Hotelierstvo nemá u nás stáročnú tradíciu, napriek tomu u nás nájdeme unikátne stavby, ktoré sú nositeľkami nášho kultúrneho dedičstva.

bankovBankov

Najstarší hotel na Slovensku (hotel – nie hostinec) začal poskytovať služby v roku 1867. Legenda vraví, že názov získal podľa pútnika, ktorému tuná v 17. storočí minerálna voda vyliečila zrak. Nachádza sa pri Košiciach na ceste zo Spišskej Novej Vsi. Tak ako kedysi aj dnes sa môže pochváliť eleganciou a architektúrou, pravda, dnešný hotel bol prestavaný v 90-tych rokoch. Najznámejšia historka sa viaže k talianskemu tenorovi Lucianovi Pavarrotimu. Ten v hoteli takmer prespal, ale nakoniec pre neho nenašli dosť veľkú posteľ (maestro sa potreboval dobre vyspať, lebo pred koncertom vždy tŕpol a stratil chuť do jedla). Vyspal v Hoteli Slovan.

 

Bôrik

Kúsok za hradom a parlamentom v našom hlavnom moste leží vládny hotel Bôrik. Je svedkom medzištátnych návštev, konferencií, ale aj domáceho kutia piklov. Postavili ho v roku 1974 pre stranícku nomenklatúru. Pikantné je, že ho navrhol architekt Štefan Svetko, autor rozhlasovej pyramídy a iných zvláštnych stavieb na Slovensku. Pred rokom 1989 sa totiž pod hotel nemohol podpísať. Rovnako ako ho nepustili na slávnostné otvárania Obrátenej pyramídy. Nesúhlasil so sovietskou okupáciou, jeho meno zmizlo. Ale dôležité budovy navrhoval ďalej.

borik hotel

Elizabeth

Ak chcete zaujať zahraničnú návštevu v Trenčíne, ubytujte ich v stodvadsaťročnej budove Hotela Elizabeth. Po Prvej svetovej vojne sa hotel volal Tatra (pretože ho kúpila Tatra banka) a pôvodný názov je Erszebet Szalo (na počesť cisárovnej Sisi). Hotel bol centrom spoločenského života už za Uhorska –  už vtedy bol vybavený elektrinou či klimatizáciou. Bohémske stretnutia tu organizovali naši najznámejší básnici a spisovatelia. Nuž a nachádzalo sa tu aj vôbec prvé slovenské kasíno (podľa niektorých zdrojov). Majiteľ barón Popper sa z hotela tešil len päť rokov – potom ho prehral v kartách.

elizabet

Patria

Z množstva tatranských hotelov je najikonickejší ten, ktorý navrhol český architekt. Vlastne ide o dve spojené stavby. Žiadna pohľadnica alebo selfie fotka zo Štrbského plesa sa nezaobíde bez hotela Patria. Počas stavby si mnohí mysleli, že hotel zničí tatranskú panorámu – tak ako si to Francúzi mysleli o Eiffelovej veži. Hotel bol v kategórii A (už v sedemdesiatych rokoch mala každá izba televízor a chladničku!) a kaviareň v najvyššej cenovej kategórii. A hoci mal hotel vyše 300 lôžok, viacero salónikov a reštaurácií, parkovacích miest pred ním bolo len 30.

patria hotel

Tartuf

Kúsok za Nitrou leží bývalý kaštieľ Tartuf. Je tu krásny park, tenisové kurty, kongresové miestnosti, špičková kuchyňa – niet divu, že tu stretáte slovenské celebrity hľadajúce pokoj. Kaštieľ býval kedysi väčší, ale keďže menil majiteľov, dve krídla z neho odbúrali (v súčasnosti je opäť na predaj). Miesto umenia, rozprávkových svadieb a starej uhorskej histórie, to je Tartuf.

hotel tartuf

Pin It