29.5.2013

 

Okrem zazeleňovania každého voľného miestečka a ekologického pestovania ovocia a zeleniny sa medzi trendy nadchádzajúcej sezóny zaradil aj štýlový záhradný nábytok a doplnky, prenášajúce pohodlie z domu do záhrady.

 

Trendyzahrada13 01

 

Trendyzahrada13 02Do centra pozornosti sa dostávajú najmä rôzne kreslá doplnené vankúšmi a hravé kreácie, ktoré samé nabádajú vychutnávať si relax. Pri výbere je rozhodujúcim faktorom kvalita a dizajn.

 

Materiál je zásadný
Z pohľadu použitých materiálov vedie rebríček najžiadanejšieho záhradného nábytku už niekoľko rokov umelý ratan. Ten má za sebou rušné časy a prešiel rôznymi premenami. V ostatných rokoch sa ale sortiment postupne stabilizoval. Umelému ratanu najviac pristanú prírodné farebné odtiene hnedej. Obľúbené je viac alebo menej výrazné patinovanie a rôzne štruktúry povrchu. Jeho dizajn a kvalita sa každý rok posúva o veľký krok vpred. V súčasnosti si môžete vybrať z guľatého alebo plochého umelého ratanu rôznych hrúbok. Za hit sezóny by sme mohli označiť extrémne široký ratan. Nevyhnutnosťou sú v prípade takéhoto nábytku polstre. Najelegantnejšie pôsobia poťahy, ktoré sú tónované podľa farby nábytku, ale módne sú momentálne aj jemné romantické vzory vo svetlých farbách.

 

Trendyzahrada13 03

 

Pre vidiecke záhrady
Na pohodlné polohovateľné kreslá s textilom sa využíva najmä hliník. Dizajnovo sa príliš nemenia, preferované sú najmä rôzne odtiene sivej a čierna. Luxusnejšie modely sa kombinujú s teakovým drevom. Nemali by sme zabúdať ani na tradičný nábytok do vidieckych záhrad. V tomto prípade hliník nahradil ťažkopádne železo, no nábytok tým nestratil nič zo svojho pôvodného šarmu. Medzi najvzácnejšie suroviny na výrobu záhradného nábytku patrí tíkové drevo. Práve jeho vyššia cena je dôvodom, že výrobcovia preň volia časom overené tvary a dizajn. Ak sa rozhodnete pre tíkový záhradný nábytok, oplatí sa to brať ako dlhodobú investíciu a sústrediť sa najmä na kvalitu.

 

Trendyzahrada13 04Nekonečné možnosti plastu
Plastový záhradný nábytok sa dlhodobo nevie zbaviť svojej nálepky „v záhrade nežiaduci", ktorá pochádza z doby, kedy sa za záhradný nábytok považoval len jeden typ plastovej stoličky. Aj keď sa súčasná ponuka orientuje na dizajnové kúsky a zodpovedajúcu kvalitu, cestu späť do záhrad si hľadá len veľmi ťažko. Napriek tomu sa mu v možnostiach dizajnu a farebnej pestrosti žiaden iný materiál nevyrovná. Je vynikajúcou alternatívou najmä do mestského prostredia, na terasy a balkóny obytných domov.

 

Pamätajte na detaily
Aj grilovanie sa stáva čoraz pohodlnejšou záležitosťou a z bohatších krajín k nám preniká trend grilov, ktoré vďaka svojej konštrukcii a príslušenstvu ponúkajú široké možnosti prípravy jedál. Ak je to vo vašich možnostiach, nechajte si v exteriéri zariadiť celú letnú kuchyňu so zabudovaným grilom, ktorá bude ladiť so štýlom celej záhrady. Aby ste si zábavu vo svojej záhrade mohli užívať čo najdlhšie, je potrebné pamätať na vonkajšie osvetlenie. Okrem tradičného osvetlenia pozdĺž chodníkov a okolo terasy skúste vyčariť kúzelnú atmosféru závesnými svietidlami. Použiť môžete lampióny alebo žiarovky. V kurze ostávajú aj prenosné ohniská na bioetanol, ktorými môžete počas zimy zútulniť interiér a v lete terasu.

 

Trendyzahrada13 05

 

text: Jana Zajasenská v spolupráci s Teak & Garden
foto: Spoga+gafa, Teak & Garden

 

 

Pin It