5.3.2015

 

Zariadenie záhrady, rastliny a všetky predmety, ktorými sa obklopíme, dokážu ovplyvniť to, ako sa tu cítime a akým spôsobom ju využívame. Pre vytvorenie harmonického priestoru je dôležité správne použitie tvarov, materiálov i farieb a symbolické zastúpenie prírodných živlov. Jedným z nich je oheň.

 

ohen 01

 

Obnovte v sebe vyhasnutú vášeň pre čas strávený v záhrade, veď oheň prirodzene priťahuje pozornosť ľudí už od nepamäti. Vaša záhrada alebo terasa sa obohatením o krb stane obľúbeným miestom stretnutí pre vás a vašich hostí. Modernou alternatívou tradičných krbov sú dekoratívne vonkajšie krby na bioetanol. Ten je obnoviteľným zdrojom energie a reprezentuje čisté spaľovanie. Jeho horením vzniká teplo bez dymu, sadzí, popola alebo uhlíkov, ktoré sa s ohňom tradične spájajú.

 

ohen 02 ohen 03

 

Svoju terasu môžete naladiť na správnu vlnu aj pomocou osvetlenia štýlovými lucernami a lampášmi. Nemyslite si, že sú určené len do romantických, tradičných záhrad. Bez problémov nájdete aj štýlové kúsky vhodné ako doplnok modernej architektúry. Ich dekoratívne osvetlenie vnesie príjemné svetlo a útulnú atmosféru kamkoľvek. Inšpirujte sa romantikou vidieka, eleganciou škandinávskeho dizajnu alebo hravosťou retro vzorov.

 

ohen 04 ohen 05

 

Princíp Feng-šuej
Podľa feng-šuej predstavuje oheň ako jeden z piatich základných elementov energiu, ktorá v nás podporuje vášeň, nadanie a mentálne schopnosti. Krb alebo iné prvky spojené s ohňom by sa mali umiestňovať v južnej časti pozemku, kde podporujú osvietenie, slávu, spoločenské povedomie, zdravé sebavedomie, sebaúctu a vnútorné svetlo obyvateľov. S ohňom sa spájajú aj červená, jasná oranžová a sýta ružová farba, ako aj vzor trojuholníka a špicaté tvary. Z rastlín sú vhodné platan, javor, cezmína, bambus, Ozdobnica čínska, červený mak, orgován, hlohyňa a rôzne ďalšie červené a oranžové kvetiny. Z materiálov použite drevo a striktne sa vyhnite vode. Kry a stromčeky vyberajte v kónických tvaroch.

 

text: Jana Zajasenská
foto: Bellarose.cz, Blomus, Conmoto, EcoSmart

 

 

 

Pin It