Architekti a projektanti z celého sveta boli pozvaní, aby sa zúčastnili Internorm architektonickej súťaže. Hľadali sa vynikajúce projekty, ktoré špeciálnym spôsobom využívali dizajnové prvky Internorm okien a dverí, hrali priekopnícku úlohu v oblasti výstavby orientovanej na budúcnosť a boli dokončené v rokoch 2017 až 2023.

„Teší ma, že sa nám v siedmej medzinárodnej architektonickej súťaži Internorm podarilo zaznamenať veľké množstvo kvalitných návrhov. Projekty pôsobivo demonštrujú možnosti dizajnu prostredníctvom šikovného použitia okien a dverí. Výsledkom sú presvetlené, kreatívne a energeticky efektívne budovy,“ s nadšením hovorí o skvelom ohlase Anette Klinger, spolumajiteľka spoločnosti Internorm.

Hlavnú cenu v kategórii súkromná stavba získava Ing.arch. Jana Ralbovská zo Slovenska

Black House Čierny dom

Veľmi nás potešilo, že v silnej medzinárodnej konkurencii vynikla slovenská architektka Jana Ralbovská a jej projekt "Čierny dom" získal hlavnú cenu v kategórii súkromná stavba.

Novostavba rodinného domu zabodovala pôsobivými vnútornými a vonkajšími priestormi a je premyslená do najmenšieho detailu. „Nenápadná budova zaujme svojimi priestrannými izbami s krásnym osvetlením, príjemnou atmosférou a teplými, harmonickými materiálmi,“ vysvetľuje ocenenie členka poroty a architektka Catherina Fineder. „Budova, ktorá je navonok kompaktná, zmenšená a rezervovaná, sa zvnútra stáva presvetleným, priestranným a príjemným obytným priestorom pre celú rodinu. Okná sú zámerne použité na rozšírenie obytného priestoru s výhľadmi do záhrady a k presvetleniu priestorov. Vytvárajú súkromie, ale aj prepojenie so záhradou,“ zdôrazňuje Anette Klinger.

Gratulujeme architektke Jani Ralbovskej za tento výnimočný úspech v svete architektúry!

Ďalšie citáty poroty k víťaznému slovenskému architektonickému projektu:

Architekt Christoph Mörkl:

K oceneniu viedla archetypálna forma, ktorá je ďalej zdôraznená použitím jednotného materiálu, a šikovná formulácia interiéru ako trojrozmerného priestoru, ktorý možno zažiť a prežiť,. 

Architektin Catharina Finder:

„Jednoduchý rodinný dom zaujme premyslenými vnútornými a vonkajšími priestormi, krásnymi výhľadmi a svetelnými situáciami, ako aj harmonickým, teplým materiálovým konceptom bez toho, aby pôsobil rušivo.“

"Nenápadná budova zaujme svojimi priestrannými izbami s krásnymi svetelnými situáciami, architektonickou prepracovanosťou a teplými, harmonickými materiálmi"

"Rodinný dom je premyslený do najmenších detailov, vyžaruje príjemnú atmosféru a napriek tomu zostáva nenápadný."

Duett Pradl schreyerdavid

Víťaz komerčnej výstavby: WORK SPACE Architekten ZT GmbH z Innsbrucku

Hlavnú cenu v komerčnej výstavbe získava architektonická kancelária WORK SPACE so sídlom v Innsbrucku. Porotu zaujali novovybudovaným projektom rezidenčnej a obchodnej budovy „Duett Pradl“, ktorý zabodoval najmä harmonickou a otvorene riešenou kompozíciou rôznych budov, ktoré dokonale zapadajú do heterogénneho prostredia. Nehnuteľnosť sa nachádza na rozhraní mestskej zástavby medzi obvodovými budovami vilhelmínskeho štýlu a otvorenou štruktúrou budov z druhej polovice 20. storočia. Dve solitérne podpivničené budovy dnes tvoria mestský, otvorený celok. Priechodnosť zástavby a orientácia na mesto vytvárajú identitu novej štvrte. „Projekt napriek vysokej hustote zástavby citlivo zapadá do okolia. Pokojné a šikovné využitie okien ako dizajnového prvku charakterizuje duet Pradl. Pozoruhodná je najmä starostlivosť o dizajn, ktorá je základom všetkých strán,“ povedal člen poroty Christoph Mörkl. Anette Klinger dodáva: „Odhalenie boxu exteriérových žalúzií považujem za obzvlášť očarujúce. Box nie je skrytý, ale zámerne slúži vizuálne na orámovanie okna. Konečne projekt, ktorý si ako farbu okien nevyberá tmavosivú alebo bielu, ale namiesto toho zámerne navrhuje fasádu so zlatým tónom.“    

      Nasa skola

Špeciálna cena za modernú a prírodnú školu v Maďarsku      
Tohtoročná špeciálna cena patrí CAN Architects za unikátny redizajn projektu „Naša škola“ v Maďarsku. Zrekonštruovaná existujúca budova školy bola rozšírená o najmodernejšie nové vzdelávacie prostredie a dokonale prepojená s okolitou prírodou. „Pokojné zaobchádzanie s existujúcou štruktúrou, premyslený, jednoduchý dizajn nových prvkov a mimoriadne presné vizuálne vedenie prostredníctvom zakriveného pohybu a umiestnenia okien charakterizujú tento veľmi sympatický projekt ako model. To dáva nádej, že aj ďalšie podobné projekty prejavia taký citlivý prístup k tomu, čo je k dispozícii,“ vysvetľuje udelenie ceny za uznanie Christoph Mörkl. Architektka Anna Moser dodáva: „Projekt je pôsobivým príkladom veľmi kompaktnej a ekonomickej rekonštrukcie, ktorá však zaujme svojou odvahou. Červená spojovacia strecha obohacuje každodenný školský život a prostredie na učenie a život detí.“

 

Odborná porota 2023:

  • DI Verena Mörkl, DI Christoph Mörkl

SUPERBLOCK Ziviltechniker GmbH, Wien

  • DI Catharina Fineder
    Architektin, Feldkirch
  • MMag. arch et art Anna Moser ZT

MOSER UND HAGER Architekten ZT GmbH, Neuhofen an der Krems

  • Chiara Desbordes, Arch.

Head of Content, architektur.aktuell, Wien

  • Anette Klinger

Internationales Fensternetzwerk IFN, Traun

Jury Foto

Európska značka okien číslo 1

Internorm je najväčšia značka okien v Európe a zamestnávateľ pre 2 114 zamestnancov (ekvivalent plného pracovného úväzku). Viac ako 28 miliónov okenných jednotiek a dverí – „100% vyrobené v Rakúsku“ – doteraz opustilo tri výrobné závody v Traune, Sarleinsbachu a Lannachu. Okrem toho úspešne dokončil už viac ako 850 000 renovácií. Od zrodu plastových okien až po dnešné high-tech a high-design inovácie, Internorm stanovuje štandardy v celej Európe. Spolu s približne 1 300 predajnými partnermi v 21 krajinách spoločnosť ďalej rozširuje svoju vedúcu pozíciu na trhu v Európe. Okrem okenných a dverových systémov obsahuje sortiment aj ochranu pred slnkom a hmyzom.

Pin It