AdobeStock zaluzia

Foto: U. J. Alexander / stock.adobe.com

 

Ako rok plynie, zvyšuje sa intenzita i dĺžka slnečného svetla, čo väčšinu z vás samozrejme určite teší. Na druhej strane, najmä letné mesiace sú niekedy v interiéroch náročné, pri čoraz vyšších teplotách. Preto je nevyhnutné myslieť pri zariadení domu či bytu aj na tieniacu techniku ako sú žalúzie či rolety. Ak máte aj estetické cítenie, môžete si cez tieniace prvky zahrať malú hru svetlom a vniesť do svojho domova ďalší rozmer.

 

Žalúzie aj so senzormi či na aplikáciu

Určite sa to stalo aj vám. Odchádzate do práce, pričom vonku je zamračené a vyzerá to na dážď, preto radšej necháte žalúzie odostreté, nech sa interiér trošku prirodzene vyhreje. Avšak to sa v priebehu dňa zmení a teplota prudko stúpne, takže kvôli odostretým žalúziám je po príchode z práce doma neznesiteľné teplo. Moderné exteriérové žalúzie už ponúkajú aj technologické ´vychytávky´ ako sú napríklad senzory svetla či prístup cez mobilnú aplikáciu. V prvom prípade sa zastrú/odostrú podľa toho, či a ako svieti slnko, v druhom si to nastavujete vy sami.

Je tu aj estetický rozmer

Ako sme už spomenuli, tieniaca technika nemusí mať výhradne funkčný rozmer. Samozrejme, v prvom rade ide vždy o to, aby interiér ochránila pred prudkým slnečným svetlom a zaistila vnútri či už príjemnú teplotu, alebo prítmie v spálni, ak sa teda nechcete budiť v júni o pol piatej ráno na slnko. Avšak je tu aj estetická stránka, a taktiež bezpečnostná stránka. Ideálnym príkladom sú ochranné hliníkové rolety, ktoré dobre tienia, pekne vyzerajú, a zároveň chránia pred vlámaním. Hliníkové rolety môžu byť montované ako podomietkové alebo priznané.

Hra so svetlami

Aj vďaka žalúziám či roletám sa doma môžete trošku vyhrať so svetlami alebo tieňmi. Moderné trendy bývania sú do veľkej miery aj o tom, ako sa dá aj menší priestor veľmi pekne zútulniť či naplno využiť výberom vhodných farieb. Ak sa k tomu pridá aj zapadajúce slnko v podvečerných hodinách či ranný východ slnka, môže váš byt či dom pôsobiť naozaj úplne inak, a to vďaka možno na prvý pohľad malému detailu, ktorý však môže zohrávať veľmi dôležitú úlohu.

Pin It