31.7.2015

 

 

Drevo je tradičný stavebný materiál, ktorý nepodlieha zmenám trendov. Podlieha však poveternostným vplyvom, a preto sa čoraz viac výrobcov snaží priniesť na trh trvácne a zároveň bezúdržbové alternatívy dreva.

 

timbermax 01

 

Medzi špičkové produkty v tomto segmente patrí WPC kompozit Timbermax. Ide o drevo-plastové profily vyrábané dvojitou extrúziou. Túto technológiu vlastní len niekoľko výrobcov na svete a bola vyvinutá kvôli eliminácii nedostatkov dovtedy a aj dnes vyrábaných kompozitov.

 

Profily Timbermax vyrábané dvojitou extrúziou sa skladajú z dvoch vrstiev:

  • WPC jadro (drevené piliny + HDPE),
  • povrchová vrstva Protect Shell.

Práve povrchová vrstva spôsobila revolučný skok vo vylepšení najdôležitejších technických parametrov, ale v prvom rade, profily Timbermax naozaj vyzerajú ako z dreva, čo je zrejmé aj z fotografií, ktoré zobrazujú reálne objekty, nie vizualizácie či fotomontáže. Využitím technológie dvojitej extrúzie sa výrazne zlepšili najdôležitejšie úžitkové vlastnosti profilov.

 

timbermax 02

 

Farebná stálosť
Bežné brúsené WPC profily menia odtieň už v prvých mesiacoch po inštalácii. Je to kvôli tomu, že drevené piliny sa obrúsením vyextrudovaného profilu dostanú na povrch a drevo vplyvom UV žiarenia šedne. Toto však nie je prípad profilov Timbermax. Vďaka povrchovej vrstve Protect Shell je ich farba neporovnateľne stálejšia.

 

timbermax 03

 

Nasiakavosť
S vyššie spomenutým faktom súvisí aj nasiakavosť. Drevené piliny na povrchu profilov bez povrchovej úpravy Protect Shell sú nasiakavé, čo sa najviac prejavuje v nízkej odolnosti voči škvrnám. Obzvlášť nepríjemné sú škvrny z potravín, tukov, vína, kečupu a podobne, ktoré sa na terasu dostanú veľmi ľahko, no ich odstránenie býva pri bežných doskách veľmi komplikované. Profily Timbermax majú 25-ročnú záruku na odolnosť voči takto vzniknutým škvrnám. Ich odstránenie je veľmi jednoduché a na podlahe alebo fasáde neostávajú žiadne stopy.

 

timbermax 04

 

Tepelná rozťažnosť
Určite si viacerí záujemcovia o WPC všimli, že pri nadpájaní jednotlivých kusov sa musia vynechávať dosť veľké dilatačné medzery, čo z estetického hľadiska na mnohých pôsobí rušivo. Profily Timbermax majú o 40 až 50 percent nižšiu tepelnú rozťažnosť, čo je výhoda, ktorá sa na prvý pohľad možno nezdá dôležitá, ale...

 

Predaj a montáž
Dovozcom profilov Timbermax pre Slovensko a Českú republiku je spoločnosť newface, s. r. o., ktorá zabezpečuje všetky služby od dopytu až po realizáciu a v rámci celej SR aj odbornú montáž so zárukou. Ak vás tento materiál zaujal, vzorovú terasu a fasádu si môžete prísť pozrieť do bratislavskej prevádzky na Hradskej 99.

 

Podrobnejšie informácie o unikátnom „bezúdržbovom dreve" nájdete na produktovej stránke www.timbermax.sk.

 

text a foto: newface, s. r. o.

 

 

Pin It