KDS Portrait Kristina Dam KristinaDamStudio 2024 Solitude Lounge Chair Contour Sculpture

Foto: Kristina Dam Studio 

 

Pôvodne grafická dizajnérka a architektka Kristina Dam založila na predmestí Kodane rovnomenné štúdio v roku 2012. Jej tvorbu najlepšie vystihuje pojem skulpturálny minimalizmus, teda prepojenie interiérového dizajnu s umením, predovšetkým s poetickými sochárskymi prvkami – a možno trochu nečakane aj s chladnejšími industriálnymi materiálmi. Dnes patrí k popredným osobnostiam škandinávskeho dizajnu a jej tvorba zahŕňa nielen nábytok, ale aj unikátne sochy alebo ilustrácie. 

 

Ako presne by ste opísali myšlienku skulpturálneho minimalizmu? V čom konkrétne spočíva?

Sculptural Minimalism hladko integruje minimalistický dizajnový jazyk s umením sochárskych foriem. Dva až tri roky po spustení Kristina Dam Studio tento pojem dokonale zapasoval k presnej charakteristike značky. Jej základ spočíva vo vízii zjednotenia umenia a interiérového dizajnu, čo je evidentné pri tvorbe vysoko sochárskeho nábytku a doplnkov. Zároveň chceme, aby produkty od Kristina Dam Studio stelesňovali nadčasový dizajn. Na rozdiel od tradičných dánskych dizajnových klasík, cieľom je, aby naše návrhy vydržali roky a zachovali si súčasnú príťažlivosť. Skulpturálny minimalizmus nie je len hlavným princípom; je už neoddeliteľnou súčasťou DNA Kristina Dam Studio.

 

KristinaDamStudio 2024 Outdoor Bauhaus Bench

Foto: Kristina Dam Studio 

 

Vo vašej tvorbe okrem sochárskych línií vychádzate aj z Bauhausu a japonskej estetiky. Čo vás najviac priťahuje práve na týchto smeroch?

Nesmierne ma fascinujú úplne jednoduché geometrické tvary v dizajnovej filozofii Bauhausu. Opakovania a vysokokvalitné materiály. Japonská estetika, ktorá je taká minimálna a zároveň poetická, ma uchvacuje. Použitie kvalitných materiálov, ako je masívne drevo, oceľ a kameň, charakterizuje rovnako japonský dizajn, Bauhaus ako aj dánsku dizajnovú dizajnu – je to princíp, ktorý som v Kristina Dam Studio prijala a ktorého sa držím.

 

 

KristinaDamStudio 2024 Simple Side Table Alumina Dome KristinaDamStudio 2024 Stack Storage Box

Foto: Kristina Dam Studio 

 

Aký druh emócie alebo aký dojem vnáša minimalizmus so sochárskymi akcentmi do interiéru?

Podobne ako v umení, aj ja sa usilujem o to, aby dizajn KDS prispel k premene priestorov. Tak ako môže umelecké dielo ponúknuť úplne nové perspektívy v interiéri, cieľom je, aby dizajn KDS dosiahol rovnaký efekt. Vďaka práci s rozpoznateľnými tvarmi, ktoré oko rýchlo interpretuje, začlenením opakovaní a odvahou držať sa minimalizmu pri pridávaní sochárskeho prvku, je cieľom našich návrhov vylepšiť a predefinovať váš interiér.

 

KristinaDamStudio Contour Sculpture Process

Foto: Kristina Dam Studio 

 

S akými materiálmi pracujete najradšej?

V súčasnosti je nehrdzavejúca oceľ materiál, ktorý veľmi oceňujem a ktorý som nedávno predstavila v kolekcii Foldable. Oceľ sa ukazuje ako všestranný materiál s niekoľkými obmedzeniami; jej chladný charakter celkom efektívne dopĺňa naše teplé škandinávske interiéry. Industriálny výraz ocele dodáva kolekcii podmanivý kontrast v kombinácii s teplými dubovými prvkami. Nemôžem ale označiť oceľ za môj jediný obľúbený materiál, pretože v skutočnosti ma najviac fascinuje kombinácia poctivých materiálov ako drevo, oceľ a mramor/kameň. V relatívne malej kolekcii sa snažím prezentovať rôzne materiály, pretože verím, že krásny interiér by mal zahŕňať hmatateľnosť, zmes nového a starého, patinu nábytku a rozmanitú škálu materiálov. Oceľ je však nepochybne jedným z materiálov, ktoré by sme mali pozorne sledovať a zahŕňať do našich návrhov, najmä v kontexte súčasných trendov.

 

Celý rozhovor s Kristinou Dam vrátane jej rád, ako si zariadiť minimalistický, ale originálny interiér, si prečítajte v magazíne SaB marec-apríl. Kúpite v sieti predajcov alebo online v našom e-shope.

 

SaB-nove-cislo-eshop

 

Pin It