plný pestrofarebných kvetov. Zazelenať sa a zakvitnúť môžu aj strechy. Ich doteraz nevyužité plochy možno ľahko premeniť na priestor osadený nenáročnou vegetáciou. Reč je o extenzívnych zelených strechách, ktoré sú príjemným oživením rodinných domov, podčiarkujúcim harmonické súžitie človeka s prírodou.

 

icopal 01

 

Zelené strechy disponujú nielen príjemným, estetickým vzhľadom, ale aj mnohými ďalšími pozitívnymi vlastnosťami. Prispievajú k zdravej klíme, zadržujú zrážkovú vodu, chránia pred teplom či chladom, znižujú náklady domácnosti na vykurovanie i klimatizáciu a redukujú šírenie hluku spôsobovaného mestským ruchom. Navyše, zvyšujú protipožiarnu ochranu rodinného domu.

 

Len jediný dodávateľ
Doposiaľ bol návrh zelených striech pre rodinné domy pomerne komplikovaný a nákladný. Drahá bola tiež ich údržba a strecha predstavovala vyššiu záťaž na nosnú konštrukciu. Spoločnosť Icopal však prišla na trh s komplexným riešením extenzívnych plochých, ale aj šikmých zelených striech. Dodanie aj montáž všetkých prvkov má pod palcom jediný dodávateľ. Spoločnosť ponúka kompletný systém pozostávajúci z hydroizolácie, tepelnej izolácie, drenážnej a retenčnej vrstvy a jej súčasťou je aj rastlinná vrstva, ktorá sa na streche len rozvinie z balu.

 

icopal 02

 

Ľahká a bezúdržbová
Jednou z výnimočných vlastností zelenej strechy Icopal je jej nízka hmotnosť, ktorá je v porovnaní s ostatnými zelenými strechami až štvornásobne nižšia. Celková hmotnosť hotového systému je iba 55 kg/m2. Vďaka tomu sa nemusíte báť nadmerného zaťaženia konštrukcie domu. Maximálnu bezpečnosť zelenej strechy docielil výrobca dvojvrstvovým systémom hydroizolácie. Prvú vrstvu tvorí vami zvolený podkladový asfaltovaný pás modifikovaný SBS. Ako vrchná vrstva hydroizolácie sa používajú pásy Graviflex 5,2 Green Roof alebo Graviflex 4,2 Green Roof. Sú to nataviteľné asfaltované modifikované pásy s funkciou ochrany proti prerastaniu koreňov rastlín a vynikajúcimi fyzikálno-mechanickými vlastnosťami. Výnimočnou zložkou je aj retenčno-drenážna časť strechy, ktorú tvoria rohože ICODREN 10 Speed Drainage®SBS a netkaná geotextília Icomat 140. Unikátny charakter tejto vrstvy zabezpečuje rastlinám dostatok vlahy na dlhší čas. V porovnaní s bežným substrátom trvá jej vysychanie až trojnásobne dlhšie.

 

Strecha ako továreň na kyslík
Vrchnú, zelenú časť strechy tvorí predpestovaná vegetačná rohož, ktorá je ihneď po skončení montáže na 70 až 100 percent pokrytá zeleňou. Porastená je machmi, rôznofarebnými rozchodníkmi a kvitnúcimi bylinami, ktoré majú schopnosť prispôsobiť sa podmienkam v meste i na vidieku. Je odolná voči burine, nevyžaduje si kosenie ani zavlažovanie. Raz za rok stačí na strechu aplikovať vhodné hnojivá a skontrolovať a vyčistiť strešné odtoky. Na ploché strechy rodinných domov so sklonom do šesť stupňov sa používa vegetačná rohož ICOMAT Green 317. Pre šikmé strechy so sklonom 7 až 35 stupňov je určená rohož ICOMAT Green 300.

 

icopal 03

Zľava doprava:
1. Modifikovaný asfaltový pás – Graviflex Green Roof 4,2/5,2
2. Drenážna vrstva – Icodren 10 Speed Drainage SBS
3. Retenčno-mikrodrenážna vrstva – Icomat 40
4. Vegetačná vrstva – Icomat Green 317/300

 

Pri zelených strechách Icopal oceníte prijateľnú cenu a tiež minimálnu údržbu. Spoločnosť má s ich realizáciou bohaté skúsenosti, najmä zo zahraničia, kde už inštalovala viac ako 35 miliónov metrov štvorcových takýchto striech. Viac informácií nájdete na www.zelenestrechy.icopal.sk.

 

text a foto: Icopal

 

 

Pin It