16.10.2015

Pozemok s prázdninovým domom, ktorý je súčasťou Národného parku Acadia zničil hurikán. Majiteľka sa obrátila na krajinárov zo štúdia Matthew Cunningham Landscape Design LLC, ktorým sa návrhom, absolútne podriadeným praktickým funkciám, podarilo ozdraviť zdevastovaný historický pozemok. Tomu však predchádzalo veľa práce.

 

lepetitchalet 01

Nachádzame sa v štáte Maine na severovýchodnom pobreží USA, konkrétne v národnom parku Acadia na ostrove Mount Desert Island. Drsné žulové hory, smrekovo-jedľový les a sedem kilometrov hlboký záliv Somes Sound, pripomínajúci nórske fjordy, sem priťahujú turistov už viac ako sto rokov, preto tu nájdete najmä prázdninové domy. Projekt, o ktorom hovoríme, sa začal realizovať na podnet zúfalej majiteľky Le Petit Chalet. Tá sa na krajinných architektov obrátila s úlohou obnoviť jej majetok po ničivom hurikáne Hanna, ktorý sa ostrovom prehnal v septembri 2008. Masívne smreky zložil ako zápalky a v podstate zničil takmer všetku existujúcu vegetáciu. Prívalové dažde potom odplavili do mora podstatnú časť pôdy a na pozemku zostali len odhalené skaly a štrk. Smrekovo-jedľové lesy rastúce na pobreží sú prirodzene vystavené silnejším vetrom a extrémnejším vplyvom počasia, než lesy vo vnútrozemí. Tieto výkyvy majú okrem toho tendenciu byť čoraz častejšie a intenzívnejšie. Ekosystém je tu preto v neustálom dynamickom vývoji. Obstoja len druhy, ktoré dokážu týmto podmienkam odolávať. Výnimočná lokalita predstavovala pre tím, ktorý sa na projekte podieľal, mimoriadne výzvy.

lepetitchalet 02

lepetitchalet 04 lepetitchalet 05

Dom stojí približne 20 metrov od brehu zálivu, preto musela byť obnova pozemku podriadená radu štátnych a federálnych obmedzení spojených s ochranou prírody pobrežia. Vzhľadom na túto skutočnosť sa všetky terénne regulácie vykonávali v úzkej spolupráci priamo s regulačnými orgánmi. Dôsledné pozorovanie okolitých súvislostí viedlo krajinného architekta k stanoveniu štyroch základných cieľov:
1. vypracovať plán pre rýchle odvedie dažďovej vody od domu;
2. stabilizovať pozemok a zabrániť poškodeniam v citlivom okolí;
3. zregenerovať vegetáciu;
4. navrhnúť odolné a funkčné vonkajšie priestory, ktoré zodpovedajú duchu parku Acadia.

lepetitchalet 06

lepetitchalet 07

Spomalenie vody
Na základe dlhodobých skúseností a odborných znalostí sa krajinárom podarilo navrhnúť dômyselný systém hospodárenia a odvádzania dažďovej vody, ktorý je navyše úplne neviditeľný. Pretože nejde len o dážď, ktorý v okolí domu reálne spadne, ale najmä o to, že voda z celej hory steká lesom a valí sa na dom, krajinári vo vrchnej časti pozemku vytvorili infiltračnú priekopu s rozmermi 50 x 1 x 1 meter. Priekopa je vyplnená lámaným kameňom. Voda stekajúca z Flying Mountain tu vsakuje a prefiltrovaná, skôr ako prenikne do citlivého pobrežného prostredia, sa rozptyľuje v zarastených vsakovacích zónach. Tak je zabezpečený jej kolobeh bez ničivého pôsobenia na krajinu.

lepetitchalet 03

Situácia: 1. infiltračná priekopa, 2. posedenie s výhľadom na dom, 3. chodníčky vystlané borovicovým ihličím, 4. terasa s ohniskom, 5. zachovalá Borovica jemná, 6. kamenný múr s lavičkou, 7. mólo, 8. trávnik s terasou, 9. odpočívadlo s výhľadom na záliv, 10. kuchynská záhrada, 11. Le Petit Chalet, 12. Grand Pre, 13. hosťovský dom, 14. parkovisko, 15. kriketové ihrisko

Rastliny ako druhá línia
Dôkladná analýza okolitej fauny a flóry bola východiskom pre vytvorenie plánu výsadby, ktorý na pozemok vrátil pôvodné druhy rastlín. Regeneračná výsadba založená na princípoch postupného rastu zabezpečí kontinuálnu obnovu zničeného pozemku. Pôdopokryvné rastliny, ako mach, nízke čučoriedky, voňavé paprade, gaultérie a Svíby kanadské, rýchlo zastabilizujú pôdu svojimi vláknitými koreňmi a vytvoria tak druhú líniu obrany pred poškodením dažďom. Vyššiu etáž a celkovú diverzitu potom zabezpečujú vresny, vysoké čučoriedky, jochovce, fotergily, cezmíny, kalmie a vysoké paprade. Smreky a brezy sú premyslene rozmiestnené tak, aby po celý rok chránili priestor pred nepriaznivým počasím.

lepetitchalet 08

lepetitchalet 09 lepetitchalet 10

lepetitchalet 11

Transcendentálny zážitok
Prechody z upravených častí do voľnej prírody sú starostlivo upravené pozdĺž siete chodníčkov vystlaných borovicovým ihličím, ktoré sa jemne vlnia celým pozemkom. Rozmanité funkčné časti sa v novej topografii striedajú so skupinovými výsadbami poskytujúcimi terénu celoročnú ochranu pred eróziou. Mohutné žulové platne sú premenené na terasy a chodníky. Vynikajúco remeselne spracované a nasucho uložené kamenné múriky oživujú autentickú paletu miestnych materiálov a predstavujú zjednocujúci prvok pozemku. Veľkolepá zachovalá borovica vytvára zelený prístrešok nad severovýchodnou časťou záhrady. Kruhové posedenie, vytvorené pomocou opracovaných žulových balvanov, dreva a mobilného ohniska, ktoré nájdeme skryté v novej bujnej výsadbe vresien, cezmín a papradí rozširuje využitie záhrady po súmraku. Dva kamenné múry prirodzene ohraničujúce plochu udržiavaného trávnika, sú vynikajúce na pozorovanie aktivít v zálive Somes Sound. V jednom múre je pre tieto pozorovania vytvorená kamenná lavička.

lepetitchalet 12 stavpred

Stav pozemku pred príchodom architektov

text: Jana Zajasenská
foto: Matthew J. Cunningham

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB marec/apríl 2015.

Pin It