16.4.2015

 

 

Schody sú základným prvkom záhradnej architektúry a výnimočne funkčným a estetickým doplnkom záhrad. Prepájajú rôzne výškové úrovne, opticky zväčšujú priestor a zaujímavým spôsobom menia jeho vzhľad. Medzi výrobkami firmy Libet nájdeme mnoho riešení, ktoré umožňujú výstavbu schodov na takmer každom pozemku. Vďaka komplementárnosti s dlažobnými kockami a terasovými doskami predstavuje ponuka Libet štýlové a funkčné riešenie.

 

libet 00

 

Schody sú nevyhnutnou súčasťou mnohých záhrad či terás. Stretávame sa s nimi na veľkých aj malých pozemkoch, v priamom susedstve domu, ako aj vo vzdialených zákutiach. Ich základnou úlohou je zabezpečiť bezpečné a pohodlné zdolávanie výškových rozdielov. Tie buď prirodzene vyplývajú z reliéfu pozemku, alebo sú umelo vytvorené, napríklad pri vchode do domu či zostupe z terasy. „Schody nielen uľahčujú prechod, ale zároveň dotvárajú kompozíciu záhrady," hovorí Marta Pryczkowska, projektantka firmy Libet. „Ich vhodným využitím možno dotvoriť atmosféru, štýl a charakter prostredia."
Schody v záhrade je možné vyhotoviť rôznymi spôsobmi, no použitie betónových prvkov je pri tom vhodné po každej stránke. Medzi ich výhody sa dá zahrnúť rýchla a bezproblémová montáž, pohodlné používanie, jednoduchá údržba a predvídateľný finálny efekt. Spoločnosť Libet ponúka niekoľko typov schodových stupňov, ktoré sa od seba líšia tvarom, rozmermi, povrchom, štýlom a farebnosťou. Zo širokej ponuky je možné vybrať vhodný výrobok harmonicky ladiaci s prostredím v akomkoľvek štýle.
Použitie schodových stupňov alebo systémov Kravento sa nespája výhradne so stavbou bezpečných a elegantných záhradných schodov. Je potrebné pripomenúť ich využitie ako ukončovacích a doplňujúcich prvkov pri všetkých druhoch spevnených povrchov, akými sú napríklad terasy, cestičky a chodníčky. Praktické využitie nachádzajú aj pri výstavbe záhradných jazierok alebo kvetinových záhonov.

 

libet 01 venetia

Venetia
Schodový stupeň Venetia (45x30x9 cm) má nebrúsenú prednú hranu s výraznou drsnou štruktúrou, pričom ostatné povrchy sú zamatovo hladké. V spojení s kriedovým odtieňom Verno vyzerá tento stupeň ako keby bol vyrezaný z vápenca. Napriek väčším rozmerom vzbudzuje dojem ľahkosti a subtilnosti, pričom dodáva schodom ušľachtilý vzhľad. Dokonalým partnerom sú mu terasové dosky Venetia – rovnako obdĺžnikové ako aj vytvárajúce estetický kruh.

 

libet 02 split

Split
Podobne, ako pri modeli Venetia, dekoratívnou čelnou stranou je charakteristický aj schodový stupeň Split (100x40x15 cm). Originálny povrch, získaný jedinečnou technológiou štiepenia, asociuje prirodzene lámaný kameň. Split je dostupný v troch rôznych farbách: pastello, gaštan a nero, ktoré umožňujú vytváranie neopakovateľných aranžmánov, dokonale zapadajúcich do každého prostredia.

 

libet 03 maxima

Maxima
Surový, priam asketický charakter schodového stupňa Maxima (100x35x15 cm) zdôrazňuje tmavá, antracitová farba. Maxima je ideálna pre moderné záhrady, v ktorých vládne minimalizmus, geometria a odtiene šedej. Pre vytvorenie naozaj impozantného priestoru odporúčame využitie aj ostatných prvkov systému Maxima, napríklad dlažobných dosiek.

 

libet 04 kravento

Kravento Grande a Kravento Alto
Zaujímavou ponukou firmy Libet pre elegantné dokončenie schodov, ale i terás a iných spevnených povrchov na rôznych úrovniach sú univerzálne systémy Kravento Grande a Kravento Alto. Ideálne sa hodia nielen pri vytyčovaní priamych čiar, ale aj pri modelovaní dekoratívnych, zaoblených línií. Systém Kravento Grande tvoria tri hranolovité prvky – jeden so štvorcovou podstavou (10x20x12,4 cm) a dva ďalšie, vychádzajúce z tvaru lichobežníka. Dostupné sú v troch verziách povrchových úprav a až v šiestich farbách. Podobne systém Kravento Alto tvoria tri prvky s tými istými tvarmi. Líšia sa iba výškou, ktorá je v tomto prípade 35 cm. Ich farebná škála zahŕňa štyri príjemné odtiene.

 

text a foto: Libet

 

 

Pin It