10.7.2015

 

 

Jedna vec je zrejmá. Svojej „zelenej obývačke" venujeme čoraz viac pozornosti a pri jej vybavení sme ochotní siahnuť aj hlbšie do vrecka. Uspokojiť nás dokážu len čoraz kvalitnejšie produkty a terasa či celá záhrada sa tak menia na esteticky a funkčne zariadené oázy, poskytujúce komfort, ktorý v ničom nezaostáva za interiérmi domov. Ba naopak, zeleň, čerstvý vzduch a teplé lúče slnka sú jej bezkonkurenčnou pridanou hodnotou.

 

zahrada1 01 dedon

foto: Dedon

 

Trend smerujúci k vyššej kvalite je najzreteľnejší v oblasti nábytku a vybavenia pre využitie záhrady na pikniky, teda na prípravu jedla a zábavu spojenú s úlohou hostiteľa. Zatiaľ čo kedysi sme sedávali na deke a prestierali na obrátenej debničke od piva, dnes má outdoorové stolovanie oveľa vznešenejšiu podobu. Čoraz viac výrobcov predstavuje nábytok a doplnky, ktoré premieňajú neformálne spoločenské podujatia v prírode na pikniky s prívlastkom „de luxe". Patria k nim pufy a vankúše, štýlové vysoké stoličky a stoličky s operadlami, rovnako ako malé stolíky s rukoväťami, ktoré umožňujú ich komfortné premiestňovanie. Aby bolo na terase rovnako pohodlné aj samotné stolovanie, mnohí výrobcovia sa zameriavajú na stoly. Pomocou praktického rozkladacieho nábytku a modulárnych koncepcií budete pripravení na každú výzvu: na romantickú večeru vo dvojici, ako aj na veľké grilovanie s priateľmi a rodinou.

 

Máte radi veci pod svojím vedením?
Svoje miesto medzi žiadanými typmi záhradného nábytku si získavajú takzvané režisérske stoličky. Poskytujú to správne sedenie pre všetkých, ktorí chcú jednoducho prevziať kontrolu nad svojim kúskom zeme. V ponuke nájdete viaceré dizajnové, luxusne prepracované verzie. Neformálne trendové modely s minimalistickou konštrukciou sú často vyrobené z dreva – často teakového – a odolnej tkaniny, ako je batyline a sú k dispozícii v rôznych farbách. Ich zvlášť praktickou vlastnosťou je, že väčšina z týchto riaditeľských stoličiek má ľahký skladací rám, takže sa jednoducho prenášajú aj uskladňujú.

 

zahrada1 02 dedon

foto: Dedon

 

Naladení na vlnách retra
Súčasný retro trend, ktorý pozorujeme v móde, ako aj vo filmovom a hudobnom priemysle, teraz prichádza aj do záhradného sveta – mnohí sú okúzlení prvkami a dekoráciami s atmosférou dôb minulých. Súčasný retro štýl však nie je len slepým kopírovaním ikonického dizajnu; vtip spočíva v jeho kombinovaní s modernými prvkami. Nasledovníci tohto trendu nachádzajú potešenie v nostalgii. Typický je záhradný nábytok, ktorý sa pôvabne obzerá do minulosti, stoly v tvare obličky, hojdacie stoličky, moderné verzie modelov tepaných zo železa, nábytok v pastelových odtieňoch, alebo aj v žiarivých farbách, pripomínajúcich sedemdesiate roky.

 

zahrada1 03 ego paris

foto: Ego Paris


Bohaté akcenty
Pokiaľ ide o farby, aj v nadchádzajúcej sezóne sú základom jemné biele, prírodné a tlmené odtiene, ako sú hnedá, béžová a piesková. Záhradné vybavenie sa teda stáva jasnejším a svetlejším. Výraznejšie môžu byť menšie plochy plniace funkciu akcentov. Trendom je i ladenie do fialových a bordových odtieňov. Po tom, ako odborníci z inštitútu Pantone zvolili odtieň Radiant Orchid, zmes fuchsiovej, fialovej a ružovej, za farbu roka 2014, využili ju mnohí výrobcovia vo svojich kolekciách. Farbou roka 2015 sa stala nádherne elegantná bordová farba nazvaná podľa talianského vína „Marsala". Fialovo-bordové odtiene, perfektne kombinovateľné so svetlými druhmi dreva dodajú vašej záhrade naozaj aktuálny vzhľad.

 

zahrada1 04 cane line

foto: Cane Line

 

zahrada1 05

foto (zľava): Ego Paris, Dedon, Magis

 

Dekorácie a doplnky pre dokonalý štýl
Napriek všetkému, práve doplnky a dekorácie dokážu dať záhrade punc dokonalosti a navodiť atmosféru letnej obývačky. To je dôvod, prečo sa teraz dostávajú do žiary reflektorov. Už žiadna terasa nemusí byť bez vankúšov, elegantných stoličkiek či modernej vázy a lucerny harmonizujúcej so vzhľadom nábytku. Dokonca aj výrobky, ktoré majú predovšetkým praktický význam, majú teraz i štýlové vyhotovenie – napríklad záhradné lopaty, debničky alebo vtáčie búdky. Pozornosť sa čoraz viac zameriava aj na vonkajšie koberce. K dispozícii sú vo výrazných farbách aj prírodných odtieňoch.

 

zahrada1 06

foto (v smere hodinových ručičiek): Blomus, Bellarose.cz, Cane Line, Dedon

 

text: Jana Zajasenská
foto: archív firiem

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne Top trendy v bývaní 2015.

 

 

Pin It