Sú užitočné hneď z viacerých dôvodov. Slúžia na zabezpečenie zvukovej i tepelnej izolácie príbytku, ale takisto zohrávajú dôležitú úlohu aj vo veci súkromia. Keď už si tam len tak visia, tak nech už vyzerajú k svetu! Interiérové dvere. Ako si vybrať správne?

foto trendy 1

zdroj: freepik.com

Dvere na mieru – čo domácnosť, to iné potreby

Keď sa rozhodneme rekonštruovať, nemali by sme obísť ani výmenu interiérových dverí. Nový nábytok a podlahy si s nemodernými dverami nerozumejú, ani keby ste sa rozhodli darovať im nový náter. Nielenže bije do očí ich zastaralý dizajn, čas sa podpísal aj na ich funkčnosti.

Iba máloktoré dvere sa aj po rokoch tešia z dobrého tesnenia či perfektného kovania. Často počujeme, ako pri otváraní alebo zatváraní doslova plačú. Škripot k interiérovým dverám nepatrí, rovnako ako ani popraskaná sklenená výplň či škrabance. Aj interiérové dvere nás prezentujú a dávajú našej domácnosti štýl, preto by sme ich výber nemali podceniť.

Ako si ale vybrať zo širokej ponuky dverí? Zamerajte sa v prvom rade na vaše potreby. Niekde dvere nie sú potrebné, inde sú nevyhnutné. Niet nad súkromie v spálni alebo pracovni, rovnako ako si potrpíme na tom, aby nám výpary z kuchyne nesálali do zvyšku domácnosti.

Pri výbere interiérových dverí sa nestačí zamerať len na správny rozmer alebo typ (ľavé, pravé), ale takisto ich materiálové vyhotovenie či typ zámku. Na toalete sú nevyhnutné dvere, ktoré sa uzamykajú len z vnútornej strany, ostatné dvere sa môžu uzatvárať klasickým kľúčom.

Určite si tiež, či máte záujem o dvere osadené v zárubni, alebo stavíte na moderné posuvné interiérové dvere. Odolné laminátové dvere do bytu či domu znesú aj silné zaťaženie, zatiaľ čo lacnejšie fóliované dvere kupujte radšej do priestorov, kde nie je výskyt domácich zvierat či nezbedných malých detí.

foto trendy 2

zdroj: freepik.com

Ideálne dvere pre váš interiér

Páčia sa vám interiérové dvere so sklenenou výplňou? Tá môže mať rôzne podoby – číru, matnú, gravírovanú. Dvere so sklenenou výplňou sú moderné, pretože rozžiaria celý priestor a nádherne ho presvetlia.

Avšak v prípade číreho skla nemôže byť reč o súkromí a takisto tento typ dverí nie je vhodný do oddychových častí domu, pretože cez sklo preniká svetlo. Darmo je v spálni tma, keď sa na chodbe svieti... Ak si vyberiete dvere bez sklenenej výplne, i tu nájdete množstvo zaujímavých dekorov a výplní. Laďte farbu dverí s farbou podláh alebo nábytku alebo sa rozhodnite pre nadčasové biele či tmavé dvere. Určite nimi nič nepokazíte.

Pri výbere interiérových dverí môžete zvážiť, či budú v jednej úrovni so zárubňou (bezfalcové dvere, umožňujú ukryť pánty), alebo budú vystupovať do priestoru (falcové dvere), no zároveň budú lepšie tesniť.

A čo otázka predajcu ohľadom ľavého alebo pravého prevedenia dverí? Naučte sa ich rozoznávať aj vy. Ľavé dvere majú pánty vľavo a kľučka na pravej strane dverí ukazuje doľava. Pravé dvere majú naopak pánty vpravo a kľučka na ľavej strane smeruje doprava. Ak teda zvažujete kúpu nových dverí, nehľaďte na cenu, ale na to, ako veľmi dvere potrebujete. Koniec koncov, dvere zvyčajne kupujeme raz za život.

Pin It